5 Avontuurlijke highlights van Amerika

Iedereen kent de Grand Canyon, Yosemite Park en Death Valley. Amerika kent echter nog veel meer bijzondere gebieden, die nog niet bij iedereen even bekend zijn…

Antelope Canyon

Antelope Canyon ligt in Arizona en bestaat uit twee gedeelten: de Upper Antelope Canyon en de Lower Antelope Canyon. De Upper Antelope Canyon is inmiddels bij veel mensen bekend en is dan ook vaak een drukte van jewelste rond het middaguur. Dan staat de zon op het hoogste punt en is het voor fotografen aantrekken om de bijzondere kleuren te fotograferen. Het nadeel daarvan is dat het echt eindje lopen in de canyon is. Ons advies is dan ook om te kiezen voor de Lower Antelope Canyon. De Lower Antelope Canyon is minder druk bezocht en avontuurlijker qua uitdaging. Je moet lichamelijk in orde zijn, want je zal hier en daar moeten klimmen en klauteren om de canyon door te komen. Vergeet je statief niet, want daarmee krijg je de beste foto’s!

Schermafbeelding 2014-12-13 om 22.25.33

Horseshoe Bend

De Horseshoe Bend is zo’n ander bijzonder gebied in Arizona. Je parkeert je auto op een zanderige parkeerplaats na een korte rit over een offroad weg. Vanaf daar staat de weg naar de Horseshoe Bend met een klein bordje aangegeven. De wandeling er naar toe is relatief makkelijk; je gaat namelijk omlaag. Houd er dan wel rekening mee dat je dezelfde weg weer terug moet, ploeterend door los zand. Er is nergens schaduw, dus neem voldoende water mee. De Horseshoe Bend is een hoefijzervormige uitsnede van een rots door de Colorado River. Een enorm indrukwekkend gezicht! Je krijgt de Horseshoe Bend nauwelijks helemaal op de foto, tenzij je een behoorlijke groothoeklens hebt. Wel kun je hier met een drone filmen en foto’s maken. Er zijn geen hekken, dus kijk uit waar je je voeten neerzet. Het gebeurt met enig regelmaat dat er een stuk rots afbrokkelt en de val overleef je niet. Zowel de Antelope Canyon als de Horsehoe Bend vind je nabij het plaatsje Page.

The Wave

The Wave heb je al vaker voorbij zien komen op Reisjunk. The Wave is een heel bijzonder stuk natuur midden in een droog, door gebied. Ook The Wave ligt niet ver bij Page vandaan. De Wave behoort officieel tot de Coyote Buttes North. The Wave bestaat uit het zachte Navajo Sandstone en is hierdoor erg kwetsbaar. Om die reden heeft men bepaald dat er maar twintig mensen per dag het gebied mogen betreden. Een permit kost maar $7, maar is zeer moeilijk te verkrijgen. Van de 20 permits worden er 10 verloot op internet, op de website van het Bureau Land Management Arizona.

Je moet je minimaal vier maanden van tevoren inschrijven en als je geluk hebt win je een permit. De andere 10 permits worden verloot bij het Kanab Field Office. Permits worden altijd een dag van tevoren verloot, dus je moet minimaal twee dagen op dezelfde plek zijn. De ene dag om de permit te winnen en de andere dag om de wandeling te gaan doen. De wandeling die door het gebied heen gaat heet de Wire Pass Trailhead. Er is geen kaart beschikbaar van het gebied, wel krijg je een soort routebeschrijving met foto’s van herkenbare plekken en GPS-coördinaten. In de zomermaanden kan de temperatuur erg hoog zijn en kan een wandeling zelfs gevaarlijk zijn.

The Wave

The Racetrack Playa

Death Valley is één van de meest bezochte (winter)parken van Nevada. In de wintermaanden kan het hier erg koud worden, in de zomermaanden loopt de temperatuur op tot ver boven de 50 graden (been there done that). Naast de bekende bezienswaardigheden als Scotty’s Castle, Artist Drive, Badwater en Zabriskie Point is er nog veel meer te zien in Death Valley. Je zult hier echter wel een offroad auto voor moeten huren, want met je eigen huurauto mag je de verharde weg niet verlaten. Een mooie route is om via Titus Canyon naar The Racetrack Playa te rijden. The Racetrack Playa ligt op enkele uren rijden in het midden van Death Valley. Het is één van de meest vlakke gedeelte van Amerika. Het staat bekend om zijn ‘moving rocks’, stenen die uit zichzelf lijken te verplaatsen. Inmiddels lijkt het mysterie opgelost te zijn, echter blijft het een heel bijzonder gezicht, die zware stenen met een lang spoor achter zich aan… Je kunt het beste een auto huren bij Farabee’s in Death Valley zelf. Bel van te voren even om een afspraak te maken. Het huren van een offroad auto kost, inclusief benzine en verzekeringen, rond de $200 per dag. Een erg dure hobby, maar wel heel bijzonder!

Klondike Bluffs Area

Klondike Bluffs ligt in in Utah, niet ver boven Arches National Park en Canyonlands in de stad Moab. In dit gebied vind je meerdere offroad trails die je kunt rijden. Je hebt hier absoluut een offroad auto voor nodig, met een gewone huurauto kom je vast te staan en is de vraag of je überhaupt je auto wel weer heelhuids bij de verhuurmaatschappij kunt krijgen. Wij denken van niet en spreken echt uit ervaring. Je kunt kiezen voor de ‘eenvoudige’ Hurrah Pass, Shafer Trail en Chicken Corners, maar ook gaan voor de iets lastigere Klondike Bluffs Trail. De Klondike Bluffs Trail brengt je via slickrock naar het hoogste punt waar een aantal mijnen te bezichtigen zijn (alleen vanaf de buitenkant, binnentreden is ten strengste verboden in verband met instortingsgevaar).

Offroad Moab

Vanaf daar kun je er voor kiezen om verder te rijden via een smalle en enge pass of dezelfde weg terug te rijden. De eerste mogelijkheid duurt een uur, de tweede mogelijkheid zo’n twee á drie uur. Onderweg kom je dinosaurussporen tegen en zul je jezelf meerdere keren moeten uitdagen met het inschatten van de juiste oversteekplaatsen door scheuren in de weg. Een stapeltje hout bouwen voor extra grip is dan ook geen overbodige luxe. Mocht je dit allemaal iets te simpel vinden, dan kun je ervoor kiezen om Fins ‘N Things te rijden, een pittige route die absoluut niet is weggelegd voor beginners. Er komen meerdere punten waarop je precies moet weten wat je doet wil je niet omvallen met je auto. Eén van de heftigste dingen is Kenny’s Climb, maar deze kun je vermijden als je wil.

Off the beaten track in Amerika

Als je weet waar je moet zijn is Amerika prima te ontdekken ‘off the beaten track’! Voor veel plekken zul je een extra auto moeten huren vanwege het feit dat je ook létterlijk off the beaten track gaat. Eerlijk is eerlijk, dit is geen goedkope manier om Amerika te ontdekken, maar wel een hele unieke!

Verder lezen? Zelfstandig rondreizen in Amerika of 20 redenen waarom je door Amerika moet reizen.