De Mexicaanse keuken is een van de populairste keukens ter wereld maar vaak worden de gerechten buiten Mexico veel aangepast waardoor er maar weinig overblijft van het originele gerecht. Zo is in Amerika de Tex-Mex keuken ontstaan, een mix tussen Texaanse en Mexicaanse gerechten. Tijdens je reis zal je gegarandeerd talloze traditionele Mexicaanse gerechten proeven. Op bijna elke straathoek vind je kraampjes waar je de lekkerste tacoโs, quesadillaโs of elotes kunt scoren. En geloof ons, de smaak van die allereerste authentiek Mexicaanse taco vergeet je niet snel meer. Om te zorgen dat je niets mist van de Mexicaanse keuken, lees je hieronder alles over het eten en drinken in Mexico!
Het verschil tussen Tex-Mex en Mexicaans
De Mexicaanse gerechten die je in Mexico tegenkomt, kunnen behoorlijk verschillen van wat je thuis gewend bent. Bestel je bijvoorbeeld tacoโs, dan krijg je vrijwel altijd zachte maรฏstortillaโs in plaats van harde schelpen. En die bekende varianten met cheddar, gehakt en zure room? Die horen eigenlijk bij de Tex-Mex keuken; een Amerikaanse interpretatie van Mexicaans eten. Dat zul je in Mexico niet zo snel op de menukaart tegenkomen. In de traditionele Mexicaanse keuken draait het juist om lokale ingrediรซnten zoals maรฏs, avocado, bonen, limoen, pepers en cacao. Authentiek Mexicaans eten is vaak eenvoudiger, puurder en toch rijk aan bijzondere smaakcombinaties.
Authentiek Mexicaanse gerechten om te proberen
- Tacoโs โย Zachte maรฏstortillaโs gevuld met bijvoorbeeld vlees, vis of een vegetarische vulling. Vaak simpel opgemaakt met wat ui, koriander en een pittige salsa, maar altijd boordevol smaak.
- Tlayudaโs โ In Oaxaca kun je tlayudaโs eten: een rijkelijk belegde, extra grote tortilla met bonenpuree, kaas, avocado en tomaat. De tlayuda is heerlijk knapperig, doordat hij wordt gegrild in een steenoven.
- Tostadaโs โ Gefrituurde of krokant gebakken maรฏstortillaโs, belegd met bonen, vlees, groenten, verse ijsbergsla, kaas en avocado. Dit is een soort โMexicaanse bruschettaโ.
- Enchiladas โ Opgerolde maรฏstortillaโs, overgoten met een pittige rode of groene saus en gevuld met bijvoorbeeld vlees, bonen, aardappel of groenten. Vaak warm geserveerd uit de oven, met gesmolten kaas erbovenop.
- Quesadillaโs โ Dubbelgevouwen tortillaโs met een royale laag gesmolten kaas ertussen, vaak aangevuld met champignons, kip of andere vullingen. Ideaal als snelle snack of lunch.
- Elote โ Gekookte of gegrilde maรฏskolven, vaak ingesmeerd met boter, verkruimelde kaas, limoensap en chili. Een typisch streetfoodgerecht dat je overal tegenkomt.
- Nachoโs โ Knapperige tortillachips met gesmolten kaas en jalapeรฑopepers, vaak geserveerd met guacamole en salsa.
- Burrito โ Een grote, opgerolde tortilla gevuld met een mix van rijst, bonen, vlees, kaas, groenten en avocado.
- Mole โ Een rijke saus gemaakt van chilipepers, specerijen, noten, zaden en vaak cacao. De meest bekende variant is mole poblano en dit eet je traditioneel bij rundvlees, kip of geroosterde groenten.
- Fajita โ Gegrilde reepjes vlees (vaak rund of kip) met paprika en ui, geserveerd met tortillaโs en bonen.
- Tamales โ Deze in maรฏsbladeren gestoomde maispuree wordt over het algemeen gevuld met vlees en pepers. Ze kunnen ook gevuld zijn met groenten, rijst, kaas of fruit en je kunt ze zowel zoet als hartig eten.
- Chapulines โ Chapulines zijn krokant gebakken sprinkhanen die op smaak zijn gebracht met chili, limoen, knoflook, ui en eventueel nog wat zout. Dit is een ware delicatesse in Mexico en het wordt veel gegeten als snack bij een glaasje mezcal.
Tip: De allerbeste plek om traditionele gerechten te proberen is in Oaxaca, de culinaire hoofdstad van Mexico. Hier kun je low budget eten op plastic stoelen langs de weg, maar ook voor een avondvullende fine dining experience gaan. Het allerleukste is om naast de bekende Mexicaanse gerechten ook te proeven van de lokale recepten.
