Een van de mooiste wandelroutes ter wereld loop je in de Balkan. The Peaks of the Balkan is een traject dat dwars door de indrukwekkende berglandschappen van Albanië, Kosovo en Montenegro gaat. Ontdek deze verborgen parel in Oost-Europa en ga met The Balkan Trail zeven dagen mee op een van de mooiste wandelroutes ter wereld. 

Wat is het concept?

The Balkan Trail is een droom voor elke avontuurlijke wandelaar. De trekking neemt je mee door een van de mooiste natuurgebieden van Europa. Volgens de World Travel & Tourism Award behoort The Peaks of The Balkan zelfs tot een van de mooiste wandelroutes ter wereld. Je doorkruist drie fascinerende landen en krijgt tijdens deze tocht een unieke kijk in het leven van dit geïsoleerde gebied. Je slaapt op de meest bijzondere plekken in de natuur en bij de lokale bevolking. 

Het is een uitdagende wandelroute, uitgestippeld voor avontuurlijke wandelliefhebbers. Met The Balkan Trail wandel je langs de mooiste stukken die speciaal voor deze trail zijn geselecteerd zodat je in één week tijd het beste van deze trekking kunt meemaken en ervaren. Een paar jaar geleden was het nog niet mogelijk om deze route te lopen, maar met de nieuwe grensovergangen kun je via de berggebieden deze unieke trektocht ondernemen en de Balkan op een authentieke manier ontdekken. 

Voor wie is The Balkan Trail geschikt?

Per dag zul je tussen de 10 en 20 kilometer afleggen, met aardig wat hoogteverschillen. Het is dus belangrijk dat je een goede basisconditie en gezondheid hebt, maar je hoeft niet perse een ervaren trekker te zijn. The Balkan Trail is fysiek pittiger dan bijvoorbeeld The Iceland Trail, maar als vijf kilometer hardlopen voor jou makkelijk te doen is dan is je basisconditie goed genoeg om The Balkan Trail te wandelen. 

De route van The Balkan Trail

Albanië, Kosovo en Montenegro zijn niet echt landen waar je zelf even makkelijk een wandelroute plant en op pad gaat. Daarom is er een mooie 7-daagse trail langs de hoogtepunten uitgestippeld. Je start in Montenegro en vanuit daar wandel je door de Prokletije (Albanese Alpen) door ruige landschappen naar het Albanese dorp Theth. Dit gebied was tijdens het communistische tijdperk een verboden zone en bij de grensovergang zie je nog oude militaire bunkers. De volgende dag ontdek je hier meer van de omgeving en de cultuur en in de late middag wandel je door naar de Valbona Vallei in Albanië. 

Op dag 4 wandel je tussen dorpjes die alleen in de zomer bewoond zijn door herders. In de vallei lopen veel dieren in de uitgestrekte velden en hier maak je kennis met het eenvoudige leven van de lokale bevolking. Dag vijf staat in het teken van het grensgebied en je klimt uit de vallei naar de top om te genieten van weidse vergezichten over de drie landen Montenegro, Albanië en Kosovo. Daarna zet je de daling weer in en na een duik in het afgelegen Hridmeer wandel je door een dicht dennenbos door naar het gehucht Katun. Vanuit daar start je de volgende dag een wandeling door de Gerbaja Vallei, een van de mooiste valleien van The Balkan Trail. 

De trail door de bergen zit erop en de volgende ochtend word je naar Podgorica gebracht, de hoofdstad van Montenegro. Hier breng je nog twee nachten door voordat je weer terug naar huis vliegt. 

Overnachten in de natuur

Tijdens de reis slaap je 5x in een eigen tent op unieke plekken. Op de meeste plekken zijn sanitaire faciliteiten aanwezig, maar één plek is zo afgelegen dat je het daar een dag zonder douches moet doen. Tijdens deze reis kun je kampeermateriaal huren of je kunt het zelf meenemen. De laatste twee nachten slaap je in een hotel in de hoofdstad van Montenegro.

Data en prijzen van The Balkan Trail

The Balkan Trail vindt plaats in de zomer en er zijn verschillende vertrekdata beschikbaar. The Balkan Trip kost €490 per persoon exclusief vluchten. Als je de reis boekt met vluchten en shuttle dan kost het in totaal €790 per persoon. 

Tijdens The Balkan Trail zijn 5 kampeer-overnachtingen inclusief, evenals trekking- en grensovergangvergunningen, toegangstickets voor de nationale parken, intern transport, begeleiding van ervaren gidsen, gps tracking en een trailbook. 

Vluchten, maaltijden, kampeermateriaal, bagagetransport en wandelstokken zijn niet inbegrepen, maar wel optioneel te boeken. Er zijn volpension maaltijden te boeken voor tijdens de 5-daagse trail en je kan kampeermateriaal huren zodat je dit zelf niet hoeft mee te nemen. Ook bagagetransport met een ezel of paard is mogelijk en je kunt wandelstokken huren als je dat fijn vindt. 

Check de website van The Balkan Trail voor meer informatie of om je meteen in te schrijven. Hier lees je ook over hoe het geregeld is met corona en de annuleringsverzekering die erbij zit.