Je reis door Zuid-Afrika is niet compleet zonder een overnachting in een lodge in het Kruger Park. Je verblijft in een privé reservaat en de lodges hebben vaak een geweldig uitzicht op het Kruger Park. Vanaf je kamer of het zwembad kijk je uit over de savanne of een rivier en met een beetje geluk komt er een olifant uit het zwembad drinken. Dat klinkt als de ultieme Zuid-Afrika ervaring toch? De meeste lodges zijn erg luxe en de prijzen zijn dan ook vaak schrikbarend hoog tot enkele duizenden euro’s per nacht. Gelukkig zijn er ook een aantal prachtige lodges in het Kruger Park die nog wel redelijk betaalbaar zijn. Wij zochten voor je uit welke lodges het allermooiste zijn en waar je echt waar voor je geld krijgt. Hieronder vind je ze gesorteerd op prijs van laag naar hoog.

Een lodge in het Kruger Park?

Het Kruger Park bestaat uit twee delen, het Kruger Park en het Greater Kruger. Het Greater Kruger zijn alle privé reservaten in het Kruger Park. De dieren kunnen dus vrij rondlopen tussen het Kruger Park en het Greater Kruger. In het Kruger Park (het deel van de overheid) vind je alleen, vaak redelijk basic, kampen van de overheid en in het Greater Kruger vind je alle lodges. Voor ons is het bij een lodge belangrijk dat je het gevoel hebt midden in de bush te slapen want niemand kijkt graag uit op een andere lodge, toch? Hiermee hebben we dan ook rekening gehouden bij het samenstellen van deze tips.

Bushriver Lodge

Locatie, locatie, locatie. De goedkoopste lodge uit dit rijtje ligt recht aan de Olifantsrivier waar de krokodillen in rondzwemmen, olifanten komen drinken en de nijlpaarden in de avond aan de wandel gaan. Een adembenemend mooie plek met comfortabele kamers maar ook betaalbare villa’s met eigen zwembad. Vanuit je balkon of bad kijk je uit over de rivier dus hier krijg je het echte Afrika gevoel.

Dichtstbijzijnde ingang van het Kruger Park: Phalaborwa Gate & Orpen Gate

 Vanaf €95 per nacht 

Rukiya Safari Camp

Voor dit budget ga je geen mooiere lodge vinden in het Kruger Park! Je kan kiezen tussen een luxe safaritent met uitzicht op de rivier of de bush. Het zwembad is geweldig mooi en heerlijk om in af te koelen na een ochtend safari. Rukiya Safari Camp is de perfecte lodge om jezelf te verwennen (of een ander te verrassen) met betaalbare luxe.

Dichtstbijzijnde ingang van het Kruger Park: Phalaborwa Gate & Orpen Gate 

 Vanaf €190 per nacht 

Lion Tree Top Lodge

Deze lodge heeft een heel bijzonder verhaal. De eigenaar West was jarenlang ranger en is altijd al gek op dieren. Toen hij hoorde dat een fokker twee witte baby leeuwen had en deze ging grootbrengen om later te laten afschieten voor veel geld, heeft hij de welpjes gekocht en grootgebracht. Hiermee heeft hij het leven van deze leeuwen gered maar doordat ze vanaf 5 dagen oud door mensen zijn groot gebracht, kunnen ze niet worden uitgezet in het wild. West heeft in de jaren hierna een unieke vriendschap opgebouwd met deze ondertussen 200 kilo wegende leeuwen. Elke dag ging hij twee keer met ze wandelen op een groot stuk grond dat hij heeft gekocht. Tijdens een van deze ochtendwandelingen in 2020 ging het mis en heeft een van de leeuwen West gedood. Een tragische afloop van een bijzondere vriendschap. De familie wil doorzetten wat West is begonnen en je kunt nog steeds verblijven bij de kleinschalige lodge met schitterende boomhutten. In de avond eet je bij het vuur een heerlijke maaltijd en in de ochtend kan je vanuit je bad in de boomhut dieren spotten. Wij vonden dit een ervaring om nooit meer te vergeten en West heeft ons super veel geleerd over Zuid-Afrika en de uitdagingen die het wildlife hier heeft te overwinnen. Hopelijk zal zijn vrouw deze verhalen nu vertellen en zorgen voor die bijzondere ervaring. Wij horen graag je ervaring wanneer je hier recent verbleven hebt!

Dichtstbijzijnde ingang van het Kruger Park: Phabeni Gate & Orpen Gate

 Vanaf €200 per nacht 

Pezulu Tree House Lodge

Heb je altijd al eens in een boomhut willen slapen? Dan is dit echt iets voor jou! Bij deze lodge slaap je meters boven de grond in een villa op palen en tussen de toppen van de bomen. Vanaf je bad kijk je uit over de natuur en als je in bed ligt hoor je de dieren onder je grazen. Met deze lodge heb je een unieke ervaring te pakken die je zeker niet snel zal vergeten.

Dichtstbijzijnde ingang van het Kruger Park: Phabeni Gate & Orpen Gate 

 Vanaf €236 per nacht 

nThambo Tree Camp

Ook bij deze lodge slaap je in een huis op palen, midden in de natuur van het Kruger Park. Elke kamer heeft een terras vanaf waar je uitkijkt op de Afrikaanse vlakte en er is een klein zwembad. De kamerprijs lijkt behoorlijk hoog maar het is goed om te weten dat hierbij alle maaltijden en twee safari’s zijn inbegrepen. In de avond kan je lekker bij het kampvuur zitten of genieten van de dierengeluiden op je balkon. 

Dichtstbijzijnde ingang van het Kruger Park: Phalaborwa Gate & Orpen Gate 

 Vanaf €480 per nacht  (inclusief maaltijden en twee safari’s)

Twijfel niet te lang!

Hoewel er in het Kruger Park ontzettend veel lodges staan, zijn er maar een paar lodges die echt goed en ook nog eens betaalbaar zijn. Meestal zijn deze lodges ook nog eens erg kleinschalig en dat zorgt ervoor dat je echt op tijd moet boeken als je in een goede en betaalbare lodge wil slapen midden in de natuur. Plan je reis naar Zuid-Afrika daarom als het kan minimaal 6 maanden van te voren en zoek als eerste uit hoe je het gaat doen met een bezoek in het Kruger Park. Dan kan je na het boeken van je vliegtickets, in ieder geval zeker zijn van een bijzondere overnachting in het Kruger Park.