Bij het voorbereiden van je reis moet je aan een heleboel zaken denken. Heb ik inentingen nodig? Hoe zit het met de visums? Boek ik van te voren al wat hostels of zie ik het daar allemaal wel? Dit zijn allemaal dingen waar bijna iedereen altijd wel even over denkt voordat hij of zij op reis gaat. Wat veel reizigers en met name backpackers vergeten, is na te denken over een creditcard. Heb je zo’n ding nodig op reis of red je het prima enkel met een pinpas?

Waarom zou je hem niet meenemen?

Laten we de vraag eerst eens even omdraaien. Waarom zou je geen creditcard meenemen? Hij neemt tenslotte niet zoveel ruimte in beslag en voor het gewicht hoef je het ook niet te laten. Veel mensen denken dat een creditcard erg duur is, en ja, als je als backpacker het woord ‘duur’ in je hoofd hebt dan is de volgende gedachte vaak ‘laat maar!’. In dit geval hebben we goed nieuws voor je. Een credit card hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn! Neem bijvoorbeeld deze creditcard van de ANWB, het eerste jaar is hij helemaal gratis en de jaren daarna betaal je 12 euro per jaar. Eigenlijk is het tweede jaar ook gratis want bij aanschaf krijg je een tegoed van 15 euro. Je hoeft hier niet perse een hoog inkomen voor te hebben. Zo hebben ze bijvoorbeeld ook een creditcard voor jongeren tot 25 jaar. Je limit is dan wat lager maar je hebt wel dezelfde voordelen.

little petra jordanië

Situaties waarin een creditcard vet handig is

Wij zelf hebben altijd onze creditcard mee op reis. Soms gebruiken we hem een hele maand niet en dan ineens weer heel veel. Tijdens de voorbereidingen gebruiken we hem eigenlijk altijd wel een of twee keer. Op sommige momenten heb je hem toch echt nodig en maakt zo’n stukje plastic je reis een stuk gemakkelijker. Ten eerste gaat het om financiële zekerheid. Zo hebben wij altijd onze creditcard en pinpas op een andere plek. Stel je voor dat je daypack is gestolen, dan heb je altijd nog je creditcard in je backpack zitten. Hoe blij ben je dan! Daarnaast heb je hem bijna altijd nodig bij het boeken van een vlucht wanneer je direct bij de maatschappij zelf boekt. Dit geldt ook voor de wat luxere hotels en soms zelfs wanneer je online een hostel wil boeken. Wat er ook gebeurd op reis, je hebt altijd beschikking tot geld en dat is best wel fijn toch?

De voordelen van een creditcard

Het allergrootste voordeel van een credit card is toch wel dat je bij meer pinautomaten terecht dan met je pinpas. Daarnaast heb je hebt altijd een ‘backup plan’ voor als je pinpas niet werkt of is gestolen. Dit was bij ons het geval in Myanmar. Wat waren wij toen blij dat we onze creditcard bij hadden! Een ander leuk voordeel is dat je aankopen met een creditcard minimaal 180 dagen verzekerd zijn. Vrijwel alles wat je met een creditcard op reis koopt, is gratis verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging. Ideaal toch? Als laatste is het ook nog eens zo dat wanneer je online iets koopt en het product niet geleverd wordt, je dan je geld terug kan krijgen. In het geval van een betaling met je pinpas zou je dan gewoon pech hebben gehad en kan je fluiten naar je geld.

reizen voorbereidingen

Conclusie

Een creditcard neemt dus een stukje onzekerheid weg en je bent ermee verzekerd dat je altijd ergens geld kan opnemen. Daarbij komt natuurlijk dat het erg fijn is dat je aankopen 180 dagen verzekerd zijn. Deze twee voordelen maken de credit card tot een echte must have voor op reis. Let wel op: Het is niet slim om hem te gebruiken in plaats van je pinpas want geld opnemen met een creditcard is vaak duurder dan geld opnemen met een pinpas. Het is vooral handig om er je duurdere aankopen mee te doen en om hem bij je te hebben voor noodgevallen. Het is dus geen vervanging van je pinpas maar puur een extra hulpmiddel!

Wil je meer lezen over de voorwaarden of er gelijk een aanvragen voor je volgende avontuur? Kijk dan even op deze website.