Verlaat de toeristische route en verken Zuid Myanmar!

Myanmar is steeds meer in opkomst en reizigers zijn dan ook vooral op de hoogte van bestemmingen zoals Bagan en Inle Lake. Als je besluit naar Myanmar te gaan, is er nog zoveel meer moois te zien! De bezienswaardigheden in het Zuiden van Myanmar zijn nog bijna geheel onontdekt waardoor je Myanmar kunt ervaren in de puurste vorm.

De langzaamste trein van Myanmar

Vanaf het plaatsje Dawei rijdt er een trein naar het noorden, richting Mawlamyine. Deze treinreis duurt zo’n 15 uur, terwijl de afstand maar zo’n 300 kilometer is! Het is vooral leuk om deze rit mee te maken vanuit de laagste klasse en om je te kunnen vermaken met de verkopers die continu in en uit de trein springen, de zonnebloempit kauwende families en de gammele wagons die voelen als een vliegtuig tijdens turbulentie.

reisjunk_myanmar-8

De slowboat van Kawtheung naar Myeik

Wanneer je in het zuidelijke puntje van Myanmar de grens oversteekt vanuit Thailand, kan je vanaf daar een bootreis richting het noorden maken. Niet alleen is het fantastisch om te genieten van het uitzicht, maar de mensen waarmee je in contact komt zijn minstens net zo leuk. Tijdens de rit kom je langs fantastische kleine vissersdorpjes en voelt het echt alsof je jaren terug in de tijd bent gegaan. Zorg wel dat je een plekje op het dek van de boot weet te bemachtigen, zodat je niet 8 uur achter elkaar naar een tv hoeft te kijken met boeddhistische gebeden op volume 100.

reisjunk_myanmar-1

Het visserseiland Kala

Voor de kust van het plaatsje Myeik ligt het kleine visserseiland Kala. Er is hier geen geregeld transport naartoe, dus je zal zelf een vissersboot aan de haak moeten slaan om hier te komen. Gelukkig is er een grote haven en kan je voor een klein bedrag een local overtuigen om je te brengen. Op het eiland zelf wordt vrijwel geen Engels gesproken en zal je dan dus echt met handen en voeten moeten praten. Hierdoor krijg je wel een kijkje in het leven van de echte vissers: hoe netten gemaakt worden, hoe je zelf de kokosnoten van de bomen slaat, dat water altijd vermengd wordt met whiskey…

reisjunk_myanmar-3reisjunk_myanmar-2

De tempel in de rotsen

Een klein stukje noordelijker vind je het stadje Dawei. Hier kan je voor ongeveer 7 euro een scooter huren om vervolgens naar het zuiden van het schiereiland te rijden. Het is een rit van zo’n 60 kilometer met veel onverharde wegen, dus enige ervaring met een scooter is echt wel nodig. Eenmaal in het zuidelijke puntje kan je genieten van uitgestrekte verlaten stranden, dorpjes waar de sardientjes op gigantische velden worden gedroogd en als eindpunt van de rit staat een mooie tempel gebouwd op het puntje van de rots die uitkijkt over de zee. Op de terugweg is het zeker een aanrader om op het strand naast Dawei een heerlijk bordje verse zeevruchten te eten, die net uit de zee zijn gehaald.

reisjunk_myanmar-5 reisjunk_myanmar-6reisjunk_myanmar-4

De zonsondergang van Hpa-An

Nog een stukje noordelijker vind je het stadje Hpa-An. Veel reizigers maken ter hoogte van deze stad de oversteek vanuit Thailand en je vindt er vooral veel mooie grotten, lekker vers eten van de markt en gigantische rotsen die spontaan uit het vlakke landschap lijken te zijn ontstaan. Daar zit je dan, boven op een rots te genieten van een heerlijk stuk watermeloen terwijl de zon langzaam verdwijnt achter de rotsen.

reisjunk_myanmar-9

Reis info Myanmar

Beste reistijd: November t/m februari.
Goedkoopste vliegticket aanbieder: Cheaptickets.nl
Leuke hotel en hostel deals: 
Booking.com