Surfen op Bali? Deze tips moet je vooraf weten!

Bali is één van de beste surfbestemmingen op aarde. Of je nou wilt leren surfen of dat je jouw surf-techniek wilt verbeteren, er zijn voor ieders niveau geschikte golven op Bali. Voordat je je tickets boekt zijn er een aantal zaken die je vast vooraf wilt weten, zoals wanneer het surfseizoen plaatsvindt op Bali en welke surfspots geschikt zijn voor jouw niveau. Wij helpen jou de perfecte reistijd en bestemming op Bali te kiezen! Tot slot geven we je onze ultieme reistip voor het vastleggen van je surfvakantie op Bali.

Wanneer is het surfseizoen op Bali?

Wij hebben goed nieuws voor je want op Bali kan je het hele jaar door surfen! Het surfseizoen is dus van januari tot december. Alle surfspots die we hierna opsommen hebben het volledige jaar door fijne golven. Tijdens het regenseizoen van november tot maart is het wat rustiger op Bali. Rondom de Zuid-West kust van Bali heb je dan meestal enkel korte maar heftige buien waarna de golven smooth en glazy zijn. De wind kan sommige dagen van richting veranderen en dit kan invloed hebben op de surfcondities aan de Westkust. In dat geval is het altijd mogelijk een surftrip naar de Oostkust te maken.

De beste surfspots op Bali 

Bali heeft heel veel bekende surfspots aan de verschillende kustlijnen van het eiland. Kuta en Seminyak zouden we zoveel mogelijk vermijden want hier is het enorm druk. Hierbij geven we je een overzicht van de beste surfspots aan de verschillende kusten, welk soort break je er kan vinden en voor welk niveau deze geschikt zijn.

Surfspots aan de Oostkust van Bali

 • Keramas: advanced level
 • Nusa Dua: beginner tot advanced level
 • Serangan: beginner tot advanced level

Surfspots aan de Westkust van Bali

 • Balian: intermediate en advanced level
 • Medewi: intermediate en advanced level

Surfspots aan de Zuidkust van Bali

 • Bingin: advanced level
 • Dreamland: intermediate level
 • Uluwatu: advanced level

Surfspots aan de Zuid-Westkust van Bali (Canggu)

 • Batu Bolong: beginner tot intermediate level
 • The Sandbar: advanced level
 • Echo Beach: advanced level
 • Old Man’s: intermediate level
 • Berawa: beginner en intermediate level

Surfen voor beginners op Bali

Wanneer je als beginner wil leren surfen, is het des te belangrijker om de juiste surfspot te vinden. Het gebied rond Canggu is de perfecte plaats om je eerste golven te pakken. De golven zijn op sommige stranden in deze regio doorgaans mild en niet zo snel, waardoor je de tijd hebt om je paddling, pop-up en het sturen op de golven correct aan te leren op je eigen tempo. Hierbij kan je het beste een beroep doen op een lokale surfleraar. De locals surfen al op deze spots sinds hun kindertijd en kennen dus alle tips en tricks om je op een veilige manier snel een ervaren surfer te maken. Je kunt erg veel leren als je bijvoorbeeld een week of twee een surf retreat boekt. Het grote voordeel van het gebied rond Canggu is ook dat er goede golven zijn voor alle niveau’s, zodat je stap voor stap je techniek kan verbeteren zonder telkens ver te hoeven reizen.

Canggu hét surfmekka

Het is niet toevallig dat Canggu hét surfmekka van Bali is. Je vindt er golven voor elk niveau, van beginner tot pro surfer, en er hangt in het stadje een fantastische sfeer die onlosmakelijk verbonden is aan de surfcultuur. Alle hippe bars, restaurants, hostels en winkeltjes hebben wel iets met surfen te maken. Omwille van het grote aanbod kan het moeilijk zijn de juiste accommodatie en formule te kiezen. Daarom hierbij onze ultieme tip als je wil (leren) surfen in Canggu.

Onze ultieme surftip: Surf retreat Pelan Pelan Bali in Canggu

Vijftien minuutjes rijden van het hippe bruisende Canggu kan je de surf en yoga retreat Pelan Pelan Bali vinden. De Nederlandse Emma en haar Balinese echtgenoot Putu hebben er een oase van rust gecreëerd waar je kan genieten van surfen, yoga, spa-behandelingen en de lekkere Indonesische keuken. Dit alles samen met andere reizigers van over de hele wereld die deze interesses met jou delen. In de retreat, in het midden van de prachtige rijstvelden, bieden ze twee verschillende pakketten aan waarbij surflessen of surfguiding zijn inbegrepen, in combinatie met yoga. Al de surfleraren groeiden op in de regio en kennen alle omliggende surfspots als geen ander.

De retreat beschikt over een variatie aan surfboards, geschikt voor alle niveau’s, waar je gebruik van kan maken tijdens de lessen. Je zult veel leren omdat je (semi-)priveles krijgt. Er is namelijk een surfleraar beschikbaar per maximaal twee gasten en die neemt je met de surfvan mee naar een van de dichtstbijzijnde surfspots die het best aansluit bij jouw surf-level. Men zal er altijd voor kiezen naar de minder drukke plekken te gaan. Dit betekent: meer golven voor jou! Pelan Pelan Bali helpt je zonder twijfel binnen no time naar the next surf-level!