Verken Wales per fiets: Lôn Las Cymru

Het kasteel van Caernarfon is een van de culturele hotspots van Wales
Het kasteel van Caernarfon is een van de culturele hotspots van Wales

Hoewel we op een kleine anderhalf uur vliegen van Wales wonen, kiezen maar weinig mensen ervoor om hun vakantie in dit land door te brengen. Voor het behoud van de rust in dit deel van het Verenigd Koninkrijk is dit misschien maar goed ook. Naar verluidt wonen er in dit land meer schapen dan mensen. Desondanks wilden wij dit Europese pareltje niet voor jullie achterhouden.

Waarom Wales?

Vooral natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Wales. Het landschap is in vergelijking met buurland Engeland aanzienlijk bergachtiger. In Wales ben je nooit ver van de maar liefst 1200 km lange kustlijn. Bezienswaardigheden in Wales zijn de vele kastelen en de oude mijnen die voor lange tijd de economie van het land bepaalden.

Er zijn veel aantrekkelijke manieren om het land te verkennen. Wat te denken van de in mei van 2012 geopende Wales Coastal Path: een onafgebroken wandelroute langs de kust van Wales. Ik koos voor een andere manier om het land te verkennen, te noemen per fiets.

Lôn Las Cymru

De Lôn Las Cymru (Welsh voor “de groene weg van Wales”) is een van de bekendste en meest uitdagende nationale fietstochten van het Verenigd Koninkrijk. Deze keurig bewegwijzerde route leidt dwars door de mooiste plekjes van het binnenland. De route start in de hoofdstad Cardiff en eindigt in de noordwestelijk gelegen havenstad Holyhead, vanwaar boten een verbinding met Ierland vormen.Deze imposante brug vormt de verbinding tussen het vaste land en het de gelijknamige plaats op het schiereiland Anglesey

Bijzonder aan de route is dat deze door schitterende natuurparken loopt zoals de Brecon Beacons en Snowdonia. Verder volgt de route waar mogelijk oude treinsporen, waarlangs nette fietspaden zijn aangelegd. Deze sporen vormden vroeger de verbinding met koolmijnen.

Hoewel de route wordt omschreven als “uitdagend”, is deze goed haalbaar voor een breed publiek. De totale afstand beslaat ongeveer 390 kilometer. Gezien het ruime aanbod aan B&B’s onderweg kan de afstand naar persoonlijke voorkeur worden verdeeld over meerdere dagen. Ik heb de groene weg van Wales in 3 dagen per racefiets afgelegd, maar neem je meer tijd voor bezienswaardigheden onderweg (aanrader!), dan kun je er rustig een week voor uittrekken.

Hoe kom ik daar?

De hoofdstad Cardiff, tevens het startpunt van de route, beschikt over een vliegveld. Vluchten naar dit vliegveld willen nog wel eens wat prijzig zijn in vergelijking met vluchten naar nabije steden in Engeland. Ik koos voor een retourvlucht naar Birmingham waar ik mijn fietskoffer kon achterlaten. Vanaf hier kun je eenvoudig met de fiets in de trein reizen naar Cardiff en vanaf Holyhead terugkomen.Met de fiets op de trein wachten na afloop van de route

Vertrekken!

De beste reistijd zijn de maanden mei en juni. Hoogste tijd dus om je reis te boeken! Een veel gehoord argument om toch niet voor Wales te kiezen is het niet altijd even mooie weer. Laat je hierdoor niet afschrikken. In de genoemde reisperiode heb je een hele aardige kans op schitterend weer. Daarnaast zal het weer eerder wisselvallig zijn dan continu slecht, waardoor je altijd wel mooie momenten hebt op de dag. Zonder regen was de groene weg van Wales lang niet zo groen. En zoals een local met zelfspot mij vertelde: “Het regent niet altijd in Wales, soms sneeuwt het”.

Boek hier gelijk je goedkoopste vliegticket!