9 Tips voor liften in het buitenland

Liften, een grote glimlach op je smoel en een duim in de lucht. Je moet misschien eventjes wachten maar zodra je een voertuig te pakken hebt en weer terug on the road bent, kan je dag niet meer stuk. Gratis vervoer, een groter budget en dus langer genieten van je reis… Daar zeggen we geen nee tegen!

#1 Ken de route

Wil je van A naar B? Dan heeft het vrij weinig nut als je op de afslag voor de tegengestelde richting staat. Tenzij je voor leuke verrassingen en onbekende bestemmingen gaat, maar tevens misschien ook een reden dat niemand je oppikt.

Tips

#2 Kies de juiste opstapplaats

Vermijd grensovergangen en tolwegen, ervaring leert dat ‘security’ niet je beste vriend is. Kruispunten en afslagen zijn handig, maar let er wel op dat de auto’s ook daadwerkelijk kunnen stoppen. Tankstations zijn favoriet: mensen zijn makkelijk aanspreekbaar en in voor een praatje, zeker degenen die met een slaaphoofd een oppepper zoeken van slappe oploskoffie in naar karton smakende bekertjes.

#3 Maak jezelf zichtbaar

en zorg ervoor dat het duidelijk is waar je heen wil. Kartonnen bordjes met je (eind)bestemming erop werken bijna altijd. Ben je met meerderen? Laat er dan maximaal 1 of 2 langs de weg staan; als er plek is zal de bestuurder jullie zeker meenemen, maar een groep wordt al gauw als overweldigend opgevat. Nog een trucje van de ietwat seksistische kant: laat de vrouwen het werk doen. Cliché, maar waar: voor dames wordt sneller gestopt. Vaak zijn bestuurders bang dat zo’n jong ding door de verkeerde persoon wordt opgepikt. De andere reden om als vrouw langs de weg te staan begrijpen we allemaal, dus eventuele creeps? Die slaan we gewoon lekker over. Kort gezegd, gooi je charmes in de strijd!

#4 Spreek duidelijk af waar je wordt afgezet

Zo voorkom je dat je in het holst van de nacht in een verlaten berm te vinden bent of langs een snelweg waar niemand stoppen wil.

BeFunky_10616612_766605883385519_8438852236330248468_n.jpg

#5 Maak van te voren afspraken over eventuele kosten

Niet iedereen is het eens over de principes van het liften en hitchhikers worden soms als gierig opgevat. Mocht de haast toch groot zijn, dan is het codewoord: onderhandelen! Stel voor om de benzinekosten voor de rit te delen of de kosten van eten onderweg te betalen. Zorg er hoe dan ook dat je je bewust bent van de prijzen van het openbaar vervoer, anders had je net zo goed de bus kunnen nemen.

#6 Kies zorgvuldig je bestuurders uit

Stopt er iemand waarover jij je niet helemaal zeker voelt, doe het dan alsjeblieft niet. Vertrouw altijd op je intuïtie. Ongure types wil je voorkomen en al hoeft dat misschien niet eens van toepassing te zijn, om nou tien uur met geknepen billen te zitten is ook geen pretje. Better safe than sorry!

#7 In je eentje hitchhiken? Ik zeg doen!

In principe is het bijna net zo veilig als wanneer je samen reist en gelden er gewoon dezelfde vuistregels. Gebruik je gezond verstand, vertrouw je gevoel, doe geen dingen waar je je onzeker over voelt en wees je bewust van de omgeving waarin je je bevindt. Zelf ben ik een aantal keer alleen in Azië gaan liften en dat is me dusver prima afgegaan!

#8 Wees flexibel

Schema’s werken niet en het is onvoorspelbaar wanneer je een ride vindt. Soms heb je hem binnen tien minuten en soms overnacht je in een tankstation.

#9 Geniet!

Of je nu voorin een gezinsauto zit of achterin de laadbak van een rammelende truck, geniet van dat heerlijke vrije gevoel; alles wat je onderweg tegen komt en de mensen met wie je de reis doorbrengt. Wat is er nou leuker dan niet alleen van je bestemming, maar ook van de reis ernaar toe een avontuur te maken!