Maak een microlight flight boven de Victoria Falls

In de Bondfilm You Only Live Twice scheert James Bond (Sean Connery) door het Japanse luchtruim in een opklapbaar helikoptertje van de Britse geheime dienst. In de jaren ’60 was dit voertuig ongekend geavanceerd, maar anno 2014 kun je zelfs in het verre Zambia een vlucht maken met deze zogenaamde microlights. Een microlight bestaat uit een driewielig onderstel, een paar deltavleugels en een propeller aan de achterzijde. Het wordt bestuurd door een lokale piloot, waar jij achter zit. Een vlucht boven de kolkende watermassa van de Victoria Falls is een letterlijk hoogtepunt van je reis door Zambia!

Het uitzicht tijdens de microlight flight

De Victoria Falls doorkruisen zowel Zambia als Zimbabwe en worden omringd door steppe en waterlanden waar wilde dieren komen drinken. Een paar honderd meter onder je stort het water van de rivier Zambezi met een donderend geraas naar beneden. Doordat je de bolling van de aarde ziet en eindeloos ver kunt kijken, besef je je hoe nietig klein je zelf eigenlijk bent. Ingesloten door de blauwe hemel en de uitgestrekte bush zweef je boven dit kilometerslange werelderfgoed. Bovendien kun je aan de overkant Zimbabwe zien liggen, ook al blijft het landschap onveranderd. Zo zie je maar dat grenzen slechts een relatief begrip zijn. ‘Feel the freedom’ is de slogan van Batoha Sky, de organisatie achter de microlightvluchten bij de Victoriawatervallen. Als het aan ons ligt is daar geen woord van gelogen.

Kosten voor de microlight flight

Om een microlightvlucht te kunnen maken dien je wel een flinke duit mee te nemen; een vlucht van 15 minuten kost omgerekend € 120,-. Dat is niet echt een backpackersprijsje inderdaad, maar bedenk je dan maar hoe belachelijk weinig je de afgelopen week ook alweer hebt uitgegeven aan eten en drinken. Uit veiligheidsoverwegingen mag je geen telefoon, fototoestel of filmcamera mee aan boord nemen. Gelukkig hangt er een camera aan een van de vleugels van de microlight, die regelmatig foto’s maakt van jouw persoonlijke vliegtocht. Deze foto’s zijn te koop als je weer met beide benen in het Afrikaanse zand staat.

(De watervallen zie je vanaf 4:50)

Reis info

Beste reistijd Zambia: Mei t/m september.
Visum: Krijg je bij aankomst maar is ook via een visumbureau te regelen in Nederland.
Goedkoopste vliegticket aanbieder: Cheaptickets.nl
Beste hotel en hostel deals: Booking.com