Gratis upgrade naar business class? Zo vergoot je jouw kans

In 2013 kregen we een gratis upgrade en vlogen we van Sri Lanka naar Amsterdam geheel in business class. Een upgrade die normaal zo’n 2000 euro kost en dat was te merken. Het begon al op het vliegveld waar we niet op die oncomfortabele stoelen hoefden te wachten maar naar de ‘lounge’ mochten. Een ruimte met relaxte stoelen, een buffet en ga zo nog maar even door. Eenmaal aan boord kregen we een diner zoals je dat in een restaurant verwacht en stoelen die met één druk op de knop veranderde in een heerlijk bed. Deze upgrade kregen we omdat we twee uur vertraging hadden (en omdat we ontzettend veel geluk hadden) maar er zijn nog meer manieren om gratis business class te vliegen of in ieder geval je kansen op een upgrade te vergoten.

Optie 1: Miles sparen

Ten eerste zijn er de standaard manieren en de ’travelhacks’ die je overal op google kunt vinden. Vaak gaat het dan om loyaliteitsprogramma’s waarbij je punten of miles kunt sparen door veel te vliegen met dezelfde maatschappij. Daarnaast zijn er ook mensen die fouten op de websites op proberen te speuren en nog meer dingen die allemaal erg veel tijd kosten. Error fares noemen ze dat.

Waarschijnlijk heb je hier weinig zin in en vergroot je je kans liever op een makkelijkere manier. De onderstaande tips zijn helaas geen speciale code’s die je invoert bij het boeken waardoor je gratis een upgrade krijgt. Als je dat had verwacht heb je dikke pech want zoiets bestaat helaas niet. Het zijn tips om je kansen te vergroten en het is de moeite om ze te testen. Je moet wel een beetje kunnen liegen of acteren.

Optie 2: Je kansen vergroten

  • Uit onderzoek blijkt dat je als goedgeklede en alleen reizende man rond de 30-35 het meeste kans maakt op een gratis upgrade naar business class.
  • Het minste kans maken vrouwelijke tieners in weinig verhullende kleren die in een groep reizen.
  • Fake een blessure of als je er echt een hebt, laat het ook merken. Ook mensen met fysieke ongemakken blijken meer kans te maken op een upgrade. Vraag wat een upgrade kost en leg uit waarom je dat wilt weten.
  • Doe alsof je net bent getrouwd. Wie weet gunnen ze jullie wel een mooi begin van jullie huwelijksreis. Dit werkt trouwens ook goed voor een upgrade in een hotel.
  • Vliegen op rustige momenten vergroot je kans.
  • Vroeg komen naar de check-in kan de kans op die schaarse plekken in business vergroten als je bovenstaande tips wil toepassen.
  • Wat aan de late kant komen kan ook werken. Zeker als je nog geen plek gereserveerd hebt want wie weet is de vlucht overboekt en plaatst het personeel je in een hogere klasse.
  • Sommige maatschappijen bieden de dagen voor vertrek goedkopere tarieven aan voor een upgrade. Mails checken en eventueel keer bellen kan helpen.
  • Zit je op een vliegtuig met vertraging of slechte service? Laat het ze op de grond weten en misschien compenseren ze je wel je volgende vlucht.
  • De beste manier is niet om te liegen maar om simpelweg vriendelijk zijn. Bied de stewardess een chocolaatje aan of begin een praatje. Vrienden worden met luchtvaartpersoneel kan geen kwaad!

Wel of geen upgrade, hier in ieder geval wat handige tips om goedkoper vliegtickets te zoeken en te boeken.