Start een professioneel reisblog in 6 stappen

Een eigen reisblog hebben kan ontzettend leuk zijn. Ten eerste omdat je op die manier al je reiservaringen kunt delen maar ook omdat je andere bloggers leert kennen en daarnaast heeft het soms ook leuke voordelen. Als je het goed doet, krijg je soms gratis producten om over te schrijven en sommige bloggers krijgen zelfs reizen aangeboden. Dit moet natuurlijk niet de reden zijn dat je een reisblog wilt starten. Onderschat ook niet het aantal uren werk dat je er dagelijks aan kwijt bent. Een goede reisblog hebben en houden kost je al heel snel 3 uur per dag. Om een reisblog te starten heb je niet per se kennis van webdesign nodig. Een grote passie voor reizen, een klein beetje schrijftalent, geduld en zo’n 150 euro zijn echter een pre. Om je als startende blogger op weg te helpen, hebben wij hier de zes stappen voor het opstarten van een professioneel reisblog beschreven.

Stap 1: Oriëntatie

Er zijn alleen in Nederland al honderden reisblogs en voordat je er zelf een gaat creëren is het slim om je eerst eens te verdiepen in wat er al is. Eerder schreven wij een stuk over ‘De 10 beste Nederlandse reisbloggers‘ en wij raden je aan om eens te kijken hoe hun blog eruitziet, hoe de navigatie werkt en wat de thema’s van deze verschillende blogs zijn. Ga vervolgens nadenken over hoe jij zou willen dat jouw toekomstige blog eruit gaat zien en waarover je wilt gaan schrijven. Neem hier goed de tijd voor want hoe meer je ziet, hoe vaker je iets anders wilt.

Stap 2: Oefenen met Wordpress

WordPress is vrije weblog-software waarmee eigenijk iedereen een blog kan beginnen. Zonder codes kun je doormiddel van een menu met allerlei opties kun jouw blog vormgeven. Voordat je jouw blog gaat beginnen is het handig om eerst te leren werken met Wordpress. Ga naar WordPress.com, maak een account en probeer gewoon alles uit. Op YouTube staan ook veel video’s die je uitleggen hoe bepaalde functies werken. Zolang je jouw blog nog niet hebt gehost(een website ‘naam’ gekocht), kun je nog niet alle opties gebruiken en plugins installeren. Plugins zijn kleine software programma’s die je gratis kunt installeren met Wordpress waardoor je bijvoorbeeld een Google Maps kaartje op je blog kunt tonen. Belangrijk is om eerst de basis te kennen en dat kun je prima oefenen zonder hosting.

Stap 3: Naam, hosting en theme kiezen

Naam
Nu ga je serieus starten met het opzetten van je blog. Begin met het bedenken van een goede naam. Denk ook hier goed over na want er bestaat al veel en je wilt de naam niet later moeten veranderen omdat je een beter idee hebt. Deze fout hebben wij wel gemaakt. Probeer iets te kiezen waardoor je meteen ziet wat voor blog het is en het liefst met het woord erin waarop je gevonden wilt worden in Google.

Hosting
Na het kiezen van een beschikbare naam ga je over tot het hosten van die domeinnaam. Er zijn veel hosting bedrijven waarbij je jouw domeinnaam kun registreren. Het hosten kost je ongeveer 60 euro per jaar voor de domeinnaam en het datagebruik. Wij hosten bij Antagonist.

Theme
De theme bepaalt hoe je blog er in grote lijnen uit gaat zien. Je kunt een theme laten ontwerpen maar dit is vaak erg duur. Er zijn ontzettend veel gratis themes te downloaden maar als je echt iets wilt wat er tiptop uitziet kost het je vaak een paar tientjes. Persoonlijk zou ik hier nooit om bezuinigen want het eerste waar je potentiële lezers naar kijken is de vormgeving van je blog. Als die niet aantrekkelijk is, zijn ze zo weer weg. Google gewoon eens op ’travel themes wordpress’ en zoek vooral net zolang tot je er een vindt waar je direct verliefd op bent! Als je een goed theme hebt gedownload en geïnstalleerd heb je vaak nog veel opties om je blog vorm te geven. Daarnaast kun je plugins gaan downloaden voor de extra’s.

