Tips voor Ciudad Perdida (Lost City Trek) in Colombia

De Lost City Trek naar Ciudad Perdida is een meerdaagse hike in het noorden van Colombia. In vier dagen trek je dwars door de jungle en passeer je prachtige vergezichten, watervallen, inheemse stammen en vele verschillende landschappen, die alleen te voet te bereiken zijn. De hike is 45 kilometer lang waarbij je onderweg eindeloos zal genieten maar zo nu en dan ook flink zult doorstappen. Met de Lost City Trek loop je in twee dagen naar het hoogtepunt, de archeologische site ‘La Ciudad Perdida’. In de resterende dagen wandel je terug naar het eindpunt Manchete. Klinkt dit avontuur jou als muziek in de oren? Lees dan onze tips en ervaringen voor de Lost City Trek naar Ciudad Perdida en ga goed voorbereid op pad in de jungle van Colombia!

De geschiedenis van Ciudad Perdida in Colombia

Ciudad Perdida is een archeologische site op 1200 meter hoogte in het Sierra Nevada gebergte in het noorden van Colombia. Deze stad is opgebouwd uit zo’n 250 cirkelvormige terrassen die werden gebouwd met platte stenen en modder. De inheemse stammen lieten de stenen heet worden in de zon, om ze vervolgens door koud water te laten barsten. Deze stenen werden ook gebruikt voor de trappen die de cirkelvormige terrassen met elkaar verbinden, voor de wegen en voor de keerwanden waarop hun huizen stonden. Archeologen denken dat Ciudad Perdida rond 650 – 800 jaar na Christus werd gebouwd door de inheemse Tayrona bevolking. Ciudad Perdida was een politiek en economisch centrum en naar schatting woonden hier tussen de 2000 en 8000 mensen.

Toen de Spanjaarden 400 jaar geleden in Colombia arriveerden werd de Tayrona bevolking verdrongen en werd Ciudad Perdida langzaam overgenomen door de jungle. Opgravingen wijzen erop dat de stad in brand is gestoken. In 1972 werd Ciudad Perdida herontdekt door schatzoekers die stuitten op de steile trap naar de verloren stad. Toen zij de opgravingen voor het eerst op de zwarte markt verkochten, kwam de ontdekking aan het licht. In 1976 werd Ciudad Perdida door een team van Colombiaanse archeologen officieel ontdekt. In de jaren daarna werd Ciudad Perdida bijna volledig gerestaureerd. De exacte grootte is niet bekend maar het vermoeden is dat Ciudad Perdida nog groter is dan Machu Picchu in Peru.

De Lost City Trek brengt je slechts naar een klein deel van Ciudad Perdida. Een groot deel is nog verborgen in de jungle. De lokale inheemse stammen, afstammelingen van de Tayrona bevolking: de Arhuacos, de Koguis, de Wiwas en de Kankuamos wonen nu nog steeds in het Sierra Nevada gebied en zul je waarschijnlijk ook tegenkomen tijdens de Lost City Trek.

Tip: Kom je tijdens de hike iemand van de inheemse bevolking tegen en wil je een foto van hem of haar maken? Vraag dan altijd eerst toestemming!

Hoeveel dagen uittrekken voor de hike naar Ciudad Perdida?

De Lost City Trek is een tour die je in 3, 4, 5 of 6 dagen kunt doen. De vierdaagse trekking is de meest aangeboden en populairste tour. Wij kozen voor de vierdaagse trekking en liepen, met pauzes en stops gemiddeld zo’n 6 uur per dag. Kies je voor de driedaagse trekking dan leg je meer kilometers per dag af. Kies je voor de vijf of zesdaagse trekking dan doe je het juist wat rustiger aan. De route en afstand van de verschillende trekkingen is namelijk redelijk gelijk. De vierdaagse trekking is ons heel goed bevallen. Door de stops bij de rivier en watervallen heb je voldoende tijd om even bij te komen. De gidsen vertellen je tijdens de hike alles over de geschiedenis, cultuur en omgeving van dit mooie stukje Colombia. De tours worden geleid door lokale gidsen die je meenemen in de geschiedenis van Ciudad Perdida.

Is de Lost City trek voor iedereen te doen?

