Vaar met een Airboat op de Everglades

Dit artikel is geschreven door Daisy en is onderdeel van de Reisjunk Bucket List. Een bucket list gecreëerd door onze volgers.

Moeras, water en mangroven zijn de Everglades in een notendop. Een enorm uitgestrekt en vlak landschap waar je kilometers lang water, water en nog eens water tegenkomt. De moerassen worden bewoond door vele dieren maar voornamelijk alligators en zeekoeien. Het is een schitterend landschap dat je echt eens met eigen ogen moet zien!

UNESCO werelderfgoed

Wist je dat de Everglades de grootste subtropische wildernis van Amerika is? Het Everglades National Park staat sinds 1997 op de Wereldergoedlijst van UNESCO. Helaas werd het in 2010 als bedreigd werelderfgoed verklaard. Dit landschap, met zoveel water, is dan ook de ideale plek om flink met een airboat te verkennen. Ik weet niet of je met een airboat vliegt of vaart, maar hij gaat als een speer over het water. Omdat het water van de Everglades erg ondiep is, heeft de airboat een platte bodem en ligt hij als het ware op het water en niet in het water.

Kleine airboats

Tussen de moerassen door loopt de weg die je brengt naar Everglades City. Wanneer je over deze weg rijdt, zie je aan weerszijden niets anders dan mangroven en poeltjes met water. Everglades City is een goed vertrekpunt voor je rondvaart met een airboat. In dit kleine Amerikaanse stadje zijn verschillende airboat bedrijfjes gevestigd. Vanuit Marco Island is Everglades City maar een half uurtje rijden. Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte airboat, kijk dan even goed hoeveel mensen er op de boot kunnen. Let op dat je niet één van de airboattours neemt waar wel dertig mensen in de boot worden gepropt, er zijn ook kleinere waar maximaal zes personen op kunnen. Dat is wel zo leuk, want dan weet je ook zeker dat je voldoende ziet. Een ritje op een airboat duurt meestal een klein uurtje en kost ongeveer €20 per persoon.

Voorzorgsmaatregelen

Trek lange mouwen en een lange broek aan, ook al is het snikheet in Florida. De Everglades zitten vol met muggen zo groot als een vogel. Oké, misschien een beetje overdreven, maar het bedekken van je lichaamsdelen is geen overbodige luxe. Vervolgens zet je de elegante oordoppen op, want een airboat maakt meer herrie dan je denkt. Tijdens de rit kan je naar hartelust fotograferen. Een boot is vrij stabiel dus je valt er niet zomaar vanaf. Vergeet niet om je mond goed dicht te houden tijdens de rit om te voorkomen dat je een gril vol vliegjes krijgt.

Wildlife

Je moet een beetje geluk hebben om een ‘manatee’ of zeekoe te zien, maar je komt zeker een aantal alligators tegen. Mij is verteld dat alligators van nature niet agressief zijn, maar hou je handen voor de zekerheid binnenboord. Het enige minpunt van de airboat rit vind ik het lawaai, dat is niet zozeer irritant voor jezelf maar vooral voor de dieren. Ik vermoed dat het gezoem van de boot ze wel op afstand houdt. De boot brengt je door de dichte beboste mangroven waar je het gevoel hebt te moeten bukken voor de takken. En hij brengt je over de uitgestrekte graslandschappen waar je kilometers ver kan kijken. Het geeft een ultiem gevoel van vrijheid om met je haren in de wind en hoge snelheid over de Everglades en door de mangroven te zweven.

Reis info

Visum: ESTA benodigd
Goedkoopste vliegticket aanbieders: Cheaptickets.nl
Leuke hotel en hostel deals:
Booking.com