Tips voor het slim inpakken van je backpack

Weken, maanden of misschien wel jaren leven uit een backpack, hoe doe je dat? Of een betere vraag zou zijn: Wat ga je inpakken en wat niet? Om je te helpen gaan we je wat tips geven over het inpakken van je backpack. Omdat elke reis weer ander is moet je per land kijken wat je in moet pakken. De basis van je backpack inpakken blijft vaak hetzelfde en daar voeg je dan spullen aan toe die je verwacht nodig te hebben in het land waar je heen gaat. Zo heb je voor een reis naar Indonesië misschien wel handschoenen en thermokleding nodig omdat de temperaturen bovenop een vulkaan tegen het vriespunt liggen en wanneer je naar Jordanië gaat moet je als vrouw genoeg bedekkende kleding inpakken. 

De grootte van je backpack

Wanneer je niet gaat kamperen dan heb je aan een backpack van zo’n 55 tot 65 liter waarschijnlijk meer dan genoeg. Daar red je het een maand mee maar ook een jaar als je wil. De eerste keer dat je gaat reizen neem je altijd veel te veel mee en hoe vaker je reist, hoe lichter je backpack zal worden. Lees meer tips voor het kopen van een goede backpack.

The basics

Laten we beginnen met dingen die vaak handig zijn tijdens het reizen maar die de meeste mensen op hun eerste reis vergeten. Naast het inpakken van de standaard dingen zoals je paspoort, pinpas en reisgids vinden wij de volgende dingen namelijk ook echt tot de basis van je backpack behoren.

Zoek je een complete paklijst? Bekijk dan onze paklijst voor backpacken.

 • Packing cubes
  Packing Cubes zijn super handig om je kleren in te sorteren! Zo kun je overal makkelijk bij en hoef je niet alles één voor één uit je backpack te halen als je iets zoekt. Daarnaast kan je ze netjes oprollen zodat het niet super erg gaat kreuken.
 • Regenpak
  Een regenpak is onmisbaar in je backpack. Dit is iets wat je vaak maar twee keer in de maand gebruikt maar op het moment dat je hem nodig hebt ben je er altijd heel erg blij mee.
 • Wc papier
  Zeker in veel Aziatische landen is er vaak geen wc papier op het toilet. Stop daarom altijd een beetje wc papier in een boterhamzakje en doe dat in je daypack. Een extra rol in je backpack kan ook geen kwaad.
 • Lakenzak
  Mocht je een keer ergens slapen waar het matras er niet zo fris uitziet dan kun je hierin kruipen. Een lakenzak is zeer compact en weegt niets.
 • Oordoppen
  Goede oordoppen zijn hét medicijn tegen karaoke muziek in de bus, luidruchtige buren, herrie makende gekko’s en ga zo maar door.
 • Hamamdoek
  Een hamamdoek is veel compacter en lichter dan een normale strandhanddoek. Ideaal dus!
 • Hangslot
  In sommige guesthouses kun je jouw kamer of de kast op je slaapzaal op slot doen met je eigen hangslot. Dit is wat veiliger omdat het personeel vaak een reservesleutel van het standaard hangslot heeft. Daarnaast kan je met deze slotjes ook je flightbag op slot doen.
 • Flightbag
  Een flightbag is een hoes die over je backpack gaat en dit is handig als je backpack in het vliegtuig of op het dak van een bus gaat. Zo kan niemand ongewenst in je tas zitten en gaat hij minder snel kapot.

Extra tips

 • Kleding
  Neem voor maximaal één week aan kleding mee (tenzij je lange trekkingen gaan doen natuurlijk) en breng je vieze kleding naar de lokale wasserette. Neem niet je mooiste kleding mee want soms wassen ze het te heet, ze scheiden vaak niet de donkere en witte was en er kunnen kledingstukken zoek raken. Je mooiste kledingstukken kan je altijd met de hand wassen.
 • Toilettas
  Stop in je toilettas ook wat handige medische spullen zoals pleisters, betadine, pijnstillers, ORS en een thermometer. Vergeet ook geen nagelschaartje en een rolletje tape. Vooral dat rolletje tape komt vaak van pas om bijvoorbeeld gaten in je klamboe te dichten of voor het afplakken van de kapotte airco in een nachttrein waar het -10 is.
 • Elektronica
  Het kan handig zijn om een wereldstekker mee te nemen omdat ze in andere werelddelen soms andere stopcontacten hebben. Het kan ook fijn zijn om een kleine speaker mee te nemen voor op je kamer of tijdens een trekking.

Backpack compact inpakken

Mocht je meer spullen hebben dan dat in je backpack past dan kun je vacuüm zakken gebruiken. Als je hier je kleding indoet past er dubbel zoveel in je backpack. Ook het oprollen van kleren scheelt veel ruimte dan wanneer je het vouwt. Daarbij is het slim om je papieren boeken te vervangen door een e-reader.