Wat zijn de kosten voor backpacken in Zuidoost-Azië? Dat wil je natuurlijk als eerste weten wanneer je hebt besloten om te gaan backpacken. Op deze vraag is niet één simpel antwoord te geven gezien iedereen een andere manier van reizen heeft. Toch gaan we in dit artikel proberen om een antwoord te geven op deze vraag zodat je een schatting kunt maken van de kosten. 

Pai Thailand

De kosten vooraf

Als dit je eerste reis gaat worden dan zal je behoorlijk wat moeten investeren. Gelukkig hoef je de meeste van deze maar een keer te kopen en zal je volgende backpack trip een stuk minder geld kosten! Hieronder een overzicht van de dingen die je wellicht moet aanschaffen voor de reis en de geschatte kosten.

Vaccinaties & Malariapillen
Wanneer je door Zuidoost-Azie gaat backpacken is het in de meeste gevallen aan te raden om een aantal vaccinaties te halen zoals DTP, Hepatitis A+B en Buiktyfus. Daarnaast kun je ervoor kiezen om in sommige gebieden malariapillen te slikken. Wanneer je een aanvullende verzekering hebt kan het zijn dat deze kosten kunt declareren. Alle vaccinaties samen kosten ongeveer €200 en de Malarone malariapillen kosten zo’n €3 per dag.

Paspoort
Mocht je nog geen paspoort hebben dan moet je deze natuurlijk even aanschaffen. Dit is ongeveer €60

Backpack & Daypack
Een fijne backpack mag zeker niet ontbreken. Hoewel je waarschijnlijk geen uren gaat lopen met je backpack, is het toch fijn om een goed backpack aan te schaffen. Hij moet natuurlijk wel lekker zitten en het is fijn als je genoeg vakken hebt. Geef je er niets om dan scoor je er gewoon een op Marktplaats voor een paar tientjes, wil je iets goeds dan kun je rekenen op een bedrag tussen de €70 & €150 voor een backpack en een goede daypack kost zo’n €40 tot €60.

backpack

Reisartikelen
Stiekem heb je best veel kleine dingen nodig voor onderweg. Denk bijvoorbeeld aan een poncho, oordopjes, flightbag en wat medische dingen. Deze dingen samen kosten je al snel tussen de €50 en €100. Mocht je nog een complete inpaklijst zoeken voor het backpacken dan vind je deze hier. Wil je niet alle winkels af en alles in een keer online bestellen dan is Reisartikelen.nl een aanrader.

Reisverzekering
Deze moet je zeker niet vergeten. Als je voor langere tijd gaat backpacken dan is het wellicht slim om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Gemiddeld kost dit zo’n €30 per jaar.

Visum
Voor de meeste landen in Zuidoost-Azië hoef je vooraf geen visum te regelen. Je krijgt of koopt deze bij binnenkomst in het land. Gemiddeld kost een visum zo’n €20. Voor Vietnam en Myanmar moet je wel een visum aanvragen.

Vliegticket
Mocht je vanuit Nederland naar Zuidoost-Azië vliegen dan kost een retourtje tussen de €500 en €700 bij Vliegtickets.nl. Probeer buiten de maanden december, juli & augustus te vliegen want de prijzen liggen in die maanden vaak een stuk hoger.

De kosten tijdens het backpacken door Zuidoost-Azië per land

We gaan hier uit van wat de gemiddelde backpack uitgeeft in Zuidoost-Azië. Er zijn mensen die leven van €400 per maand door heel erg zuinig te leven en hier en daar wat vrijwilligerswerk te doen. De ander geeft weer heel veel uit aan leuke feestjes of activiteiten en geeft daardoor misschien wel €1700 per maand uit. Gemiddeld zul je per maand zo’n €900 tot €1100 kwijt zijn. Je hebt dan per dag zo’n €30 te besteden. Hieronder een overzicht per land.

Laos & Cambodja
Gemiddeld budget €25-€30 euro per dag p.p

Thailand, Maleisië, Vietnam & Indonesië
Gemiddeld budget €30 – €35 euro per dag p.p

Myanmar, Filipijnen & Singapore
Gemiddeld budget €35 – €40 euro per dag p.p

kosten en budget

De kosten na het backpacken

Na het backpacken kan je natuurlijk aan niets anders denken dan je volgende reis. Dit gaat je de rest van je leven zeker nog eens zo’n €1500 per jaar kosten ;)