Met deze tips heb je nooit meer last van jeukende muggenbulten

Als er één ding is waar elke reiziger een hekel aan heeft, dan is het wel jeukende muggenbulten. (Naast uren wachten op de bus en Amerikanen die de oren van je kop praten natuurlijk) Zeker wanneer je na de eerste dag van je reis al 15 keer gestoken bent, is dat behoorlijk irritant. In tropische landen zijn muggenbulten extra vervelend want zodra je eraan krabt, krijg je een wondje dat door de hoge temperaturen maar langzaam geneest. Gelukkig zijn er een aantal middelen die ontzettend goed helpen tegen de jeuk. Hier vind je 6 tips om ervoor te zorgen dat je volop kan geniet van je reis zonder last te hebben van muggenbulten. 

Tijgerbalsem

Tijgerbalsem werkt uitstekend tegen jeukende bulten van muggen of andere insecten. Smeer een dun laagje op de bulten en binnen een paar minuten merk je het verschil. Helaas helpt het niet voor heel lang maar wanneer je even vlug van de jeuk af wil zijn, is dit de ideale uitkomst.

Verzachtende stick

Dit is iets wat wij altijd bij ons hebben op reis. Het werkt precies hetzelfde als tijgerbalsem maar verzacht de jeuk voor langere tijd. Een must have wanneer je naar tropische bestemmingen gaat!

Cetirizine

Zit je echt helemaal onder de muggenbulten, beten van bedbugs of steken van zandvliegen en kan je er niet vanaf blijven? In dat geval helpt tijgerbalsem of een stick waarschijnlijk niet genoeg en kan het slim zijn om een dag of twee medicatie te slikken zodat je niet alles gaat openkrabben en geen kans hebt op infecties. Cetirizine is een anti-allergie medicijn dat ervoor zorgt dat je binnen een uur helemaal geen jeuk meer hebt. Natuurlijk moet je dit alleen nemen in extreme gevallen en altijd goed de bijsluiter lezen.

Natuurlijke producten die helpen tegen de jeuk

Gebruik je liever natuurlijke producten om de jeuk te verzachten, dan zijn er ook genoeg oplossingen. Ze werken niet allemaal even goed maar probeer er vooral een paar uit om te kijken wat voor jou het beste werkt.

  • Leg plakjes citroen op de bulten
  • Wrijf de binnenkant van een bananenschil zachtjes over de bulten
  • Mix tea tree olie en lavendelolie op je huid en laat even intrekken

Maar voorkomen is beter dan genezen!

Goed, met de tips hierboven kan je er dus voor zorgen dat de muggenbulten tijdelijk niet meer jeuken, maar natuurlijk is het beter om te voorkomen dat je gestoken wordt. Zeker in de tropen waar sommige muggen ziektes bij zich kunnen dragen als Malaria, Dengue, Zika of Chikungunya. Je moet er niet aan denken dat je een van die nare ziektes oploopt, toch? Smeer je daarom goed in met muggenspray.

Tip: In muggenspray zit vaak DEET maar aan het gebruik van DEET zijn een aantal nadelen verbonden. Zo voelt je huid vettig aan, ruikt het niet echt lekker en kan het leiden tot huidirritaties. Er is nu een nieuw soort muggenspray die je tot wel 8 uur beschermt tegen muggen. Zen’sect Tropical bevat geen DEET en daardoor heb je geen last van alle nadelen van DEET. Wel beschermt het je net zo goed en het ruikt ook nog eens lekker! Je kan Zen’sect Tropical onder andere hier kopen bij Bol.com of gewoon bij de Albert Heijn.