6 Veiligheidstips voor vrouwen die alleen reizen

Als vrouw alleen de wereld over reizen is niet altijd even veilig. Sommige landen zijn super veilig en misschien zelfs wel veiliger dan Nederland maar andere landen zijn weer een stukje gevaarlijker. Hier moet je je in ieder geval op voorbereiden voordat je vertrekt. In dit artikel geven we je 6 tips voor vrouwen die alleen op reis gaan.

#1 Scan je reisdocumenten

Het begint allemaal met de basis. De belangrijkste dingen op reis zijn je paspoort en geld. Zonder (één van) deze twee kom je nergens! Dus, e-mail een kopietje van je paspoort, rijbewijs, en zorgverzekeringsbewijs naar jezelf én naar iemand die je altijd kan bereiken zoals bijvoorbeeld je ouders. Zo kan je altijd laten zien wie je bent en waar je recht op hebt als je deze documenten kwijt bent geraakt.

#2 Wees extra alert tijdens het reizen

– Houd altijd je backpack bij je als je in de trein of bus zit en leg je tas dus nooit boven je hoofd. Ben natuurlijk nog iets extra voorzichtig met je rugzak met waardevolle spullen zoals paspoort, creditcard en telefoon. Het is slim om je geld te verspreiden over verschillende delen in je backpack en stop belangrijke spullen nooit in een voorvakje van je bagage.

– Stap niet in bij zogenaamde taxi-drivers zonder een legitieme taxi-auto. Een taxi-driver heeft meestal een identificatie op de voorruit zitten met zijn persoonlijke taxi-driver nummer. In veel grote steden kan je Uber of Grab gebruiken. Dit is betrouwbaarder dan een random taxi op straat aan te houden. Deze bestel je namelijk vooraf en je hebt zijn gegevens.

– Laat niet merken dat je onzeker en onwetend bent ook al ben je dat misschien wel. Zo wordt je namelijk sneller een doelwit. Loop met een rechte rug, een stevige pas, laat je hoofd niet hangen en ben duidelijk in wat je wilt.

#3 Pas je kleding aan op het land

– Het is belangrijk om je in sommige landen niet te uitdagend te kleden als vrouw. Laat je hakken thuis en kleed je comfortabel, zonder decolleté of een broekje waar je billen onderuit komen. In sommige landen is het zelfs belangrijk dat je als vrouw je schouders en knieën moet bedekken. Zeker in landen als India en Sri Lanka kunnen mannen vervelend op je reageren als je er te blood bijloopt.

– Wanneer er op een onaangename manier naar je geroepen wordt, kan je dit het beste negeren. Loop desnoods even een winkel in of doe alsof je aan het bellen bent kan ook werken.

– Draag geen dure merkkleding of dure sieraden.

#4 Contact met thuis

Sommigen sluiten zich helemaal af van thuis om meer van de reis te genieten. Wij snappen dat wel maar het is niet persé heel veilig  Het is slim om te laten weten waar je op dat moment bent en wat je planning is, mocht er iets misgaan.

#5 Google de scams

Wanneer je een bestemming hebt uitgezocht om naartoe te gaan, zorg ervoor dat je weet wat voor trucjes de locals hebben in dat gebied. Het is handig wanneer je in een onderhandeling of andere situatie door hebt dat ze je in de maling proberen te nemen. Wanneer ze dit doen, zeg dat je even verder kijkt en blijf vriendelijk. Lees hier over de 8 meestvoorkomende scams in Zuidoost-Azië.

#6 Luister naar jezelf

Het is super belangrijk dat je altijd luistert naar je intuïtie. Het is belangrijk om ‘nee’ te zeggen wanneer jij iets niet wilt en om voor jezelf op te komen wanneer dat nodig is. Zelfs als je in een ongemakkelijke situatie zit als je al veel te veel geld hebt betaald, jouw veiligheid gaat voor!