Wat kost backpacken in Zuidoost-Azië?

Wat zijn de kosten voor backpacken in Zuidoost-Azië? Dat wil je natuurlijk als eerste weten wanneer je hebt besloten om te gaan backpacken. Op deze vraag is niet één simpel antwoord te geven gezien iedereen een andere manier van reizen heeft. Toch gaan we in dit artikel proberen om een antwoord te geven op deze vraag zodat je zelf een schatting kunt maken van de kosten. 

De kosten vooraf

Als dit je eerste reis gaat worden dan zal je behoorlijk wat moeten investeren. Gelukkig hoef je de meeste van deze maar één keer te kopen en zal je volgende backpack trip een stuk minder geld kosten! Hieronder een overzicht van de dingen die je wellicht moet aanschaffen voor je eerste reis en de geschatte kosten daarvan.

Vaccinaties & malariapillen
Wanneer je door Zuidoost-Azië gaat backpacken is het in de meeste gevallen aan te raden om een aantal vaccinaties te halen zoals DTP, Hepatitis A+B en Buiktyfus. Vraag even aan je huisarts of de GGD welke vaccinaties dit precies moeten zijn. Daarnaast kun je ervoor kiezen om in sommige gebieden malariapillen te slikken. Wanneer je een aanvullende verzekering hebt kan het zijn dat je deze kosten kunt declareren. Alle vaccinaties samen kosten ongeveer €200 en de Malarone malariapillen kosten zo’n €3 per dag.

Paspoort
Mocht je nog geen paspoort hebben dan moet je deze natuurlijk even aanschaffen voordat je op reis gaat. Dit kost als je 18 jaar of ouder bent €71,37.

Backpack & Daypack
Een fijne backpack is erg belangrijk op reis. Hoewel je waarschijnlijk geen uren gaat lopen met je backpack, is het toch fijn om een goed backpack aan te schaffen. Hij moet goed op je rug zitten en het is belangrijk dat je genoeg ruimte hebt voor je spullen. Een goede backpack kost nieuw gemiddeld tussen de €75 en de €130 en een goede daypack kost zo’n €40 tot €60. Je kan natuurlijk een tweedehands backpack op Marktplaats scoren wanneer je echt geld wilt besparen.

backpack

Reisartikelen
Stiekem heb je best veel kleine dingen nodig voor onderweg. Denk bijvoorbeeld aan een regenpak, oordopjes, flightbag en muggenspray. Het ligt er maar net aan of je al deze dingen al ooit hebt aangeschaft maar wanneer je alles nieuw moet kopen dan kosten al deze kleine dingen bij elkaar best veel. Mocht je nog een complete paklijst zoeken voor backpacken dan vind je deze hier.

Reisverzekering
Als je voor langere tijd gaat backpacken dan is het slim om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Gemiddeld kost dit zo’n €30 per jaar.

Visum
Voor de meeste landen in Zuidoost-Azië hoef je vooraf geen visum te regelen. Je krijgt of koopt deze bij binnenkomst in het land. Gemiddeld kost een visum €20. Voor Vietnam en Myanmar moet je wel een visum vooraf aanvragen.

Vliegtickets
Mocht je vanuit Nederland naar Zuidoost-Azië vliegen dan kost een retourtje vaak tussen de €400 en €600 bij Cheaptickets.nl. Probeer buiten de maanden december, juli & augustus te vliegen want de prijzen liggen in die maanden vaak een stuk hoger.

De kosten tijdens het backpacken door Zuidoost-Azië per land

We gaan hier uit van wat de gemiddelde backpacker uitgeeft in Zuidoost-Azië. Er zijn reizigers die maar €400 per maand uitgeven door heel zuinig te leven en hier en daar wat werken voor onderdak en eten. De ander geeft weer een stuk meer uit aan feestjes en activiteiten en komt daardoor op een bedrag uit van €1700 per maand. Gemiddeld zal de gemiddelde backpacker ongeveer €900 tot €1100 per maand kwijt zijn. Je hebt dan per dag zo’n €30 te besteden. Hieronder een overzicht per land:

Laos & Cambodja
Gemiddeld budget €25- €30 euro per dag p.p

Thailand, Maleisië, Vietnam & Indonesië
Gemiddeld budget €30 – €35 euro per dag p.p

Myanmar, de Filipijnen & Singapore
Gemiddeld budget €35 – €40 euro per dag p.p

De kosten na het backpacken

Na het backpacken kan je natuurlijk aan niets anders denken dan je volgende reis. Dit gaat je de rest van je leven zeker nog eens zo’n €1500 per jaar kosten ;)