Hoe spaar je ongemerkt geld voor je reis?

Wanneer je op reis gaat, dan heb je een budget nodig. De meeste mensen hebben dit niet direct op hun spaarrekening staan en moeten dus sparen. Dit klinkt niet meteen als muziek in de oren, want dan moet je vast een hoop geld missen. Maar wat als je bijna onopgemerkt kunt sparen? Dus sparen met een doel zonder dat je daar echt iets van merkt. Wij zetten hier de beste tips voor je op een rij!

Open een spaarrekening

Open een aparte spaarrekening voor jouw reis, geef deze een passende naam en voeg een afbeelding van jouw ideale reisbestemming toe. Bij sommige banken zoals de ING kun je hiermee je spaarrekening heel specifiek maken voor jouw doel: die droomreis. Het geld dat je spaart op deze rekening is uitsluitend bestemd voor je reis. Als extra motivatie hang je de afbeelding van je favoriete bestemming bijvoorbeeld ook op je koelkast of stel je deze in als achtergrond van je telefoon. Op deze manier herinner je jezelf continue aan je spaardoel en dat werkt motiverend!

ing infograpic Iprospect

Schrijf automatisch geld over

Laat iedere maand automatisch een bedrag van je betaalrekening overschrijven naar je spaarrekening. Bereken welk bedrag je per maand best kunt missen zonder dat je daar direct iets van merkt. Rond dit bedrag naar boven af, bij voorkeur naar een niet voor de hand liggend getal. De reden hiervoor is dat je met ‘vreemde’ getallen minder makkelijk kunt rekenen en hierdoor heb je minder snel het idee dat je een deel van je inkomsten mist.

Bespaar op je uitgaven

Geef bovenop je automatische overschrijvingen je spaarsaldo een boost door je uitgavenpatroon slimmer in te richten. Ga bijvoorbeeld minder vaak uit eten, doe geen overbodige aankopen, koop je boodschappen slim in (huismerken!) en gooi niet zomaar eten weg (mits het niet meer goed is). Wanneer je kritisch bent op je uitgaven zullen je maandelijkse kosten flink inkrimpen. Zo kun je je maandelijkse spaarbedrag omhoog schroeven.

Zorg voor extra inkomsten

Extra inkomsten zijn eenvoudig te genereren door spullen te verkopen die je toch niet meer gebruikt. Doe dit via Marktplaats of een ander verkoopplatform. Ruim je kledingkast eens goed uit en bedenk welke items je kunt missen. Ook in je huis zullen ongetwijfeld spullen staan die voor jou niet meer zo van waarde zijn, maar voor een ander wel. Al deze kleine of grote extra bedragen die je verdient aan de verkopen boek je meteen naar je spaarrekening.