Heb jij een goede basis conditie en wat uithoudingsvermogen, dan is de Lost City Trek goed te doen. Zeker in het droge seizoen, december tot en met maart, valt er weinig regen waardoor de paden goed begaanbaar zijn. Buiten deze maanden kan je de hike ook prima ondernemen maar zijn de paden modderiger. De Lost City Trek is van het begin- tot eindpunt 45 kilometer. De afwisseling tussen klimmen, vlakke stukken en afdalen is goed over de dagen verdeeld en er zijn voldoende momenten om even op adem te komen. De Lost City Trek wordt door mensen van alle leeftijden gelopen. Ieder op zijn of haar eigen tempo. Doordat je met een groep loopt, heb je ook steun van elkaar en kun je onderweg gezellig kletsen.

Tip: Ga vier dagen offline en leef even helemaal in het moment. Bereik heb je niet in dit prachtige gebied van Colombia. Wel heb je bij de kampen de mogelijkheid om het wifi wachtwoord te kopen als je echt niet zonder kunt, maar voor de beste ervaring ga je vier dagen offline.

Hoe ziet de Lost City Trek naar Ciudad Perdida eruit?

De Lost City Trek naar Ciudad Perdida is een unieke ervaring en must do in Colombia. De diversiteit en schoonheid van de omgeving vergeten we niet snel meer. De Lost City Trek is vooral heel bijzonder door de afwisseling van hiken, zwemmen bij watervallen en de historie en cultuur van de inheemse stammen. Anders dan bij veel andere hikes onderscheidt de Lost City Trek zich ook door de afwisseling van landschappen. Je gaat dwars door de prachtige Colombiaanse jungle, trotseert heuvels en bergen, steekt rivieren over en klimt en klautert over glibberige stenen. De eerste twee dagen van de Lost City Trek, hike je naar Ciudad Perdida om vervolgens via een andere route weer terug naar het beginpunt te hiken. Er zit overlap in de heen- en terugweg, maar door de prachtige omgeving en afwisseling heb je dit bijna niet door. Op alle dagen loop je door prachtige landschappen en passeer je huisjes van de lokale bevolking en ga je verschillende keren door de Buritaca rivier. Hieronder lees je, zonder al te veel te verklappen, wat je per dag kunt verwachten.

Dag 1: Start van de Lost City Trek

Rond 07.00 uur word je opgehaald bij je hotel in Santa Marta of in Minca en word je naar het kantoor van de tourorganisatie gebracht. Hier laat je je grote backpack achter en maak je kennis met de groep. Dit zijn meestal 8 tot 10 mensen. Vervolgens word je naar Manchete gebracht, dit is het startpunt van de hike. Na een vroege lokale lunch spring je achterop een motortaxi en word je naar de top gebracht. Hier begin je aan de hike richting het eerste kamp van de Lost City Trek. Na 15 minuten bereik je de eerste zwemlocatie om vervolgens in drie uur door te hiken richting het eerste kamp. Onderweg geniet je van de rijke landschappen en de verhalen van de gids. Aan het einde van de middag arriveer je bij de eerste overnachtingsplek. Hier heb je de mogelijkheid om een verkoelende duik te nemen bij een waterval.

3 – 4 uur hiken

Dag 2: Ciudad Perdida verkennen

Vandaag ga je vroeg uit de veren. Er staat een heerlijk ontbijt op je te wachten en hierna hike je in zo’n vier uur naar het volgende kamp. Onderweg trotseer je een pittige klim ook wel happy hour genoemd en heb je meerdere rustpunten waar je even op adem kunt komen en fruit of een snack krijgt. Op de lunchplek heb je de mogelijkheid om een duik te nemen in de Buritaca rivier en wordt er lunch geserveerd. Na de lunch loop je in een klein half uur naar het laatste obstakel voordat je Ciudad Perdida bereikt. Om Ciudad Perdida te bereiken moet je namelijk eerst nog even 1200 traptreden beklimmen, maar eenmaal boven ben je de traptreden snel vergeten. Je verkent in zo’n drie uur de verschillende sectoren van de Ciudad Perdida, kunt afkoelen bij een waterval, leert over de geschiedenis van de stad en -last but not least- kun je hier natuurlijk prachtige plaatjes schieten. Nadat je Ciudad Perdida hebt bezocht, loop je weer naar beneden en hike je terug naar het kamp.

8 – 9 uur hiken

Dag 3: Terug door de jungle en zwemmen in de Buritaca rivier

Vandaag leg je de langste afstand af. Na het ontbijt loop je terug naar het kamp waar je de eerste nacht hebt doorgebracht. Hier heb je de mogelijkheid om een verfrissende duik te nemen in de Buritaca rivier. In dit kamp wordt de lunch verzorgd waarna je in drie uur terug wandelt naar het kamp waar je de eerste dag hebt gezwommen. Dit is het kamp waar je de laatste nacht van de Lost City Trek doorbrengt.

