Checklist: Voorbereidingen voor een wereldreis

Na jaren lang hard te hebben gewerkt en elke euro gespaard te hebben komt je wereldreis of lange backpack trip eindelijk in zicht. Zo’n lange reis kost meestal veel werk om alles goed voor te bereiden. Wat komt er allemaal bij kijken als je voor een lange tijd op reis gaat? Hier delen we een handige checklist voor je wereldreis!

Een globaal plan maken voor je wereldreis

Waar wil je heen? Wat wil je zien? Wat wil je alvast boeken? Is er een bepaalde streek die je in gedachten hebt of wil je gewoon weg en maakt de bestemming niet zoveel uit? De belangrijkste tip: praat met andere mensen die veel gereisd hebben. Luister naar hun verhalen om te kijken of het land of continent je trekt. Er zijn uiteraard ook honderden blogs te vinden van voorgaande reizigers, leuk om te lezen en om inspiratie op te doen. Check bijvoorbeeld eens wat van onze reisroutes om een goed beeld te krijgen van de verschillende landen en wat er allemaal te beleven is. Pin je echter vooral niet te veel vast op een plan en laat je leiden door je reis.

Vliegticket uitzoeken

Het kan soms handig zijn om een wereldticket te kopen als je meerdere continenten gaat bezoeken. Houd er trouwens ook rekening mee dat je vaak maar een visum hebt voor gemiddeld 30 dagen per land en je moet kunnen aantonen dat je het land weer gaat verlaten. Het is dus handig een (nep) doorreis-ticket te hebben als je geen wereldticket koopt of vooral al je vliegtickets los boekt.

Een budget stellen

Luxe of budget backpacken, het kan allemaal. Het enige belangrijke is dat je genoeg geld hebt om de dingen te doen die je wilt doen. De ene reiziger vindt het geen probleem om een maand op noodles en brood met pindakaas te leven, terwijl de ander wil skydiven, duiken en elke dag uit wil gaan. Je moet ongeveer rekenen op de volgende kosten:

Regio  Budget p.p. per dag  Vliegreis
 Australië , Nieuw Zeeland  € 45 – 65 – 80  € 900 – 1500
 Verenigde Staten  € 50 – 65 – 80  € 500 – 1000
 Zuid Amerika  € 30 – 40 – 55  € 600 – 1200
 Azië  € 25 – 35 – 50  € 500 – 1000
 West – Europa  € 45 – 65 – 80  € 100 – 500
 Oost – Europa  € 30 – 45 – 60  € 100 – 500

Verzekering afsluiten

Als aanvulling op je basisverzekering heb je een reisverzekering nodig, voor reizen langer dan 60 dagen zelfs een ‘lang op reis’ verzekering. Was er een paar jaar geleden alleen de Globetrotter, inmiddels biedt vrijwel elke verzekeringsmaatschappij ook een lang op reis verzekering aan. Je kunt ook kiezen voor een doorlopende reisverzekering. Al ben je dan vaak maximaal 180 dagen aan een stuk verzekerd. Het is de moeite waard om de goedkoopste reisverzekeringen te vergelijken, maar lees de voorwaarden aandachtig door. Wil je extreme sporten uitvoeren, verzeker je daar dan ook voor. Kijk ook goed of geen limiet op opsporingskosten zitten, want dit loopt al gauw in de papieren.

Een goede backpack uitzoeken

Het is het waard te investeren in een goede backpack, het is tenslotte je kast en beste vriend voor je gehele reis. Vooral als je lange treks gaat maken is het belangrijk dat je backpack goed past en lekker zit. Zorg daarnaast dat je ook een regenhoes hebt voor je backpack en een flightbag. Lees vooraf daarom ook onze tips voor het uitzoeken van een goede backpack. Bij het inpakken voor je wereldreis kan je deze paklijst voor backpackers gebruiken zodat je zeker niets vergeet.

Je vaccinaties nemen

Helaas bestaat de kans op een vervelende infectie in het buitenland, vaccinaties kunnen dit helpen voorkomen. Als je een aanvullende zorgverzekering hebt dan wordt vaak een deel en soms zelfs alles vergoed. Op Reisprik kun je per land zien welke vaccinaties optioneel, aanbevolen of noodzakelijk zijn. Het is daarnaast ook een van de goedkopere vaccinatie-voorzieners. Sommige vaccinaties moet je al lang van tevoren krijgen, kijk daarom op tijd welke je nodig hebt zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Medicijnen regelen

Gebruik je thuis medicijnen? Dan heb je die tijdens je wereldreis ook vast nodig. Laat je apotheek en dokter weten dat je voor een lange tijd op reis gaat. Stel dit niet uit tot het laatste moment, want de apothekers hebben niet altijd genoeg voorraad. Houd er ook rekening mee dat je voor sommige medicijnen een verklaring van je dokter nodig hebt.

Visums uitzoeken

Check altijd goed welke visums je moet hebben. Voor ieder land gelden andere regels. Soms kan je makkelijk zelf je visum regelen maar voor andere landen is het weer erg lastig om dit zelf te regelen. Daarbij kan een visumbureau zoals Visumcentrale.nl dan helpen. Zij regelen je visum waardoor je zelf niet naar de ambassade hoeft. Omdat zij afspraken hebben met de ambassades gaat het vaak ook een stuk sneller dan wanneer je het zelf allemaal moet regelen. Natuurlijk betaal je wel wat extra voor deze service.

Abonnementen opzeggen

Telefoon: bij veel maatschappijen kun je een pauze inlassen en je abonnement een bepaald aantal maanden stopzetten. Kan je het niet vinden, bel dan even op, wellicht wil je telefoonmaatschappij wel een deal met je sluiten. Sportschool: hup, hup, nog snel in shape en dan opzeggen dat abonnement! Tijdschriften/krant: zeg ze op of geef een adreswijziging door zodat een van je vriend(in)en ze kan lezen.

Bankzaken op orde hebben

Ben je tevreden met je huidige bank en de mogelijkheden die het biedt in het buitenland? Kijk naar de kosten voor pinnen en het gebruik van je creditcard. Je kunt een hoop geld besparen door je hier vantevoren goed in te verdiepen. Betaal je per transactie of een percentage van het totaalbedrag? Nederlandse pinpassen werken met Maestro, maar dit wordt niet overal gebruikt, op de website van Maestro kun je elke pinautomaat die het accepteert localizeren. In sommige landen is het beter een VISA card te hebben omdat deze wijder geaccepteerd worden. Kijk ook naar de geldigheid van je pinpas en creditcard zodat je niet ineens zonder pas komt te zitten. Daarbij moet je je betaalpas op ‘wereldwijd gebruik’ zetten tegenwoordig omdat je deze anders niet kan gebruiken buiten Europa. Dit kan je doen in de app van je bank of met internetbankieren.

Zorgtoeslag aanvragen

Lange tijd geen inkomen betekent recht op zorgtoeslag. Snel aanvragen dus!

Agenda checken

Je bent een aantal maanden van huis, maar vergeet je geen belangrijke afspraken? Een tandarts bezoek of misschien een bruiloft of verjaardag waar je graag nog een persoonlijk cadeautje voor wilt maken?

In shape

Misschien dat je hier niet bij stil hebt gestaan, maar je staat zelden zo vaak op de foto als tijdens een reis. Zit je lekkerder in je vel als je een paar kilo’s slanker bent? Maak er dan werk van en duik die sportschool in (maar zeg je abonnement op tijd weer op!).

Afscheidsfeestje!

Je gaat op wereldreis en dus is er alle reden voor een feestje toch?