Stap 4: Schrijven, schrijven en geduld

Dit kost tijd. Neem ook voor deze stap de tijd want het is belangrijker om kwaliteit te leveren dan kwantiteit. Schrijf over dingen die je zelf graag zou willen lezen. Doorzetten is hier belangrijk. In het begin zal je blog nog niet veel bezoekers krijgen en je kunt het gevoel hebben dat je al die moeite voor niets doet. Schrijf gewoon door en heb vertrouwen. Rome wasn’t built in a day!

Stap 5: Netwerken en marketing

Wil je dat jouw blog goed bezocht wordt dan zul je naast leuke artikelen schrijven ook goed moeten netwerken. Zowel met andere bloggers als met organisaties uit de reisbranche. Dit kun je doen op blogger events, via de mail of via social media.

Events
Regelmatig vinden er events plaats voor bloggers en reisloggers. Hier zijn dan workshops, lezingen en merken aanwezig die in contact willen komen met bloggers. Van andere reisbloggers kun je veel leren dus stel alle vragen die je hebt. Je zult zien dat iedereen je wilt helpen. Zie het aanwezig zijn op zo’n event als een sollicitatie want dit is het moment om je netwerk uit te breiden en wie weet is dat het begin van een samenwerking. Investeer ook in visitekaartjes. Op zo’n event spreken organisaties en bloggers zo veel verschillende mensen en door kaartjes uit te delen is de kans groter dat zij later eens een kijkje op je blog nemen. Voor 20 euro heb je al snel 500 kaartjes bij bijvoorbeeld Vistaprint. Klik rechts boven in de hoek op: ‘Heb je ons op tv gezien?’ want dan krijg je altijd extra korting.

Mail
Probeer zodra je eenmaal redelijk wat hebt geschreven en je blog er goed uitziet, contact te leggen met organisaties. Vraag naar de mogelijkheden om samen te werken. In het begin zul je hier geen geld mee verdienen maar al kun je het voor elkaar krijgen dat zij jouw blog een keer promoten via hun social media in ruil voor een gastblog, dan ben je toch alweer snel weer een paar volgers verder krijg je vanzelf meer verkeer op je blog. Zorg dat je altijd professioneel mailt en als het om een samenwerking gaat waarbij je een vergoeding krijgt altijd een nette factuur erbij mailt. Over deze vergoeding moet je belasting betalen dus als je vaker van dit soort samenwerkingen hebt, is het slim een btw-nummer aan te vragen bij de belastingdienst. Reken ook 21% btw bovenop die vergoeding.

Social Media
Door actief gebruik te maken van social media kun je veel extra bezoekers krijgen. Deel niet alleen de dingen die op jouw blog staan maar ook andere dingen die nuttig of leuk zijn voor je volgers. Probeer het interactief te houden door af en toe een vraag te stellen en reageer op posts van andere bloggers. Zorg er daarnaast voor dat je op je blog onder elk artikel een optie hebt om het artikel te delen. Een fijne plugin hiervoor is AddThis. Ook bij social media geldt weer, heb geduld.

Stap 6: Cijfers

Maak  gebruik van Google Analytics. Hiermee kun je bijhouden hoeveel bezoekers je blog heeft, hoelang ze gemiddeld op je blog blijven en nog veel meer. Je leert hierdoor welke pagina’s populair zijn en hier kun je van leren. Daarnaast kun je ook zien waar je bezoekers vandaan komen en dus hoe effectief jouw gebruik van social media is.

reisblog

Meer lezen over hoe je een blog start?

Dit boek is een echte must have voor elke blogger! Hét bloghandboek van topblogster Stephanie Duval Droom je van een eigen blog? Of wil je de stap zetten van hobbyblogger naar professionele blogger? Dan zet dit boek je op weg. Journaliste Stephanie Duval (www.70percentpure.be) blogt al meer dan tien jaar. Voor dit boek putte ze uit haar eigen ervaring en ging ze te rade bij topbloggers in binnen- en buitenland. Het resultaat is een inspirerend boek vol praktische tips & tricks die je helpen om van je blog een sterk merk te maken.

Hier te koop voor 19,99