Alles wat je moet weten over duiken op Koh Tao

Koh Tao is een piepklein eilandje in de Golf van Thailand waar je fantastisch kan duiken. Je vindt er namelijk de beste duikspots van Thailand en hier kan je de prachtige onderwaterwereld bewonderen. In principe kun je het hele jaar door duiken op Koh Tao, maar het echte duikseizoen loopt van februari t/m oktober want dan zijn de omstandigheden het beste. Duiken op Koh Tao is relatief goedkoop en veel mensen halen er dan ook hun duikbrevet. Een duikbrevet halen is hele beleving op zich, maar het is ook een papiertje waarmee op vele toekomstige bestemmingen nog heel wat moois te zien en beleven valt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over duiken op Koh Tao!

Impian Divers – de enige Nederlandse duikschool op Koh Tao

Wanneer je een duikcursus wil halen, is het natuurlijk fijn om de cursus in het Nederlands te volgen zodat je alle stof goed begrijpt. Het gaat namelijk niet alleen om de praktijk maar je zal ook de theoretische achtergrond van ‘t duiken moeten begrijpen. Impian Divers is een Nederlandse duikschool op Koh Tao die als enige duikschool op Koh Tao Nederlanders vast in dienst heeft. Tijdens een volledige duikcursus is accommodatie en de verzekering inbegrepen. Je kan bij Impian Divers ook eerst een introductie duik maken om te zien of duiken jouw ding is. Wanneer het je leuk lijkt, kan je daarna doorgaan om je duikbrevet te halen. Voor meer informatie over cursusvoorwaarden en prijzen kan je mailen naar [email protected]

Koh tao padi halen

Kiezen tussen PADI & IDD.

Voor duikcursussen gebruiken ze bij Impian Divers twee verschillende opleidingssystemen waaruit je kan kiezen, namelijk PADI- en IDD. Beide leveren wereldwijd erkende, onbeperkt geldige duikopleidingen. De beginnerscursus noemt men ‘openwater diver’. Na deze opleiding moet je (in principe zonder duikleiders) wereldwijd kunnen duiken, maar wel samen met een duikbuddy en in ‘openwater’. Bij afronding van een I.D.D open water ben je automatisch de rest van het kalenderjaar gratis lid van deze duikfederatie, waardoor je dan wereldwijd w.a.-verzekerd bent voor sportduiken t.o.v. een duik buddy. PADI is een opleidingsysteem, geen duikbond noch federatie, zeg maar de LOI van de duikwereld. Niks mis mee, maar hun aanmeldingkosten zijn duurder en je hebt geen lidmaatschapvoordelen. Na de eerste dag kan je zelf aangeven wat jouw voorkeur heeft.

De kosten voor het halen van een duikbrevet (PADI of I.D.D)

Je begint dus met de cursus Open Water, deze cursus duurt 3 dagen en kan je volgen vanaf 9.000 Baht (€240). Na gelang de keuze van ‘t opleidingsysteem (PADI is 10,000 baht). Dit is inclusief alle materialen die je nodig hebt tijdens de cursus. Je krijg je theorielessen, oefeningen in ondiepwater en natuurlijk 4 open water duiken die variëren tussen de 12 en 20 meter (I.D.D) diepte. Het eindexamen doen je op ‘t einde, nadat je alle informatie hebt gekregen van je instructeur gekregen.

Wil je nog meer duiken en beter worden? De cursus die volgt op de Open Water is de advanced en dit is een absolute aanrader om er achteraan te doen. Deze cursus duurt 3 dagen en begint ook vanaf 9.000 Bath. De cursus bestaat uit 6 duiken bij een I.D.D opleiding en 5 duiken bij een PADI opleiding. De Deep duik en Navigatie duik zijn hier onderdelen van. Je gaat 30 meter de diepte in en leert zelfstandig te navigeren onderwater. Tijdens een I.D.D opleiding ga je 2x naar deze diepte om je technieken en zelfvertrouwen groter te maken. Ook zal je 2x een navigatie duik moeten maken, waarbij de 2e zelfstandig is maar wel onder begeleiding zal zijn. Tijdens de PADI opleiding is de theorie vrij simpele stof, bij I.D.D is het allemaal wat sterker onderbouwt maar ook bij deze opleiding staat fun wel voorop! Een optionele duik is bij deze cursus onder andere de nachtduik. De onderwaterwereld is betoverend onder het maanlicht en soms heb je zelfs lichtgevend plankton om je heen.

Bij alle cursussen komt ook een stukje theorie komt kijken. Laat dat je niet afschrikken want leren aan een idyllisch strand, met een geweldig uitzicht en een heerlijk temperatuurtje is helemaal niet zo erg.

duiken op koh tao

De onderwaterwereld rond Koh Tao

Onder water is ontzettend veel te zien. Koralen in allerlei soorten vormen en kleuren, diverse soorten vissen, alen, schildpadden en als je geluk hebt komt er zelfs een walvishaai voorbij. De instructeurs weten veel over alles wat er te zien is en deze kennis zullen zij ook zeker delen. Niet direct onderdeel van de cursussen, maar zeker geen onbelangrijke les is dat respect wordt bijgebracht voor de onderwaterwereld.

Tips voor naast het duiken

Er zijn veel restaurantjes en bars met vlonders aan zee waar je lekker kunt chillen in grote zitzakken en een filmpje kunt kijken terwijl je geniet van een lekker hapje en drankje. Een leuke tip is ook om tussen de cursussen door over te steken naar het buureiland Koh Phangan waar met volle maan de Full Moon Party wordt gehouden. Dit feest is echt een must do als je in Thailand bent en leuk als afwisseling tussen het duiken door! Lees hier onze mini reisgids voor Koh Tao!

Heb je nog vragen of wil je meer lezen over duiken op Koh tao? Check dan de website van Impian Divers.