The Kayak Trip: zeven dagen op avontuur in Noorwegen

Voor ongerepte natuur moet je naar Noorwegen. Wil jij Noorwegen ervaren op een heel unieke manier? Ga dan met The Kayak Trip een week op avontuur. Stap in een zeekajak en vaar zo’n 120 kilometer over het diepste fjord van Noorwegen. Het varen, wildkamperen, genieten van de natuur en het avontuur: dit is The Kayak Trip!

Wat is het concept?

The Kayak Trip is voor de avonturiers, voor de natuurliefhebbers en voor de sportievelingen. Tijdens The Kayak Trip ga je met een gids samen op pad en peddel je een week lang in een professionele zeekajak over het Sognefjord, het diepste fjord van Noorwegen en UNESCO werelderfgoed. De natuur is hier indrukwekkend. De bergen om het fjord zijn hoog, de uitzichten zijn waanzinnig en de plekken waar je overnacht zijn idyllisch mooi. Genoeg superlatieven om deze unieke ervaring te beschrijven, maar pas als je na een dag op het water je tentje opzet in the middle of nowhere en de zon ziet zakken tussen de bomen… dan pas begrijp je het gevoel. 

Voor wie is The Kayak Trip?

Let’s make it clear: iedereen kan mee op The Kayak Trip. Als jouw hart sneller gaat kloppen van Noorwegen, natuur, het water, het back-to-basic kamperen en het sportief bezig zijn dan is deze trip echt iets voor jou. 

Een basisconditie is natuurlijk wel handig, maar als je nog geen of weinig kennis hebt van kajakken dan is dat helemaal niet erg, want op de eerste dag van de reis leer je de technieken van het zeekajakken. Je krijgt in het basecamp theorie- en praktijkles en deze trainingen stellen je in staat om samen met een gids de 6-daagse tocht probleemloos af te leggen. Het basecamp ligt in een aparte baai zodat je de techniek goed onder de knie kunt krijgen voordat je echt op pad gaat en wat meer golfslag kunt krijgen. 

Wildkamperen langs de route

Als je Googlet op het Sognefjord, dan zie je dat het fjord als een lus door het landschap gaat. Vanaf een basecamp vertrek je richting de mooiste plekjes langs het water en je kampeerspullen gaan gedurende de reis mee in een waterdichte opbergruimte in je kajak. Afhankelijk van het niveau van de groep en de weersomstandigheden leg je in totaal ongeveer 120 kilometer over het water af in die week. 

Je slaapt gedurende de week in een tent, en kamperen doe je waar je op het einde van de dag ongeveer bent aanbeland. Wildkamperen mag namelijk overal in Noorwegen, dus de gids zal iedere avond het beste plekje zoeken om het kamp op te slaan. In de wildernis is geen elektriciteit, dus je kunt je apparaten gedurende de reis niet opladen. Neem dus een old-school mobieltje mee waarvan de batterij lang meegaat of zorg voor een powerbank voor je smartphone. 

De route van The Kajak Trip

Er is een weekschema vastgelegd voor The Kajak Trip, maar er moet altijd rekening worden gehouden met wisselende weersomstandigheden. Technisch gezien zit je op zee, dus door golfslag of wind kan de route aangepast of gestaakt worden. 

Op de eerste dag kom je aan in het basecamp en krijg je een training om het kajakken goed onder de knie te krijgen. De volgende dag verlaat je de rustige baai en ga je het Sognefjord op, richting het Aurlandsfjord. Daar zal je overnachten. De dag daarna peddel je een aantal kilometers en verlaat je het water om de Breiskrednosi te beklimmen, een indrukwekkende berg van ongeveer 1160 meter hoog. Na een wandeling van ongeveer 20 kilometer overnacht je aan het einde van de dag in de baai van Dyrdal. 

Op dag 4 en 5 kunnen je benen weer even bijkomen van de wandeling, want je gaat deze dagen vooral in de kajak op pad. Vanuit Aurlandsfjord peddel je terug naar het Sognefjord en zal je langs de zuidelijke oever naar de volgende plaats varen om je tent op te zetten. Op dag 5 steek je het meer weer over en gaat de reis verder richting het Lustrafjord, iets verder landinwaarts. De volgende dag vaar je door richting Ornes. Hier ga je aan land om een door UNESCO beschermde staafkerk te bezoeken, te lunchen en wat cultuur te snuiven. Na de lunch stap je weer in je kajak en vaar je richting een nieuwe plek om te overnachten. Hierna vaar je terug naar het basecamp en kun je op een rustig tempo voor een laatste keer genieten van het Sognefjord. De volgende ochtend vertrek je vroeg om terug te reizen naar Nederland. 

Eten en drinken

Alles moet mee in de kajak, dus je krijgt een compacte kookset mee waarmee je eenvoudige maaltijden kunt klaarmaken. Je kunt zelf je eten en drinken meenemen of een survival foodpack erbij boeken. Daarin zitten compacte en voedzame maaltijden die snel klaar te maken zijn. Voor vers drinkwater kun je langs de route je voorraad aanvullen bij speciale waterpunten. Je krijgt een grote bidon mee bij vertrek. 

Data en prijzen

The Kajak Trip wordt in de zomer vijf keer georganiseerd in juli en augustus. Vanuit Nederland of Belgie reis je naar Bergen, dat kun je zelf regelen of direct in het pakket boeken. De prijs van The Kayak Trip zonder vluchten is €540 per persoon. De prijzen inclusief vliegtickets starten vanaf €780 per persoon. De volgende zaken zijn in ieder geval inclusief in beide pakketten:

  • Huur van kajak voor 6 dagen, inclusief peddels en zwemvest
  • Een routekaart en survival gids
  • Kajak instructies en een gids voor de hele week
  • GPS-tracker met noodknop 

De huur van kampeer materiaal is niet inclusief, maar dat is optioneel extra bij te boeken. Voor €65 per persoon huur je dan een tent, slaapzak en een matje. Ook kun je een The Kajak Trip Survival Foodpack boeken voor €95 per persoon.

Check de website van The Kajak Trip voor meer informatie of om je meteen in te schrijven.