5 Redenen waarom Iran op je bucketlist hoort

Het is een land met een eeuwenoude cultuur en rijke historie. Met enorme moskeeën, gedetailleerd versierd met blauwe mozaïeken. De mensen zijn er ongelofelijk vriendelijk en ontvangen je met open armen. Je kunt er heerlijk eten en genieten van uitgestrekte woestijnen en besneeuwde bergen. Kortom, Iran is een droombestemming voor reizigers. Ben je nog niet overtuigd? Dit zijn vijf redenen waarom een reis door Iran echt op je bucketlist hoort.

DSC07110

#1 De rijke Perzische cultuur

De cultuur van Iran is uniek. In het hele land vind je schitterende moskeeën, de één nog rijker versierd dan de ander. De blauwe tegeltjes en gouden koepels schitteren je overal tegemoet en het land heeft verschillende heilige shrines. De shrine van Imam Reza in Mashhad is daar het beste voorbeeld van. Hier komen elk jaar miljoenen moslims vanuit de hele wereld naartoe. Daarnaast zijn op veel plekken oude overblijfselen uit de Perzische oudheid te bezoeken, met als hoogtepunt de ruïnes van de indrukwekkende ceremoniële stad Persepolis. Iran kent een lange historie op het gebied van poëzie, muziek en literatuur. De mausolea van beroemde dichters als Hafez worden nog dagelijks door grote aantallen Iraniërs bezocht.

DSC05936

#2 De Iraniërs zijn ongelofelijk vriendelijk

Als er één land ter wereld is waar je als reiziger met open armen wordt ontvangen, dan is het Iran. De Iraniërs zijn niet gewoon vriendelijk, maar gaan nog een paar stappen verder. Ze staan altijd klaar om je te helpen, nodigen je graag uit voor de thee (zonder daarvoor iets terug te willen) en doen er alles aan om je de tijd van je leven te bezorgen. Iraniërs weten heel goed dat hun land in het westen geen goede naam heeft en daar ze zijn helemaal niet blij mee. Als reiziger krijg je elke dag een paar keer de vraag ‘what do you think of Iran’. En als je dan antwoordt dat je het een prachtig land vindt, stralen ze van oor tot oor.

DSC05849

#3 Bruisende steden met hun eigen karakter

Het beroemde Esfahan bezoek je vanwege de schitterende moskeeën het enorme Naqsh-e Jahan-plein, de lange bruggen en Perzische parken. Naar woestijnstad Yazd ga je voor de sfeervolle straatjes met lemen gebouwen, de Zoroastrische tempels en de windtorens, die zorgen voor natuurlijke airconditioning in het bloedhete klimaat. Shiraz is een aanrader vanwege haar traditionele bazaar, heilige shrines en de tombes van beroemde dichters. Alle steden van Iran hebben hun eigen, unieke sfeer en ze zijn niet met elkaar te vergelijken.

Shrine Mashhad

#4 De natuur is ruig en gevarieerd

Of je nu van bergen of van woestijn houdt, in Iran zit je goed. Hoofdstad Teheran wordt omringd door hoge toppen, waar je bijna het hele jaar kunt skiën en snowboarden. In de bergen rond Yasuj kun je genieten van diepe valleien, weidse uitzichten, brede kloven en traditionele dorpen. De woestijnen rondom Yazd en Esfahan zijn ook prachtig. De zandvlaktes worden afgewisseld met groene oases waar je als reiziger helemaal tot rust kunt komen. Bovendien liggen hier veel kleine dorpen, opgebouwd uit leem. Een aanrader is het plaatsje Kharanaq, met lemen ruïnes die ooit een prachtige citadel vormden.

Natuur

#5 De Perzische keuken is geweldig

Het is een heel belangrijk onderdeel van de Iraanse cultuur: de gevarieerde keuken. De meeste gerechten zijn een combinatie van rijst met vlees, groenten, kruiden en noten. Ook fruit, zoals abrikozen en pruimen, wordt veel gebruikt. Aubergine is één van de populairste ingrediënten en hiermee worden soepen, salades en sauzen gemaakt. Perzische salades zijn rijk gevuld en overal krijg je heerlijk vers brood bij. Ook leuk: elke stad heeft haar eigen zoete specialiteiten. Vergeet in Shiraz niet om faloodeh te proeven, een dessert gemaakt van dunne noodles, suikersiroop, citroensap en rozenwater. Esfahan kun je niet verlaten zonder fereni gegeten te hebben, het favoriete toetje van veel Iraniërs. De rijke Iraanse keuken maakt je reis door Iran helemaal af! 

Eten