Tips voor een auto huren in Griekenland

Ben je van plan om een auto te huren in Griekenland? Goed idee! Of je nou gaat roadtrippen op het vasteland of op ontdekking gaat op een van de eilanden, met een huurauto kom je op de mooiste plekken van Griekenland. Je bent niet afhankelijk van dure taxi’s of het openbaar vervoer en geniet van ultieme vrijheid tijdens je vakantie. Lees voordat je de auto instapt eerst even onze tips voor het huren en rijden van een auto in Griekenland. Zo ga je goed voorbereid de weg op!

Hoe zijn de wegen in Griekenland?

Het is veilig om met een huurauto te rijden in Griekenland. De wegen zijn prima, zowel op het vasteland als op de eilanden. Vooral op het vasteland is de infrastructuur goed met veel snelwegen en bijna overal betaal je daarvoor tol. De kwaliteit van de wegen op de eilanden verschilt, maar over het algemeen hebben alle eilanden verharde wegen op de meest gangbare routes. Hier en daar kan er een gat in de weg zitten dus het blijft altijd opletten, maar je kan met een gerust hart een auto huren in Griekenland. 

Vooral op de eilanden liggen ook genoeg onverharde wegen. Deze zijn normaal gesproken ook gewoon veilig om te nemen, maar let erop dat de veiligheid van deze wegen bij regenval snel kan veranderen. Niet alle auto’s zijn hiervoor geschikt. Daarbij is je huurauto niet verzekerd als je een onverharde weg zonder officieel wegnummer neemt. Dus schade aan de huurauto zoals een lekke band of kapotte ruit door opspattende steentjes, zijn voor eigen rekening. Rij daarom altijd wat voorzichtiger op onverharde wegen.

Tip: De Griekse wegen zijn vaak niet of slecht verlicht. Als je niet graag in het donker op een onbekende weg rijdt, is het aan te raden om in je planning rekening te houden met reistijden en de zonsopkomst en zonsondergang.

Tolwegen in Griekenland

Wil je een auto huren in Griekenland dan is het ook goed om te weten dat je op de meeste snelwegen in Griekenland tol moet betalen. De prijzen starten per traject vanaf ongeveer €3 voor een personenauto tot een maximum van zo’n €20 voor langere trajecten. Het is slim om genoeg contant geld mee te nemen in de huurauto voor deze tolwegen want het is nog niet overal mogelijk om met een bankpas of creditcard te betalen. Let ook op dat je bij de tolpoorten kiest voor een tolhokje met het icoon van een blauw mannetje erboven – de andere banen zijn voor pashouders. 

Navigeren in Griekenland

Een navigatie app zoals Google Maps is goed te gebruiken in Griekenland. De meeste wegen worden gewoon weergegeven en meegenomen in een route, dus ook onverharde wegen. Via Google Maps kan je kiezen of je graag de tolweg wilt nemen of juist niet, dan geeft hij een alternatieve route aan. Het is fijn om online te navigeren want dan geeft hij actuele verkeersinfo aan. Download wel altijd de kaart van de regio waar je gaat rijden in Google Maps. Het kan namelijk zijn dat je internet wegvalt en dan kan je nog altijd offline navigeren.

Tip: Het kan fijn zijn om je eigen telefoonhouder mee te nemen zodat je deze kunt gebruiken in de huurauto. Natuurlijk kan ook je bijrijder helpen met navigeren.

Tanken met je huurauto in Griekenland

De bekendste tankstations in Griekenland zijn EKO, BP en Shell. Tanken met je huurauto gaat hier net even anders dan in Nederland. Het gaat volgens het full service principe en dat betekent dat een pompbediende voor je tankt. Je geeft door hoeveel je wil tanken (volgooien of tanken voor een bepaald bedrag) en je rekent uiteindelijk ook met deze pompbediende af. Op steeds meer plekken in Griekenland kan je met creditcard betalen, maar zorg voor de zekerheid dat je altijd genoeg cash geld bij je hebt. Fooi geven hoeft niet persé maar het wordt natuurlijk wel gewaardeerd. 

De verkeersregels in Griekenland

Autorijden in Griekenland is niet moeilijk en dat komt onder andere omdat veel verkeersregels hetzelfde zijn als in Nederland. Je rijdt in Griekenland gewoon aan de rechterkant van de weg en je mag alleen links inhalen. Toch zijn er ook een aantal regels die net even anders zijn, dus het is goed om daarvan op te hoogte te zijn wanneer je een auto wil huren in Griekenland.

  • Let bij een rotonde goed op de borden. Tegenwoordig is het bij steeds meer rotondes in Griekenland de regel dat je voorrang geeft aan de auto die al op de rotonde rijdt, maar er zijn ook nog veel plekken waar dit niet geldt. Dan moet je rechts voorrang geven als je met je auto op de rotonde rijdt. 
  • Rij je door de bergen dan heeft stijgend verkeer altijd voorrang op dalend verkeer op smalle wegen.
  • Ook anders dan bij ons is het blauwe ronde verkeersbord met een rode, diagonale balk met een Romeinse I of II erop. Dit bord betekent dat je daar niet mag parkeren tijdens de oneven maanden (I) of de even maanden (II) van het jaar.
  • Je auto parkeren is naast een gele streep verboden.
  • Normale personenauto’s mogen binnen de bebouwde kom maximaal 50 km per uur, buiten de bebouwde kom 90 tot 110 km per uur en op de snelweg 130 km per uur. 

