Hoe voorkom je een jetlag?

Vrijwel iedereen die een keer een verre reis gemaakt heeft, weet hoe vervelend een jetlag is. Het ligt er natuurlijk aan welke kant van de wereld je op vliegt wat voor jetlag je hebt. Of je kan je ogen niet open houden tijdens het avondeten of je ligt om 4 uur s’ochtends nog steeds naar het plafond te staren. In dit artikel leggen we je uit wat een jetlag precies en geven we je tips om een jetlag te voorkomen.

Wat is een jetlag precies?

Ons 24 uur ritme van slaap wordt beheerst door onze biologische klok. Deze biologische klok is aangesloten op het eind van je oogzenuw. Daar komen de signalen van licht en donker binnen waardoor je hersenen weten of het al tijd is om te gaan slapen of dat je nog wel een filmpje kunt kijken. Zo’n klok kan het moeilijk krijgen wanneer je naar een andere tijdzone vliegt. Je biologische klok verwacht duisternis maar krijgt een portie extra licht of andersom. Hierdoor raakt die klok in de war en dat kan soms een paar dagen duren voordat hij gewend is aan het nieuwe ritme. Over het algemeen krijgen mensen meer last van een jetlag als ze van het westen naar het oosten vliegen.

Tips om een jetlag te voorkomen

  • Drink op de dag van vertrek en in het vliegtuig geen alcohol en koffie maar drink in plaats daarvan veel water.
  • Het helpt als je je slaapritme al iets voor vertrek aanpast. Vlieg je vanuit Nederland naar het oosten? Probeer dan een uurtje eerder te gaan slapen en een uurtje eerder op te staan.
  • Probeer op de dag van vertrek licht te eten. Dit omdat de spijsvertering langzamer werkt dan normaal. Kies bijvoorbeeld voor een maaltijdsalade of soep en eet veel fruit.
  • Verzet gelijk als je het vliegtuig instapt je horloge naar de tijd van je eindbestemming. Probeer vervolgens tijdens de vlucht te slapen wanneer het avond en nacht is op je bestemming.
  • Probeer voldoende te bewegen tijdens de vlucht. Doe wat oefeningen op je stoel en loop zo nu en dan een rondje. Twaalf uur lang in dezelfde houding zitten vindt je lichaam niet leuk!
  • Wanneer je bent aangekomen op de eindbestemming, is het belangrijk dat je meteen leeft volgens de tijdzone van het land. Ga dus niet slapen wanneer het nog licht is, ook al ben je gesloopt.
  • Plan bij aankomst niet gelijk de hele dag vol met activiteiten maar gun je lichaam even de tijd om bij te komen van de lange vlucht en wen aan de nieuwe tijdzone. Zoek bijvoorbeeld een leuk koffiecafeetje op of ga een stukje wandelen.
  • Melatonine kan helpen bij het sneller in slaap vallen en daarom ideaal als je last hebt van een jetlag. Deze pillen kan je gewoon kopen bij de drogisterij. Let wel op want dit is niet geheel zonder risico. Vraag daarom even in de winkel hoe je deze pilletjes in moet nemen. Verkeerd gebruik van melatonine kan er namelijk voor zorgen dat je biologische klok verstoord raakt.