2 Gave roadtrip routes door schotland

Schotland leent zich perfect voor toffe roadtrip. Een goede whisky, Nessie, doedelzakken, een lekker accent, de welbekende kilt en natuurlijk prachtige omgevingen. Vooral voor dat laatste bezochten wij Schotland. Het is er prachtig met een enorm divers landschap waar je je ogen uitkijkt. We hebben geprobeerd om in 2 dagen zo veel mogelijk te zien. Hiervoor heb je natuurlijk wel een eigen auto nodig. Elk kwartier rijden levert je weer een nieuw uitzicht, landschap, kleurenpallet of hoogteverschil op.

roadtrip schotland

Hoe kom je er?

De perfecte manier om Schotland te verkennen met de auto is om de Ferry vanuit IJmuiden naar Newcastle te nemen. DFDS Seaways biedt meerdere reizen naar Newcastle die je er in 1 nachtje brengen. Je rijdt met de auto de boot op, slaapt een nachtje in een fijne kamer met uitzicht op zee en vertrekt de volgende ochtend vanuit Newcastle (wel links rijden!) en 3 uurtjes later zit je al in Schotland!

schotland-4

De korte route

Heb je weinig tijd en wil je toch zoveel mogelijk van Schotland zien, dan raden we je aan een korte route te nemen, zodat je genoeg tijd hebt om alles te bezichtigen en te bezoeken. Niet alle wegen lenen zich er goed voor om vlot door te rijden, vooral niet op de kleine weggetjes in de berggebieden. Vanuit Newcastle rijd je via de kust naar Edinburgh, het Athene van het noorden. Een mooie stad met Edinburgh Castle als imposante bezienswaardigheid, gebouwd op een oude vulkanische rots midden in de stad. Vervolg je route naar boven via Stirling en bezoek het Wallace Monument, een toren die niet zou misstaan in een Lord of the Rings film.

reisblog

Hierna begint de reis door de indrukwekkende natuur met als start een bezoekje aan Loch Lomond. Een langgestrekt meer met vele mogelijkheden om de auto aan de kant te zetten en even te genieten van de heerlijke rust. Vanuit Loch Lomond ben je nog maar een uurtje verwijderd van een van de mooiste, goed bereikbare plekken van Schotland: Glencoe. Een fantastische plek die veel mogelijkheden biedt voor wandelaars en klimmers. In de winter kan er, bij voldoende sneeuw, zelfs geskied worden. Na Glencoe is het nog een half uurtje doorrijden en je zit in Fort William, een kleine stad die als perfecte uitvalsbasis kan dienen voor een paar dagen rondrijden in Schotland. Fort William is vooral interessant voor Harry Potter fans, het is namelijk het startpunt van ‘The Jacobitetrain’, de bekende stoomtrein uit de tovenaarsfilms. Deze stoomtrein passeert 2 keer per dag het Glenfinnan Viaduct (20 minuten rijden vanuit Fort William). Hier rijdt de trein even langzamer zodat je hem goed kunt zien en fotograferen.

schotland_artikel-4

De lange route

Heb je wat meer tijd, dan is het zeker de moeite waard om Isle of Skye rond te rijden, het op een na grootste eiland van Schotland. Op de route vanuit Fort William kom je langs het Eilean Donan Castle, een van de vele gave kastelen die Schotland rijk is. Isle of Skye is gemakkelijk in 1 dag helemaal rond te rijden, vergelijk het qua grootte met de provincie Zeeland. Enorme bergen, mooie kustgebieden met imposante rotsformaties, watervallen en vooral hele mooie vergezichten.

schotland-19

Kortom, wil je een hele mooie roadtrip maken in een Europees land? Dan is Schotland de ultieme bestemming voor jou! Check DFDS Seaways voor de actuele kosten van de oversteek.