7 – 8 uur hiken

Dag 4: De makkelijkste dag van de Lost City Trek

De laatste dag van de Lost City Trek is de makkelijkste dag waarin je relaxt terugloopt naar Manchete. Vandaag loop je vooral bergafwaarts en heb je onderweg de mogelijkheid om te zwemmen bij twee zwemplekken. Rond lunchtijd arriveer je in Manchete waar je luncht en afscheid neemt van de groep. Vanaf hier word je weer naar Santa Marta gebracht. Wil je niet naar Santa Marta maar een andere bestemming, lees dan de tip onder de volgende alinea.

3 uur hiken

Waar laat je jouw bagage wanneer je gaat hiken naar Ciudad Perdida?

Je kunt je grote backpack vaak bij het kantoor van de touroperator in Santa Marta achterlaten. Mocht dit niet lukken, dan kun je ook altijd je hotel of hostel vragen of je spullen daar mogen blijven staan. Na de Lost City Trek wordt je weer teruggebracht naar Santa Marta.

Tip: Reis je na de Lost City Tek door naar Tayrona of Palomino? Vraag je gids dan of ze je bagage meenemen naar het eindpunt van de hike (Manchete). Dit voorkomt dat je terug moet naar Santa Marta, om vervolgens weer de andere kant op te reizen.

Paklijst voor de Lost City Trek naar Ciudad Perdida

Neem vooral zo min mogelijk mee wanneer je de Lost City Trek gaat lopen. Je loopt vier dagen met je rugzak, dus pak zo licht mogelijk en maak het jezelf niet onnodig moeilijk. Houd er rekening mee dat je kleding snel nat wordt door de hoge luchtvochtigheid en zweet en daardoor ook slecht droogt. Draag daarom het liefst lichtgewicht en sneldrogende kleding tijdens de hike. De kans is heel groot dat je bezweet aankomt in het kamp. Wil je je kleren laten drogen, hang ze dan zo snel mogelijk op. Door de hoge luchtvochtigheid en doordat het ‘s nachts afkoelt drogen je spullen niet goed, en worden ze alleen maar natter. Je kunt ook je natte kleding tijdens het wandelen aan je tas hangen om het te laten drogen. Dit is ook handig om te doen met je zwembroek of bikini na een duik in de rivier. Daarbij raden we aan om de volgende spullen mee te nemen voor de Lost City Trek.

 • Wandelschoenen of trail schoenen
 • Slippers of waterschoenen
 • Ondergoed
 • 4 paar wandelsokken
 • 2 korte broeken
 • 2 shirts
 • Lang luchtig setje kleding voor ’s avonds
 • Zwemkleding
 • Toiletspullen
 • Sneldrogende handdoek
 • Zonnebrand
 • Zonnebril
 • Pet of hoed
 • Oordopjes en eventueel een slaapmasker

 • Muggenspray en afterbite
 • Powerbank (er is soms stroom in de kampen)
 • Camera
 • Blarenpleisters
 • Waterfles
 • Zak voor je vuile was
 • Drybag of hoes voor om je rugzak
 • Cash
 • Regenjas / poncho
 • Optioneel: stok kaarten
 • Optioneel: wandelstokken
 • Optioneel: een lakenzak
 • Optioneel: een hoofdlampje

Eten, drinken & slapen tijdens de Lost City Trek

Tijdens de Lost City Trek overnacht je in 3 van de 7 verschillende kampen. De kampen variëren van grootte. Bij sommige kampen is plek voor +/- 100 mensen maar er zijn ook kleinere kampen voor +/- 20 mensen. De faciliteiten in de kampen zijn voor jungle begrippen redelijk goed. Je slaapt in stapelbedden die zijn voorzien van een klamboe, kussen en deken. Alle kampen hebben toiletten en douches. De kampen liggen vaak vlakbij een rivier of waterval. Hier kun je na een lange dag hiken een verfrissende duik nemen om het zweet van je af te spoelen en je spieren te laten herstellen. Na een lange dag hiken gaan de lichten rond 21:00 uur uit. Om 05.00 uur gaan de lampen weer aan en start je de dag met frisse energie.