Bijgerechten en sauzen in de Mexicaanse keuken
Wat een Mexicaanse maaltijd echt compleet maakt, zijn de typische bijgerechten en sauzen die bijna altijd op tafel staan. Denk aan guacamole; een romige dip van avocado, limoensap, ui en koriander, die perfect combineert met tortillaโs of als frisse smaakmaker bij vleesgerechten. Ook de salsaโs mogen niet ontbreken; deze variรซren van mild en fris tot intens pittig en kunnen gemaakt zijn van tomaten, tomatilloโs, pepers, ui en kruiden. Ze geven elk gerecht nรฉt dat beetje extra pit en smaak. En natuurlijk mag een kneepje limoen niet ontbreken, dat zorgt voor een frisse twist en haalt de smaken van het eten naar boven. Deze eenvoudige maar smaakvolle toevoegingen zijn een belangrijk onderdeel van de Mexicaanse eetcultuur.
Vegetarisch en veganistisch eten in Mexico
De meeste traditionele Mexicaanse gerechten worden bereid met vlees of vis, maar als vegetariรซr of veganist kun je prima eten in Mexico. In de meeste restaurants is het vaak geen probleem om een vleesgerecht vegetarisch of veganistisch te serveren. Bijvoorbeeld tacoโs met gegrilde groenten of quesadillaโs met champignons. Groenten, bonen en avocado en zijn vaste onderdelen van de Mexicaanse keuken, waardoor je makkelijk een vegetarische maaltijd kunt bestellen, die ook nog voedzaam is voor vegetariรซrs en veganisten. Bij streetfood is dit soms wat lastiger, maar ook daar kun je vaak elote (maรฏskolf), fruit, of een simpele tostada met bonen en sla vinden.
Daarnaast zijn er in de bekende plekken zoals Mexico-Stad, Oaxaca, Tulum of San Cristรณbal meer dan genoeg leuke restaurants met vegetarische of zelfs volledig veganistisch menu. In onze artikelen over de bestemmingen tippen we altijd meerdere vegetarische en/of veganistische restaurants.
Tip: Leer het zinnetje โยฟTiene algo sin carne?โ (โHeeft u iets zonder vlees?โ), of zeg โSoy vegetariano/aโ (ik ben vegetariรซr).
Mexicaans drankje erbij?
De Mexicaanse keuken bestaat niet alleen uit vele lekkere gerechten, er zijn ook genoeg typisch Mexicaanse drankjes om uit te kiezen.
Tequila en mezcal
Iedereen weet ondertussen wel dat tequila uit Mexico komt, maar wist je dat het drankje alleen tequila mag heten als het uit de staat Jalisco komt? Net zoals champagne alleen zo mag heten wanneer het geproduceerd is in de Franse champagnestreek. Een echte tequila moet je minstens รฉรฉn keer proeven als je in Mexico bent. Net als het soortgelijke drankje mezcal, dat vaak met een rokerige smaak wordt omschreven. Mezcal is vergelijkbaar met tequila, maar komt niet uit een specifieke streek en mag overal in Mexico geproduceerd worden.
Verwacht trouwens geen zout en limoen bij je tequila of mezcal: in Mexico drinken ze het meestal puur, of met een โsangritaโ. Dit is een pittig en fris drankje van grenadine, sinaasappel-, tomatensap, worcestershire-saus en tabasco.
Michelada met bier
Een Michelada zul je regelmatig op de kaart zien staan, want dit is een populair drankje onder Mexicanen. Het bestaat uit (vaak Corona) bier, limoensap, tabasco, kruiden, tomatensap en chilipepers en wordt in allerlei varianten gedronken door het hele land. Het wordt geserveerd in een gekoeld glas met een randje zout, wat het een heerlijke, verfrissende smaak geeft.
Lokale biermerken
In een Michelada wordt meestal Corona gebruikt, maar naast dit bekende merk zijn er in Mexico ook veel lokale bieren te vinden. Welke biermerken je op de kaart ziet, hangt vaak af van de regio waar je bent. De tien bekendste Mexicaanse biermerken zijn:
- Indio
- Montejo
- Dos Equis
- Victoria
- Pacifico
- Negra Modelo
- Modelo Especial
- Leรณn
- Sol
- Bohemia
Opvallend feitje: Corona staat niet in de top tien van meest gedronken bieren in Mexico zelf. Het wordt vooral geรซxporteerd. Wil je dus een รฉcht lokaal biertje drinken zoals de Mexicanen, kies dan voor een van bovenstaande merken.
Must try: Agua frescas
Een alcoholvrij drankje dat je overal tegenkomt, zijn de agua frescas. Dit zijn verfrissende drankjes gemaakt van water, suiker en een of meerdere soorten fruit, en soms ook granen, bloemen of zaden. Je kunt agua frescas in bekende fruitsmaken bestellen, maar probeer ook zeker de meer traditionele Mexicaanse varianten zoals:
- Agua de Jamaica โ Onze favoriet! Dit is hibiscusthee dat koud wordt geserveerd.
- Agua de Tamarindo โ Gemaakt van tamarindevruchten.
- Agua de Horchata โ Dit is een zoete, romige drank van rijst, vaak met kaneel.