Als vrouw alleen over de wereld reizen kan gevaarlijk zijn en is niet altijd veilig. Als vrouw alleen ‘s nachts door Amsterdam lopen kan ook gevaarlijk zijn. Je hebt namelijk voor een groot gedeelte zelf in de hand hoe veilig alleen reizen is. Natuurlijk zijn bepaalde landen en gebieden minder veilig. Maar, als je niks doet wat je in Nederland ook niet zou doen en je de onderstaande tips gebruikt dan valt het in de meeste landen allemaal reuze mee!

#1 Inscannen reisdocumenten

Het begint allemaal met de basis. De belangrijkste dingen op reis zijn je paspoort en geld. Zonder (een van) deze twee kom je nergens! Dus, e-mail een scan van je paspoort/identiteitskaart, rijbewijs, en zorgverekeringsbewijs naar jezelf én naar iemand die je altijd kan bereiken (bijvoorbeeld je ouders). Zo kan je altijd laten zien wie je bent en waar je recht op hebt als je deze documenten kwijt bent geraakt.

#2 Transport

– Houdt altijd je backpack bij je en zet hem het liefst tussen je benen op de grond wanneer je ergens moet wachten. Dit geldt vooral voor je day-pack met waardevolle spullen. Verspreid je geld over verschillende delen in je backpack en stop belangrijke spullen nooit in je broekzak of voor vakje van je bagage.

– Stap niet in bij zogenaamde taxi-drivers zonder een legitieme taxi-auto. Een taxi-driver heeft meestal een identificatie op de voorruit zitten met zijn persoonlijke taxi-driver nummer. Wanneer je je niet veilig voelt, onthoud dit nummer. Negeer het gene wat hij mogelijk probeert uit te lokken en zeg vriendelijk dat je bij je bestemming bent aangekomen en neem vervolgens een betrouwbare taxi.

– Kom je in een buurt waarvan je niet weet of het wel veilig is, kijk dan altijd of je andere reizigers ziet. Of je nu naar een ping-pong show gaat in Thailand of uitstapt bij een zogenaamde bezienswaardigheid, kijk om je heen en wacht zo nodig even af.

– Laat niet merken dat je onzeker en onwetend bent ook al ben je dat misschien wel. Zo wordt je namelijk sneller een doelwit. Loop met een rechte rug en een stevige pas en ben duidelijk in wat je wilt.

#3 Accommodatie

Kijk altijd eerst op de app van Tripadvisor en kijk wat de beoordeling is van het hostel of hotel. Wanneer je in een hostel zit en jij je niet veilig voelt door een kamergenoot, ga naar de balie en vraag om een ander bed in een andere slaapzaal. Dit is vaak geen probleem.

#4 Uiterlijk

– Loop niet rond alsof je net terug bent van een paal-dans les. Laat je hakken thuis en kleed je comfortabel, zonder een decolleté. In sommige landen is het zelfs zo dat schouders en knieën bedekt moeten zijn, of je nu een tempel betreedt of niet. Wanneer je alleen reist en veilig wilt zijn, wil je zo min mogelijk seksuele aandacht trekken van (buitenlandse) mannen om je heen. Ben je blond? Kijk dan extra uit. Als je je niet prettig voelt, kan je altijd iets om je hoofd doen zodat je blonde haren minder opvallen.

– Wanneer er op een onaangename manier naar je geroepen wordt, moet je dit altijd negeren! Het kan zijn dat je gevoelig bent voor opmerkingen van mannen, maar laat je niet onzeker maken. Loop desnoods even een in winkel in, of bel aan bij de dichtstbijzijnde voordeur. Doen alsof je aan de telefoon zit helpt ook.

– Draag geen overdadige juwelen of een dure iPod op je lijf.

#5 Contact met thuis

Sommigen sluiten zich helemaal af van thuis om meer van de reis te genieten. Erg begrijpelijk. Maar, ook erg verstandig? Dat ligt er maar aan in welk gebied je zit en of je je daar prettig voelt. Het is slim en bovendien veiliger om te laten weten waar je op dat moment bent en wat je planning is, mocht er iets misgaan.

#6 Google de scams

Wanneer je een bestemming hebt uitgezocht om naartoe te gaan, zorg ervoor dat je weet wat voor trucjes de locals hebben in dat gebied. Het is erg handig als je in een onderhandeling of andere situatie door hebt dat ze je in de maling proberen te nemen. Wanneer ze dit doen, zeg dat je even verder kijkt en blijf vriendelijk.
De 8 meest voorkomende scams in Zuidoost Azië vind je hier: 8x opgelicht worden in Azië

#7 Luister naar jezelf

De bovenstaande punten zijn in het algemeen van belang voor alle vrouwelijke reizigers. Maar, natuurlijk gaat het erom dat jij jezelf veilig voelt en de enige die dat kan bepalen dat ben jij zelf. Luister altijd naar je intuïtie. Het is belangrijk om ‘Nee’ te zeggen wanneer jij iets niet wilt en om voor jezelf op te komen wanneer dat nodig is. Zelfs als je in een ongemakkelijke situatie zit of al voor iets betaalt hebt, veiligheid gaat voor!

Last but not least: Je gaat in je eentje op reis, waar veel mensen over dromen maar  niet durven. Ben trots op jezelf, lach en geniet ervan!

Meer artikelen over alleen reizen:
Vijf redenen om alleen te reizen
Alleen backpacken door Thailand