MUST DO: Snorkelen in IJsland in het helderste water ter wereld

Snorkelen in IJsland klinkt misschien niet direct heel aantrekkelijk maar het is een unieke ervaring die je niet wil missen. Silfra is de naam van een kloof in de aarde gecreëerd door de scheiding van de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen. De Silfra-kloof vult zich met gletsjerwater dat gedurende tientallen jaren ondergronds gefilterd is door verharde, poreuze lavarotsen. Hierdoor is dit het puurste en helderste water ter wereld dat een betoverende onderwaterwereld onthult met kleuren die je boven het oppervlak niet ziet. In het water dat zo’n 2 graden is, heb je tot 120 meter zicht! Gelukkig draag je een dry suit waardoor je droog blijft en niet direct bevriest. Lijkt snorkelen in IJsland je wel een toffe uitdaging? Lees dan vooraf deze 5 tips om zo er zoveel mogelijk uit te halen.

#1 Draag thermokleding en dikke sokken onder je dry suit 

Ondanks dat je een dry suit aankrijgt die je (hopelijk) droog zal houden, is snorkelen in IJsland nog steeds behoorlijk koud. Door het dry suit is je hele lijf droog met uitzondering van je handen. Door de dikke handschoenen die je krijgt, komt namelijk wel wat water maar gelukkig warmt dat water redelijk op door je lichaamstemperatuur. Alleen je lippen worden direct blootgesteld aan het water en die doen de eerste minuut dan ook best wel even zeer. Het voelt alsof er zo’n 50 naalden in worden gestoken. Niet heel fijn maar na die minuut zullen ze verdoven en voel je ze een heel stuk minder. Om ervoor te zorgen dat je zo warm mogelijk blijft, is het slim om thermokleding te dragen onder je drysuit. Daarbij zijn lekkere dikke sokken ook echt een aanrader.

#2 Eet genoeg van te voren en drink niet te veel

De gehele tour duurt zo’n 3 uur waarvan je 30 tot 45 minuten in het water bent. De briefing, het aantrekken van het pak en wachten op andere groepen kost best wat tijd dus het is slim om van te voren goed te eten. Zodra je in het pak zit, kan je niet meer naar de wc dus ga vooraf nog even en drink niet te veel. Op de locatie waar je de pakken aantrekt, zijn toiletten te vinden. Na de tour staat er een heerlijk kopje warme chocomel voor je klaar!

#3 Neem droge kleding mee

Je dry suit moet ervoor zorgen dat je droog blijft maar het kan zijn dat er toch ergens wat water in komt. Neem dus ook droge themokleding mee als je die later op de dag ook nog wil dragen. In de zomer zal dit niet nodig zijn maar in de winter waarschijnlijk wel.

#4 Ga als laatste het water in wanneer je de tijd wil nemen

Per begeleider gaan er maximaal 6 mensen mee en er mag maar één groep per gedeelte van de Silfra kloof tegelijk zijn. Daardoor moet je soms even wachten op andere groepen maar dit is voor de veiligheid en zodat je de ruimte hebt. De Silfra kloof is op sommige stukken behoorlijk smal dus het inhalen van andere mensen is wat lastig. Wil je jouw eigen tempo aanhouden dan is het slim om als laatste het water in te gaan. Zo voel je je niet opgejaagd en kan je je eigen ding doen in het water. 

#5 Draag contactlenzen wanneer je deze nodig hebt

Draag je een bril dan is het aan te raden om contactlenzen in te doen. Doordat je een duikbril draagt, is het natuurlijk niet mogen om ook een bril te dragen en je wil het wel goed kunnen zien toch?

Waar kan je de snorkel tour boeken en wat zijn de kosten?

Snorkelen in IJsland kost je ongeveer €130, afhankelijk van het seizoen. Dat is niet goedkoop maar wel een unieke ervaring! Omdat dit een van de populairste tours is in IJsland, is het slim om op tijd te boeken. Wij hebben deze tour geboekt bij Manawa en hebben daar hele goede ervaringen mee. Ideaal is dat je hier je boeking nog tot 10 dagen van te voren gratis mag annuleren en dan het volledige bedrag retour krijgt. Fijn voor het geval je reisplannen wijzigen of wanneer je de reis zou moeten annuleren om welke reden dan ook.