Reizen in Cuba? Bezoek het authentieke oosten van Cuba!

Cuba is immens populair en dat is niet voor niets. De oldtimers die over de boulevard van Havana rijden, de tabaksvelden rondom het pittoreske Viñales en mensen die dag en nacht salsa dansen in de kleurrijke straten van Trinidad: het zijn slechts enkele voorbeelden van wat een rondreis op Cuba onvergetelijk maakt. 

Rondreizen in het oosten van Cuba

De meeste reizigers blijven echter in het westen van het eiland. Maar ook in het oosten van Cuba kun je je goed vermaken. Dit deel van het eiland is zeer divers en kent nog geen massatoerisme, waardoor je sommige plekken enkel met de Cubanen deelt. Het oosten van Cuba bestaat uit de provincies Holguin, Granma, Guantanamo en Santiago de Cuba. Echter wordt vaak alles ten oosten van de stad Camaguey al aangeduid als het oosten van Cuba. Een rondreis in het oosten van Cuba laat je nog beter kennismaken met dit bijzondere land. Geniet van de paradijselijke stranden waar het water 50 tinten blauw kleurt, dans door de straten van Santiago de Cuba en bezoek Baracoa: de plek waar ontdekkingsreiziger Columbus voet aan wal zou hebben gezet.

Ontmoet locals in de stadsparken van Holguin

Een rondreis in het oosten van Cuba begint vaak in de stad Holguin. Iedere Cubaanse stad heeft een stadspark of een centraal plein, maar bijna geen enkele stad heeft er zo veel als Holguin. Stadsparken in Cuba dienen niet alleen voor mensen om te ontspannen en van de zon te genieten, maar vooral ook om samen te komen. Neem plaats op een bankje, bijvoorbeeld in het Calixto García Park, en je raakt al snel in gesprek met de Cubanen. Het is overigens handig om een woordje Spaans te leren of om een woordenboek mee te nemen.

Sportieve reizigers wandelen naar de top van de noordelijke heuvel, Loma de la Cruz. Het is een redelijk pittige klim, maar gelukkig kun je hier ook met een auto naartoe rijden. Vanaf de top van de heuvel geniet je van het beste uitzicht over de stad en de omgeving. Een leuke daguitstap vanuit Holguin is Camagüey, een koloniale stad die bestaat uit een doolhof van straatjes.

Paradijselijke stranden & watervallen in het oosten van Cuba

Cuba heeft talrijke stranden, maar de mooiste vind je in het noordoosten van Cuba. Guardalavaca is een populaire bestemming waar je veel resorts aan het strand vind. Wil je een meer authentieke bestemming? Ga dan naar Cayo Saetia. Niet alleen kun je hier van de hagelwitte stranden en het snorkelen genieten. Je kunt op dit eiland – dat een natuurreservaat is – ook op safari en exotische dieren spotten. Denk aan papegaaien, zebra’s, buffels, herten en struisvogels. Zin in nog meer natuur? Dan is het nabijgelegen natuurreservaat Pinares de Mayari een aanrader. Geniet van de rust en wandel bijvoorbeeld naar indrukwekkende Guayabo watervallen of maak een paardrijdtocht door de dennenbossen.

Swingen en Cubaanse geschiedenis in Santiago de Cuba

Santiago de Cuba heeft een unieke sfeer: de stad voelt veel rauwer en Afrikaanser dan andere steden in Cuba. Overal waar je komt in de stad hoor je live muziek en zie je mensen bij barretjes dansen of van een mojito genieten. Zie je een groepje mannen samenkomen op een van de kleine pleintjes? Hoogstwaarschijnlijk wordt er een potje domino gespeeld op straat. Op veel muren in de binnenstad zul je “VIVA CASTRO!” geschilderd zien staan. De geschiedenis van de Cubaanse revolutie, die werd geleid door Fidel Castro, startte namelijk in Santiago de Cuba. Wie zich meer wil verdiepen in deze geschiedenis moet zeker een bezoek brengen aan Cuartel Moncada; een kazerne die inmiddels is omgebouwd tot een school en een museum. Bezoek je Cuba in juli? Dan mag het zomercarnaval in Santiago de Cuba zeker niet in je planning ontbreken.

The best for last: Baracoa

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Baracoa. De groene omgeving van dit schilderachtige dorp is zeer gevarieerd. Zo kun je bijvoorbeeld de indrukwekkende tafelberg El Yunque beklimmen. Houd er wel rekening mee dat dit niet mogelijk is als het de dagen voor de wandeling veel heeft geregend. Het klimaat van Baracoa is uniek: als overal op Cuba de zon schijnt kan het flink regenen in Baracoa. Een andere leuke activiteit vanuit Baracoa is een boottocht over de Yumuri rivier. Je vaart door een canyon en hebt de natuur vaak helemaal voor jezelf. Maak een verfrissende duik in het water, slinger aan de lianen en probeer de nationale vogel te spotten: de tocororo.

Ook chocoladeliefhebbers voelen zich thuis in Baracoa. Cacao is in deze regio een belangrijk product en je vindt hier tientallen plantages. Het is een aanrader om een bezoek te brengen aan een plantage, om vervolgens natuurlijk een lekkere chocolademelk of -reep te proeven. In Baracoa is het beeldige Casa del Cacao een aanrader voor een kop warme of koude chocolademelk. Proef trouwens ook de lokale snack cucurucho als je in Baracoa bent. Dit is een mix van kokosnoot, suiker en fruit zoals sinaasappel en guava, gewikkeld in een palmblad. Voor een mooi uitzicht over Baracoa loop je vanaf het centrale plein richting Hotel el Castillo. Het is even klimmen, maar het uitzicht is een fijne beloning.

Zo reis je door Cuba

Ben je op zoek naar een unieke Cuba reis en heb je geen tijd om alles zelf uit te zoeken? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Dat maakt reizen met Better Places een echte aanrader.