The Packraft Trail: Micro-avontuur in de Belgische Ardennen

Zin in een tweedaags micro-avontuur in de Belgische Ardennen? Check dan zeker het super toffe concept packrafting. Een trekking door de natuur, maar dan net even anders. In twee dagen ga je niet alleen de wandelroutes verkennen, maar vaar je ook kilometers lang over de Ourthe rivier met je eigen superlichte raft. Zo ontdek je op een unieke manier de Belgische Ardennen met The Packraft Trail!  

De nieuwe sport packrafting

Heb je al gehoord van packrafting? Deze relatief nieuwe sport is over komen waaien uit Alaska en maakt het mogelijk om wandelingen in waterrijke natuurgebieden te maken. Met een superlichte raft die makkelijk in een rugzak past kun je wandelpaden afwisselen met rivieren en zo langere afstanden afleggen. 

Micro-avontuur in de Belgische Ardennen

In Europa kan je dit soort trekkingen ook steeds vaker doen, want we hebben dichtbij huis natuurlijk ontzettend mooie stukken natuur in waterrijke omgevingen. The Packraft Trail is een micro-avontuur in de Belgische Ardennen, waarbij je in twee dagen een uitgestippelde route aflegt zonder gids. Je gaat alleen of samen met je team en je doet alles op je eigen tempo. Deze route gaat deels over land en stukken over water. Het is een pittige tweedaagse route, maar goed te doen voor iedereen met een gezonde basisconditie. Er is genoeg ruimte om te rusten, te genieten van het uitzicht en onderweg te lunchen. 

Tip: Heb je een hond hebt die niet bang is voor water en sportief genoeg is om de hele dag mee op pad te gaan? Dan mag je hem meenemen op avontuur!

De 2 routes van The Packraft Trail

The Packraft Trail heeft twee routes uitgestippeld, afhankelijk van de hoogte van het water. Beide routes zijn ongeveer 40 kilometer lang. Bij The High Water Trail ga je 20 kilometer over water en de Low Water Trail gaat ongeveer 10 kilometer over water. Deze routes zijn samengesteld omdat het gebied waar je gaat wandelen sterk onderhevig is aan regenval. Ongeacht de waterstand kun je met deze routes toch de mooiste plekken zien. 

Natuurgebied de Twee Ourthes

De trip gaat door het natuurgebied van de Twee Ourthes in de Belgische Ardennen. Het gebied bevindt zich langs de Belgisch-Luxemburgse grens en is gelegen op de oudste rotsformatie van het land. 

Hoe ziet de route van The Packraft Trail eruit?

De trip start in het dorpje Maboge en vanuit daar wandel je 17 kilometer naar Lac de Nisramont. Vanuit daar begin je een raftsessie van 5 kilometer over het meer en de westelijke rivier (Ourthe Orientale). Uiteindelijk wandel je nog 2 kilometer tot aan de kampeerplaats in Engreux. 

De volgende dag wandel je eerst 4 kilometer en raft je daarna 5 kilometer stroomafwaarts op de Ourthe Occidentale over het stuwmeer naar de stuwdam. Daarna wandel je terug naar Maboge, de plek waar je bent gestart en waar je auto geparkeerd staat. 

Deze route is vrijwel het gehele jaar mogelijk en wordt de Low Water Trail genoemd. Als blijkt dat het water toch hoog staat, dan wordt er voor een alternatieve route gekozen. De eerste dag ziet er helemaal hetzelfde uit, maar op dag twee wandel je eerst 8 kilometer en raft je daarna 15 kilometer stroomafwaarts terug naar Maboge. 

Overnachten tijdens The Packraft Trail

Je gaat twee dagen op pad en daarbij zit een basic overnachting inbegrepen. Deze overnachting is op een camping, dus je moet kampeerspullen meenemen. Als je zelf geen spullen hebt dan kun je deze huren. Het is ook mogelijk om de kampeerspullen naar de kampeerplek te laten brengen zodat je de spullen niet onderweg hoeft mee te nemen. De camping heeft basis sanitaire voorzieningen (buitentoiletten en outdoor douches) en je kunt er een gezellig kampvuur maken. 

Het is optioneel ook mogelijk om de nacht voor vertrek al te logeren in het basecamp: een camping langs de oever van de Ourthe en dichtbij stadjes als Jupille, La Roche en Ardenne.

Data en prijzen voor The Packraft Trail

The Packraft Trail is te boeken tot eind september. Je vertrekt op dinsdag, donderdag of zaterdag en prijzen zijn vanaf €99,- per persoon. Een packraft, 4-delige paddle, raft inflationbag en trekrugzak (waar je packraft en persoonlijke spullen in kunnen) zijn inbegrepen. Ook krijg je packraft instructies, een handboek en trailguide mee voor onderweg. De overnachting op de camping op dag één is ook inclusief. 

Check de website van The Packraft Trail voor meer informatie of om je meteen in te schrijven.