Alles wat je moet weten over backpacken in Guatemala

Backpacken in Guatemala is een unieke ervaring. Ga op zoek naar oude Maya tempels in een gigantisch regenwoud, verken de mooiste koloniale steden, beklim vulkanen en laat je verrassen door de vriendelijke locals. Guatemala is steeds populairder aan het worden onder backpackers en daarom moet je zo snel mogelijk die kant op. Guatemala heeft het imago van een onveilige bestemming maar in werkelijkheid valt het allemaal reuze mee. Backpacken in Guatemala is avontuurlijk op een leuke manier en omdat er zoveel ander backpackers zijn, maak je er al snel nieuwe vrienden. Ook is het redelijk goedkoop en zijn er veel leuke hostels te vinden. Dat alles samen maakt Guatemala is geweldige backpackbestemming. In dit artikel delen we alles wat je moet weten voor vertrek naar Guatemala.

Hoe zit het met veiligheid in Guatemala?

Als je de rijksoverheid moet geloven dan is Guatemala, net als bijna alle andere landen in Midden-Amerika, geen veilige backpackbestemming. Onze ervaring is echter totaal anders want wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Natuurlijk moet je je rugzak niet ergens laten staan en even een drankje gaan kopen maar je kan zowel overdag als in de avond bijna overal komen zonder je onveilig te hoeven voelen. Uitzondering hierop is Guatemala Stad, de hoofdstad van Guatemala. Hier is het minder veilig en je kan deze stad het beste ook in zijn geheel vermijden. Kom je aan met het vliegtuig dan kan je het beste meteen een taxi pakken naar Antigua voor €20 tot €30. Maak je dus geen zorgen om de veiligheid in Guatemala en laat je vooral niet bang maken  door de rijksoverheid.

Hoe werkt het vervoer in Guatemala?

Tijdens het backpacken door Guatemala maak je waarschijnlijk gebruik van zo’n 6 verschillende voertuigen. Afhankelijk van de omgeving en de afstand zal je gebruikmaken van boten, taxi’s, bussen en tuktuks. Bussen is nogal een algemeen begrip want er zijn 3 verschillende soorten bussen in Guatemala. De meest avontuurlijke en goedkoopste manier van reizen is met de chickenbussen. Dit zijn oude Amerikaanse schoolbussen die ze hebben gepimpt en overal in Guatemala gebruiken voor meestal kortere afstanden. Voor de wat langere afstanden tussen de 2 en 8 uur maak je vooral gebruik van de ‘gewone’ bussen met airco of de minivans. Voor de lange afstanden zijn er extreem luxe bussen die kunnen tippen aan first class vliegen. Voor de tuktuk’s, boten en chickenbussen hoef je niets te reserveren. Reis je met de bussen dan kan je gewoon 1 of 2 dagen vooraf een reisbureau binnenlopen en de tickets boeken. Deze kleine reisbureaus vind je werkelijk op elke straathoek op de populaire bestemmingen.

Wat is een leuke reisroute voor Guatemala?

Wij raden je aan om ongeveer 3 weken uit te trekken voor een backpackreis door Guatemala. Dit is genoeg tijd om alle highlights te zien. Je kan het ook in 2 weken doen maar dan ga je het waarschijnlijk allemaal een beetje overhaast doen en dan heb je geen tijd om op fijne plekken te blijven hangen. Wanneer je benieuwd bent naar wat Guatemala te bieden heeft dan kan je onze reisroute voor Guatemala bekijken. Zo krijg je heel vlug een idee van wat er te zien en te beleven is en wat een logische volgorde van bestemmingen is.

Wat kost backpacken in Guatemala?

Backpacken in Guatemala is redelijk goedkoop. Het is niet zo goedkoop als Nicaragua maar zeker ook niet zo duur als Costa Rica. Met een dagbudget van ongeveer €35 per dag kan je goed rondkomen en als je echt lowbudget wil reizen dan kan het zelfs een stukje goedkoper. Benieuwd naar wat dingen kosten in Guatemala? Lees dan verder in ons artikel over de kosten voor backpacken in Guatemala.

Zijn er veel backpackers in Guatemala?

Zeker! Niet zoveel als in Thailand gelukkig maar precies genoeg om te zorgen voor gezellige avonden en leuke feestjes. In Guatemala maak je dus makkelijk nieuwe vrienden wanneer je besluit om alleen te gaan backpacken. Er zijn ook genoeg leuke hostels te vinden waar je andere backpacker kan ontmoeten. Voor weinig geld kan je in dorms/slaapzalen slapen maar ook eenvoudige tweepersoonskamers zijn niet al te duur. Tijdens onze reis door Guatemala hebben we een lijst samengesteld met de favoriete hostels van reizigers die we tegenkwamen en hostels waar wij een leuke tijd gehad hebben. Hier kan je deze hostel tips vinden.