Dit is de beste reistijd voor Colombia

De beste reistijd voor Colombia is natuurlijk handig om mee te nemen in het kiezen van je reisperiode. Dit vrolijke Latijns-Amerikaanse land heeft een enorme diversiteit aan natuur, cultuur en dynamische steden. Er zijn tal van verschillende feestdagen en evenementen die een bezoekje waard zijn of juist een reden kunnen zijn om een ander moment te kiezen om door Colombia te reizen. Om optimaal te kunnen genieten van al het moois wat het land te bieden heeft, is het slim om te kijken naar wat de beste reistijd voor Colombia is. In dit artikel gaan we dan ook dieper in op het klimaat, speciale gebeurtenissen en feestdagen.

Beste reistijd Colombia in het kort

De meeste regen valt in Colombia in de maanden april tot en met juni, plus oktober en november. Voor een ultiem zonnige reis zijn deze maanden dus beter te vermijden. Toch is reizen door Colombia, wat betreft het weer, het gehele jaar door goed te doen. Vaak heb je in het regenseizoen zo af en toe te maken met een hele stevige bui maar valt er geen hele dagen regen. De beste reistijd voor Colombia hangt ook af van de drukte. Eind december tot midden januari zijn veel Colombianen vrij en bevind je je dan tussen het nationale toerisme. In juli en augustus komen de meeste internationale reizigers. Ben je niet zo van de drukte dan kan je deze periodes beter vermijden.

Het klimaat van Colombia

Colombia is een groot land met veel hoogteverschillen en heeft dan ook verschillende klimaatzones. Omdat Colombia rond de evenaar ligt, is de temperatuur het gehele jaar door constant en aangenaam. In de lager gelegen gebieden is dit tussen de 25 en 30 graden. In de hoger gelegen gebieden, zoals de hoofdstad Bogotá, ligt de temperatuur rond de 15 tot 20 graden en in de avond koelt het behoorlijk af.

Het droge seizoen in Colombia

Het droge seizoen in Colombia duurt van december tot en met maart, en van juli tot en met september. Als je van zonnige reizen houdt, dan zijn deze maanden de beste maanden om door Colombia te reizen.

Het regenseizoen in Colombia

In de periode april tot en met juni, en de maanden oktober en november, valt in Colombia de meeste regen. Tijdens het regenseizoen kan je verspreide stortbuien in de middag verwachten. In het Amazonegebied heb je het hele jaar door kans op stevige buien. Als je een echte natuurliefhebber bent, dan is het regenseizoen de beste reistijd voor Colombia. Alles staat dan door de regen net wat meer in bloei en het is extra groen. Voorkom je liever zo nu en dan een nat pak, dan kan je beter kiezen voor andere maanden. Vaak valt er dagelijks één of twee stevige buien en is het de rest van de dag droog.

Zijn er maanden die je beter kan vermijden in Colombia?

De Colombianen houden ervan om op vakantie te gaan in eigen land en vaak ook in grote groepen, gezellig met de hele familie. Vooral van midden december tot midden januari kan het daardoor behoorlijk druk zijn op populaire bestemmingen. Bovendien schieten de prijzen dan omhoog en misschien kom je dan met je budget in de knoei. Deze periode is daarom niet per se de beste reistijd voor Colombia.

Feestdagen en speciale gebeurtenissen in Colombia

Colombia is een katholiek land en daarom zijn er behoorlijk wat feestdagen rondom de patroonheiligen. Deze vallen vaak in verlengde weekenden (die ze zelf puente noemen), waarop Colombianen er massaal op uit trekken. Hartstikke leuk om deze feestdagen mee te pikken tijdens je reis, maar houd wel rekening met topdrukte. Een aantal speciale gebeurtenissen hebben we voor je op een rijtje gezet.

  • 22 tot 25 februari: Carnaval in Barranquilla
    Dit is een van de belangrijkste vieringen in Colombia. Tijdens dit vierdaagse festival, wordt elke plek in stad Barranquilla gevuld met muziek, dans en kleur.
  • Week voor Pasen (april): Semana Santa
    In verschillende dorpen en steden in Colombia vindt een week voor Pasen de Heilige Week plaats. Een week gevuld vol met ceremonies en parades.
  • 20 juli: Diá de la Independencia
    In 1810 werd Colombia op deze dag onafhankelijk. Daarvoor waren ze een Spaanse kolonie. Deze feestdag is dan ook erg belangrijk voor alle Colombianen. Door heel het land zullen er verschillende parades zijn in traditionele kleding en met veel muziek.

Check alle feestdagen van 2022 en alle feestdagen van 2023.

Hoe reis je door Colombia?

Colombia is een hele makkelijke en veilige reisbestemming die je prima op eigen houtje kan ontdekken. Door zelf je reis te plannen bespaar je een boel geld en heb je alle vrijheid in keuzes voor bestemmingen en hotels. Wij hebben Colombia twee keer bezocht en hebben beide keren een fantastische tijd gehad. Met al deze ervaringen hebben we de ultieme reisroute voor Colombia gecreëerd. Daarbij delen we hier alle tips om zelf een te gekke reis naar Colombia te organiseren!