Twijfel jij net als wij altijd over het meebrengen van extra snacks en drinken? Geloof ons, bij de Lost City Trek is dat echt niet nodig. Het eten en drinken is heel goed verzorgd. Je ontbijt, lunch en diner worden vers bereid in de kampen waar je slaapt of langsloopt. Bij onze tour was er een lokale kok aanwezig die ons elke dag voorzag van verse maaltijden. De gids brengt iedere dag meerdere snacks mee zodat jij om de 1 – 2 uur je energie kunt aanvullen. Van vers fruit, tot energierepen, chips en lokale snoepjes. Op de route heb je ook nog de mogelijkheid om snacks en drinken te kopen bij lokale hutjes.

Tip: Ieder kamp heeft een punt waar ze het water filteren en jij je waterfles kunt bijvullen. Echter adviseren wij om water te kopen. Dit voorkomt dat je ziek wordt van verontreinigd water. Wij hebben meerdere verhalen van andere reizigers gehoord die hier buikgriep hebben opgelopen en helaas waren wij zelf ook de pineut. Check wanneer je water koopt altijd goed of de dop nog nooit geopend is geweest.

De beste reistijd voor de Lost City Trek

De beste reistijd voor de hike naar Ciudad Perdida is van december tot en met april. Dit is het droge seizoen waardoor de paden goed begaanbaar zijn. In de maanden mei tot en met november is de kans op een regenbui groter. Nu hoeft dit niet gelijk voor problemen te zorgen, maar de modder maakt de hike wel wat uitdagender. Het is altijd warm in Noord-Colombia, dus een regenbui zorgt voor een welkome verkoeling.

Let op: Ieder jaar in september gaat het gebied rond Ciudad Perdida enkele weken dicht. Wil je rond september de Lost City Trek gaan lopen? Neem dan contact op met een van de tour aanbieders om te informeren naar de exacte sluitingsperiode want deze kan ieder jaar iets verschillen. We tippen in de laatste alinea de beste organisaties voor deze tour.

Uitvalsbasis voor de Lost City Trek

De standaard uitvalsbasis voor de Lost City Trek is Santa Marta maar sommige organisaties halen je ook op in het centrum van Minca. Je wordt op de dag van de Lost City Trek opgehaald bij je hotel of hostel. Vanaf hier wordt je in 1,5 uur met een shuttle naar het beginpunt -het dorpje Manchete- gebracht. Het ritje is best heftig, zeker omdat sommige touroperators de mensen vervoeren in Land Rovers waarbij je met veel mensen achterin op een bankje zit. De hobbelige weg omhoog helpt ook niet mee. Viajero Hostel is één van de gezelligste plekken om te verblijven in Santa Marta. Het grote dakterras met waanzinnige infinitypool is dé eyecatcher van dit hostel. Wil je jezelf trakteren op luxe voordat je aan de Lost City Trek begint? Boek dan een paar nachtjes bij Hotel Boutique Casa Carolina. Dit hotel met jacuzzi is helemaal ingesteld op pure ontspanning en zo begin je helemaal uitgerust aan de hike.

Goede organisaties voor de Lost City Trek naar Ciudad Perdida

Wil je de Lost City Trekking boeken, neem dan contact op met één van de lokale tour organisaties. De route naar Ciudad Perdida is voor alle tours hetzelfde, maar gelukkig proberen de verschillende organisaties hier wel hun eigen twist aan te geven. De dag invulling van de tour kan hierdoor soms afwijken van de hierboven genoemde dag-tot-dag beschrijving. Ook kan de gids in overleg met de groep aanpassingen aan de tour maken, zodat je de beste ervaring krijgt. Ook de drukte in de kampen kan hierop invloed hebben. Wij hebben een goede ervaring met Wiwa Tours, maar we weten van andere reizigers dat Magic Tours ook goed wordt beoordeeld. Het is niet mogelijk om de trekking op eigen houtje te lopen.

Tip: Plan na de hike twee dagen rust in een mooie lodge

Na vier intensieve dagen is het lekker om jezelf te trakteren op wat luxe en rust. Op twee uur rijden, in de omgeving van Tayrona National Park, liggen een paar bijzondere accommodaties verscholen in de natuur waar je heerlijk kunt bijkomen van de hike. Na te zijn bijgekomen van de Lost City Trek, kan van je vanaf hier ook Tayrona National Park bezoeken. Bekijk onze tips voor de 5 mooiste adresjes in de buurt van Tayrona.