Bij het voorbereiden van je reis moet je aan een heleboel zaken denken. Heb ik inentingen nodig? Hoe zit het met de visums? Boek ik van te voren al wat hotels of zie ik het daar allemaal wel? Dit zijn allemaal dingen waar bijna iedereen altijd wel even over denkt voordat hij of zij op reis gaat. Wat veel reizigers en met name jonge reizigers vaak vergeten, is na te denken over een creditcard. Heb je die nodig op reis of red je het prima enkel met een pinpas? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje en hebben ook nog een tip voor een alternatief voor de creditcard.

Situaties waarin een creditcard heel handig is

Wij hebben altijd onze creditcard mee op reis. Soms gebruiken we hem een hele maand niet en dan ineens weer heel veel. Tijdens de voorbereidingen gebruiken we hem eigenlijk altijd wel een paar keer omdat veel buitenlandse bedrijven niet werken met iDEAL. Ook op reis heb je hem op sommige momenten toch echt nodig en maakt zo’n stukje plastic je reis een stuk gemakkelijker. Ten eerste gaat het om financiële zekerheid. Zo hebben wij altijd onze creditcard en pinpas op een andere plek. Stel je voor dat je daypack is gestolen, dan heb je altijd nog je creditcard in je backpack zitten. Hoe blij ben je dan! Daarnaast heb je hem bijna altijd nodig bij het boeken van een vlucht wanneer je direct bij de maatschappij zelf boekt. Dit geldt ook voor huurauto’s en sommige activiteiten. Ook kan je bij bijna alle pinautomaten betalen met een credit card en soms niet met je pinpas. Wat er ook gebeurd op reis, je hebt altijd beschikking tot geld en dat is best wel fijn toch?

De voordelen van een creditcard

Het allergrootste voordeel van een credit card is dus wel dat je bij meer pinautomaten terecht dan met je pinpas. Daarnaast heb je hebt altijd een ‘backup plan’ voor als je pinpas niet werkt of is gestolen. Dit was bij ons het geval in Myanmar toen onze pinpas nergens werkte. Wat waren wij blij dat we onze creditcard bij hadden toen. Een ander leuk voordeel is dat je aankopen met een creditcard vaak minimaal 180 dagen verzekerd zijn. Vrijwel alles wat je met een creditcard op reis koopt, is gratis verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging. Als laatste is het ook nog eens zo dat wanneer je online iets koopt en het product niet geleverd wordt, je dan je geld terug kan krijgen. In het geval van een betaling met je pinpas zou je dan gewoon pech hebben gehad en kan je fluiten naar je geld.

De nadelen van een creditcard

Een creditcard heeft niet alleen maar voordelen maar helaas ook een paar nadelen. Zo kan het soms moeilijk zijn om een creditcard te krijgen, bijvoorbeeld wanneer je een (studie) schuld hebt. Daarbij is het grootste nadeel dat cash geld opnemen erg duur is. Dit kan je beter alleen in noodgevallen doen want de wisselkoersopslag is soms wel 3% van het opgenomen bedrag. Dit is nog los van de jaarlijkse kosten die gemiddeld zo’n €10 bedragen. Mochten deze nadelen je tegenhouden dan hebben we een alternatief voor je.

Tip: het goedkopere alternatief voor de credit card

Bij Bunq Bank kan je nu de bunq Travel Card aanvragen. Voor deze kaart betaal je geen jaarlijkste kosten maar slechts eenmalig €9,99 en ze rekenen ook nog eens geen wisselkoers opslag. Bij het opnemen van contact geld of het betalen met de kaart hoef je dus niet die 3% te betalen en dat maakt deze kaart veel voordeliger. Het principe werkt ook net even anders want met deze kaart kan je niet in het rood staan. Je zet er vooraf geld op en kan dit vervolgens opnemen waar en wanneer je wil. Is het dan niet hetzelfde als een rekening met normale betaalpas? Nee. Deze kaart heeft namelijk twee grote voordelen. Ten eerste dat je hem ook kan gebruiken voor een borg. Dit heb je vrijwel altijd nodig bij het huren van een auto en vaak ook bij hotels. Ten tweede voor het online boeken van bijvoorbeeld een vlucht of hotel waarbij ze geen gebruik maken van iDEAL. Hieronder nog even de voordelen op een rijtje:

  • Geen jaarlijkse gebruikskosten
  • Geen wisselkoersopslag
  • Niet rood kunnen staan
  • Overal geld kunnen opnemen en betalen door de connectie met Mastercard
  • Je kan de kaart gebruiken voor een borg
  • Te gebruiken voor online aankopen bij bedrijven die niet met iDEAL werken

Conclusie

Een creditcard neemt dus een stukje onzekerheid weg en je bent ermee verzekerd dat je altijd ergens geld kan opnemen. Daarbij heb je hem soms echt nodig om bepaalde aankopen te doen omdat veel niet-Nederlandse bedrijven niet werken met iDEAL. Deze twee voordelen maken de credit card tot een echte must have voor iedere reiziger. Echter is het grootste nadeel dat het erg duur is om er geld mee op te nemen en dat je niet altijd het gewenste limiet krijgt wanneer je een (studie) schuld hebt. Wil je niet de nadelen maar wel de voordelen van een creditcard dan kan je dus ook eens kijken naar de bunq Travel Card.