Wat kost reizen? Alle kosten op een rijtje

Het is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld om het vliegtuig in te springen en een verre reis te maken. Veel mensen kiezen ervoor om minstens één keer per jaar een verre reis te maken of om zelfs een half jaar te gaan reizen na hun studie of in een tussenjaar. Je kunt op allerlei verschillende manieren reizen en je kan het zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. In dit artikel zullen we proberen om je goed beeld te geven van wat reizen kost en aan welke kosten je moet denken.

Waar gaat de reis naartoe?

Het antwoord op de vraag wat reizen kost, hangt sterk af van waar de reis naartoe gaat. Wanneer je een reis door India gaat maken, zal je niet veel geld uitgeven maar heb je IJsland als bestemming uitgekozen dan ongeveer 10x zoveel budget nodig. Over het algemeen zijn landen in Zuid-Azië en Zuidoost-Azië goedkoop en landen in Europa, Noord-Amerika en Oceanië een stuk duurder. Ben je benieuwd naar goedkope landen voor een verre reis? Wij schreven een artikel met 5 verre reizen die je kan maken voor minder dan €1500.

De kosten van een vliegticket

De kosten voor het vliegticket kan een enorme hap uit je budget zijn. Hoe verder de bestemming, hoe duurder het vliegticket is. Een ticket naar Zuidoost-Azië kost minimaal €500 terwijl je binnen Europa voor een paar tientjes al naar een leuke bestemming kan vliegen. De kosten voor vliegtickets zijn het hoogst wanneer je in het hoogseizoen gaat. Vermijd daarom als je kan om in de vakantieperiode te reizen. Ook is de prijs afhankelijk van hoe populair de route is. Een vliegticket naar een land waar niet veel mensen heen gaan, zal duurder zijn dan een vliegticket naar een populaire bestemming zoals Bangkok.

Kosten voorafgaand aan de reis

Voordat je in het vliegtuig springt zal je nog een paar dingen moeten aanschaffen voor je eerst reis. Denk hierbij aan vaccinaties, een backpack of koffer, eventueel een paspoort, een visum en een reisverzekering. Vaccinaties en malariapillen zijn essentieel als je naar bepaalde delen van de wereld gaat. Wanneer je aanvullend verzekerd bent krijg je bij sommige zorgverzekeraars deze reizigersvaccinaties en malariapillen vergoed. Je zult ook een backpack of koffer aan moeten schaffen als je op reis gaat. Natuurlijk kan je voor een goedkope of een wat duurdere gaan. Het is maar net wat je zelf wilt. De meeste fatsoenlijke backpacks beginnen vanaf €90 en een koffer is vaak wat goedkoper. Heb je nog geen paspoort dan moet je deze aanvragen en dit kost rond de €75.

Je maakt je eigen kosten

Het klinkt wat cliché maar het is toch echt zo, de kosten voor het reizen heb je grotendeels zelf in de hand. Sommige maken er een sport van om zo goedkoop mogelijk te reizen en anderen reizen graag wat luxer. Als je lowbudget wil reizen dan is Zuidoost-Azië vaak de beste optie. Het vliegticket is even duur maar eenmaal daar kan je voor zo’n 1000 per maand rondreizen. Je moet dan natuurlijk wel opletten dat je niet teveel uitgeeft want voor je het weet ben je een paar honderd meer kwijt. Natuurlijk zijn er ook tientallen andere opties zoals een rondreis naar door Marokko of een treinreis door Europa. Kijk vooral naar hoe duur de landen zijn en de prijzen an de vliegtickets. Dan kan je al snel uitrekenen welke landen binnen jouw budget vallen. Wanneer je zoekt op ‘kosten Costa Rica’ of een ander land dan vind je de uitgave van andere reiziger voor die bestemming.