De highlights van Rwanda

Rwanda is waarschijnlijk niet de eerste bestemming waar je aan denkt bij een reis naar Afrika. Als op zichzelf staande bestemming is het misschien ook wat klein en beperkt, maar in combinatie met een reis naar Oeganda of Congo is het perfect om Rwanda er bij te pakken. Weelderig groen, goed bereisbaar, machtige vulkanen en een geschiedenis die gezien moet worden. Kortom, Rwanda is meer dan de moeite van een bezoekje waard!

Vulkanen beklimmen

In het Noorden van Rwanda vind je de Virunga’s; een keten van 8, deels nog actieve, vulkanen. De hoogte varieert tussen 3.000 en 4.500 meter. Een aantal vulkanen zijn onder begeleiding van een lokale gids te beklimmen.

Je vertrekt dan vroeg in de ochtend op een fantastisch mooie wandeling, die je in ongeveer 6-8 uur naar de top van de vulkaan brengt. Zeker de moeite, maar een goede conditie is wel prettig. De klim is behoorlijk pittig.

Virunga

Geschiedenis in Nyamata

Rwanda roept in het Westen veelal associaties op met de vreselijke genocide die in 1994 daar plaats vond. Vandaag de dag merk je aan de oppervlakte niets meer van de strijd die daar aan vooraf ging. Als je echter wat verder kijkt, merk je dat de genocide onuitwisbare sporen heeft achtergelaten en dat 20 jaar simpelweg te weinig is om te genezen. Een reis door Rwanda is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan één van de memorials die door het land verspreid liggen. Één van de meest indrukwekkende plekken is Nyamata; een dorpje op zo’n 35 kilometer van de hoofdstad Kigali. De kerk die bij dit dorpje hoort was op 10 april 1994 het toneel van een vreselijk drama. Op die dag werden er 10.000 mensen, die zich veilig waanden in de kerk, vermoord. Vandaag de dag is een deel van de kerk nog intact inclusief de overblijfselen van de slachtoffers. Vrij macaber om te zien, maar het maakt heel duidelijk wat er toen gebeurd is…

Berggorilla’s spotten

In het Noordwesten van Rwanda kun je op één van de weinige plekken ter wereld nog berggorilla’s spotten. Op de grens met Oeganda en Congo leven nog een aantal gorilla families, die je als toerist tijdens een wandeling van een aantal uren kunt bezoeken. Afhankelijk van waar de berggorilla’s precies zitten, loop je in 1-6 uur door een prachtige jungle naar deze machtige dieren. In zowel Rwanda als Oeganda wordt er alles aan gedaan de berggorilla’s te beschermen, waardoor ze inmiddels aan mensen zijn gewend. Je kunt dan ook in alle rust tussen de berggorilla’s gaan zitten en vol verbazing naar deze bijna-mensen kijken. Een te gekke ervaring!

Berggorilla

Chillen aan Lake Kivu

Naast prachtige natuur en een zware geschiedenis beschikt Rwanda ook over een prachtig meer waar je heerlijk kunt relaxen: Lake Kivu. Er is verder weinig te doen behalve in je hangmat genieten van het uitzicht, een plons in het zwembad te nemen en ’s avonds met een biertje en een vers visje genieten van Afrika. Een heerlijke plek om een reis door Rwanda af te sluiten!

Reis info

Beste reistijd: Juli en september & januari.
Visum: Benodigd
Goedkoopste vliegticket aanbieders: Cheaptickets.nl
Leuke hotel en hostel deals: 
Booking.com