Weekendje (niet te ver) weg tip: Monschau in de Eifel

Eens in de zoveel tijd willen we het gevoel hebben even ver van huis weg te zijn. Maar met een drukke baan of studie en een volle agenda is dat soms lastig te organiseren. Wij hebben de oplossing: ga een weekendje naar Monschau, een schilderachtig stadje in de Duitse Eifel. Monschau ligt op slechts één uur rijden van Maastricht en geeft je het gevoel dat je er even helemaal tussenuit bent. Door de circa 400 monumentale panden in de oude stadskern waan je je ver terug in de tijd. Het stadje heeft veel gezelligheid te bieden met een breed aanbod van café’s en restaurants. Het decor wordt gevormd door de Eifel, een van Duitsland’s mooiste natuurgebieden. Hebben we jou enthousiast gemaakt? Dan komen hier de tips voor het perfecte weekendje weg in Monschau!

Monschau collage

Bezienswaardigheden

Allereerst wil je natuurlijk kennis maken met de pittoreske hoogtepunten van Monschau, al dan niet gewapend met camera. Het stadje is gelegen een dal van natuurgebied de Eifel, aan rivier de Roer. Het heuvelachtige landschap maakt dat er tal van uitzichtpunten over het stadje op te zoeken zijn. Begin je verkenning met een beklimming naar de de burcht van Monschau voor een mooi zicht op jouw uitvalsbasis. De Haller ruïne aan de andere kant van Monschau biedt eveneens een mooi uitzicht. Je begrijpt het al, neem goede schoenen mee want om het stadje goed te zien zul je wat hoogteverschillen moeten overbruggen. Het stadje is de perfecte uitvalsbasis voor tal van wandelroutes. Ook onder fietsers is Monschau geliefd.

Monschau van bovenaf

Rumpsteak mit Zwiebeln und Zwickelbier

De eigenlijke reden van je bezoek is natuurlijk om je te vergrijpen aan het Duitse eten. Haute cuisine voert hier niet de boventoon, maar je kunt uitstekend terecht voor een groot bord lekkere Duitse kost en een stevige pul bier. De meeste horecagelegenheden serveren het in Monschau gebrouwen Felsenkeller Zwickelbier. Het stadje levert meerdere ambachtelijke producten, waarvan je het maakproces met eigen ogen kunt aanschouwen in de bierbrouwerij, de glasblazerij en de koffiebranderij.

Insiders tip: Voor de beste avond in Monschau kun je terecht in café Braukeller onder Hotel Horchem, waar wij onlangs te gast waren. Het café trekt niet meteen de aandacht doordat het, zoals de naam doet vermoeden, gevestigd is in de kelder onder het hotel. Eenmaal de trap afgedaald zul je merken dat dit de plek is waar je ’s avonds het best kunt zijn. We kunnen het hotel ook van harte aanbevelen. Adres: Rurstrasse 14 (midden in het centrum).

Monschau hotel Horchem

Je bent er zo

De eenvoudigste manier om naar Monschau te komen is met de auto. Je kunt de auto kwijt op een van de parkeerplaatsen aan weerszijden van het dorp. Tip: koop je parkeerticket bij het hotel waar je verblijft en betaal niet 9 maar 3 euro per dag. Met openbaar vervoer kun je ook in Monschau komen, al kost het wat meer tijd en zul je moeten overstappen. Meevaller: je kunt je reis eenvoudig plannen met 9292.nl.

Monschau is wat ons betreft dus een aanrader voor een weekendje weg. De monumentale panden, de schitterende omliggende natuur en de gezellige sfeer maken dit stadje een veelzijdige bestemming. Hoewel het op korte afstand van Nederland ligt, heb je het gevoel ver van huis te zijn en zijn accommodaties en horecagelegenheden goed betaalbaar.