Rijden en parkeren in Athene

Autorijden in de hoofdstad van Griekenland kan even wennen zijn. Zeker als je de huurauto hier ophaalt maar als je rustig blijft dan is dit voor iedereen goed te doen. Het verkeer in Athene is druk en vooral tijdens spitsuren is het een tikketje chaos. Er zijn buiten de stad speciale parkeerplaatsen voor toeristen waar je gemakkelijk kunt parkeren en het wordt aangeraden om daar ook gebruik van te maken. Het is in Athene verboden om te parkeren in de groene zones, behalve bij parkeermeters. Ook parkeren langs een gele streep is hier niet toegestaan. Maak je een rondreis door Griekenland en start je reis in Athene? Huur dan pas een auto wanneer je Athene al bezocht hebt zodat je daarna gelijk de stad kunt verlaten.

Ook nog even dit: Over het algemeen stoppen automobilisten in Griekenland niet bij zebrapaden. Als je met je huurauto in Athene rijdt voelt het waarschijnlijk heel raar om gewoon door te rijden als je een voetganger ziet die over wil steken, maar toch wordt het wel aangeraden om dit (veilig) te doen. De Grieken zijn niet gewend om te stoppen bij een zebrapad dus als jij dat opeens wel doet heb je grote kans dat je achterligger door onoplettendheid achter tegen je auto zit. Gelukkig zijn er in Athene ook genoeg oversteekplaatsen met stoplichten waar voetgangers veilig over kunnen steken. 

Vanaf welke leeftijd mag je een auto huren in Griekenland?

Een auto huren in Griekenland kan bij de meeste verhuurbedrijven vanaf 21 jaar. Wel met extra voorwaarde dat je minimaal 1 jaar, of soms 2 jaar, je rijbewijs moet hebben. Vaak betaal je een toeslag wanneer je als bestuurder jonger dan 25 jaar bent. Dit is afhankelijk van het verhuurbedrijf en het type auto dat je wil huren. Bij sommige verhuurbedrijven kan je tegen betaling de minimumleeftijd verlagen naar 19 jaar. Je mag dan niet iedere auto huren maar je kunt dan kiezen uit geselecteerde types. Deze voorwaarden staan altijd duidelijk beschreven tijdens het boeken onder het kopje specifieke voorwaarden huurauto.

Extra tip: vergeet je creditcard niet

Neem een creditcard mee die op naam staat van de hoofdbestuurder. Dit is verplicht voor de borg en een creditcard op een andere naam zal niet worden geaccepteerd. Je krijgt de huurauto niet mee als je geen creditcard op naam van de hoofdbestuurder kan laten zien of als deze creditcard onvoldoende saldo heeft voor de borg. Heb je nog geen creditcard? Dan raden we je deze creditcard aan.

Wat kost een auto huren in Griekenland? 

De kosten voor een auto huren in Griekenland zijn erg afhankelijk van je reisperiode, hoe ver van te voren je boekt en de plek waar je de auto ophaalt. In het laagseizoen beginnen de huurauto’s in Athene al vanaf €20 per dag inclusief volledige verzekering. Je betaalt voor dezelfde auto in het hoogseizoen ongeveer €50 per dag. Wij boeken altijd een auto via Sunnycars.nl en dat kunnen we je ook sterk aanraden voor Griekenland. Met een huurauto heb je altijd kans op schade en problemen onderweg en daarom is het slim om bij een betrouwbare partij te boeken. Bij Sunnycars is bij de prijs altijd een volledige verzekering inbegrepen, kan je je boeking gratis wijzigen en staan alle voorwaarden duidelijk aangegeven. Ook hebben ze een 24/7 noodnummer waar je bij problemen in het Nederlands hulp krijgt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over addertjes onder het gras en als er iets mis gaat op reis dan wordt altijd alles vergoed en geregeld. Soms betaal je hier net een paar tientjes meer dan bij een andere partij maar je hoeft je dan ook nergens meer zorgen over te maken. Dit is het wat ons betreft helemaal waard, zeker op reis.

Let op: Soms probeert de lokale verhuurder je nog extra verzekeringen aan te smeren. Deze zijn absoluut niet nodig want met de inbegrepen verzekering is alles gedekt. Laat je dus niet voor de gek houden want je bent 100% gedekt, zelfs je eigen risico vergoeden ze in geval van schade.

Gratis annuleren tot 1 uur van te voren: Bij Sunnycars krijgt je momenteel gratis de Flex Service erbij. Hiermee kan je tot 1 uur van te voren gratis je huurauto annuleren of wijzigen dus zo zit je nergens aan vast maar bent wel zeker van een huurauto.