Kosten & budget voor reizen in Colombia

Colombia is één van de goedkopere landen in Zuid-Amerika. Wanneer je hebt besloten om door Colombia te gaan reizen, ben je natuurlijk benieuwd naar de kosten om je budget te bepalen. Wij hebben Colombia twee keer bezocht en delen in dit artikel onze ervaringen wat betreft de kosten. In Colombia betaal je met de Colombiaanse Pesos en je kan vrijwel overal in Colombia gebruik maken van de pinautomaat. In dit artikel lees je alles over de kosten voor vervoer, eten, accommodaties en excursies. Onderaan dit artikel beschrijven we nog een gemiddeld dagbudget voor Colombia. Voor het gemak vermelden we hier alle bedragen in euro’s zodat je niet alles hoeft om te rekenen.

Kosten voor eten en drinken in Colombia

Aan goede restaurants is zeker geen tekort in Colombia. Voor het gemak nemen we even de gemiddelde bedragen die wij uitgaven voor eten en drinken. Wij kozen meestal voor de betere restaurants maar natuurlijk niet de perse de meest dure. Voor een goed bord avondeten ben je ongeveer €6 tot €10 kwijt en goede ontbijtjes kan je meestal scoren voor zo’n €4. Als je voor lokaal eten kiest dan scheelt dit je een paar euro. De populaire empanadas kosten bijvoorbeeld maar €0,50. Een heerlijke snack voor tussendoor! Een biertje kost €1 en datzelfde geldt voor een frisdranken. Natuurlijk scheelt het ontzettend veel geld wanneer je eten en drinken in de supermarkt koopt. Zo tik je bij een restaurant al snel €1,50 af voor een klein flesje cola terwijl je voor dat zelfde geld in de supermarkt een 2 liter fles kan kopen.

Kosten voor hostels & hotels in Colombia

Colombia telt vele hippe hostels en mooie hotels. Een bed op een slaapzaal kost je gemiddeld tussen de €7 en €12 in de populairdere hostels. Wil je een tweepersoonskamer dan moet je rekenen op een bedrag tussen de €25 en €40 euro. We gaan hier wel van de betere hostels uit waar je kunt rekenen op een heel goed verblijf en veel gezelligheid. Wil je iets meer luxe en in een leuk hotel verblijven, reken dan voor een tweepersoonskamer op €35 tot €65 per nacht. Het verschilt ook veel per bestemming hoeveel een accommodatie kost. In Cartagena liggen de prijzen bijvoorbeeld een stuk hoger dan in Bogota. Om een beter idee te krijgen van de prijzen kan je ons overzicht van favoriete hotels in Colombia bekijken.

Kosten voor vervoer in Colombia

Voor de langere afstanden in Colombia heb je twee opties, het vliegtuig of de bus. Het wil wel eens voorkomen dat de prijzen voor vliegtickets bijna gelijk zijn aan de prijzen voor bustickets. Voor negen uur in de bus betaal je ongeveer €25 en binnenlandse vluchten met de lowbudgetmaatschappij Wingo en Latam zijn vaak niet duurder dan €50 enkele reis. De bussen in Colombia zijn erg comfortabel voor de langere afstanden, vaak met wifi, airco, fijne stoelen en veel beenruimte. Erg goedkoop maar iets minder luxe zijn de lokale bussen voor de kortere afstanden. Hier betaal je een paar euro voor een uurtje of 2 uur in de bus. Daarnaast zijn er genoeg taxi’s in de grotere steden zoals Bogota, Medellín en Cartagena maar hier kan je ook Uber gebruiken zodat je altijd een goede prijs krijgt. Voor een Uber rit van 1,5 uur betaal je maar zo’n €10.

Kosten voor tours en excursies in Colombia

Zoals in ieder land heb je ook in Colombia dure en goedkope tours & excursies. Gelukkig zijn er een aantal tours gratis zoals de graffiti tour in Bogota of de walking tour in Medellín. De entree voor Tayrona National Park is €13 euro en een fietstour in Bogota €10. Al met al best goedkoop dus. Een duurdere excursie is de lost city trek vanuit Santa Marta, daar ben je snel €280 voor kwijt. Over het algemeen kan je heel veel zelf ondernemen en hoef je niet veel geld uit te geven aan leuke activiteiten.

Gemiddelde kosten per dag voor Colombia

Een dagbudget noemen is altijd lastig want iedereen reist anders. Als we kijken naar onze uitgaven in Colombia komen we uit op een gemiddeld dagbudget uit van €48 per persoon. Dit is exclusief het vliegticket vanuit Nederland. Wij sliepen altijd in een goede tweepersoonskamer in een leuk hostel of hotel en aten vaak bij goede restaurants. Wil je wat vaker in luxere accommodaties slapen dan ben je natuurlijk al snel iets meer kwijt. Kies je ervoor om in dorms te slapen en vaak lokaal te eten? Dan kan je rekenen op een dagbudget van ongeveer €30 – €35 per dag. Als backpacker kan je het dus ook lekker goedkoop houden.