De zon is nog niet op en het dorpje Nyaungshwe aan het Inle Lake is verlaten. Opeens doemt in de ochtendmist een gestalte op, gekleed in een rood gewaad. Achter hem volgen tientallen monniken in een keurige rij, in stilte bezig met hun dagelijkse almronde. Bewoners staan langs de route klaar met potten rijst. Het is één van de vele magische momenten in Myanmar, het land met de vriendelijkste inwoners van Zuidoost-Azië.

Jarenlang heerste er twijfel: was het wel verantwoord om naar Myanmar te reizen, dat al jaren geregeerd werd door een militaire dictatuur? Want al het geld dat je spendeerde, zou in de zakken van de regering terecht komen. Inmiddels is de ijzeren greep van de leiders losser geworden en Myanmar is sterk in opkomst als reisbestemming. En terecht! Myanmar is uniek. Qua sfeer is het een mix van India en Zuidoost-Azië: een land met duizenden stupa’s, gouden tempels, levendige markten, prachtige natuur en een bijzondere cultuur.

Bijzondere ontmoetingen

Wat Myanmar extra speciaal maakt, zijn de mensen. Een reis door Myanmar staat bol van de onvergetelijke ontmoetingen. Zo deelden we op onze eerste dag in Yangon Indiase snacks met een enthousiaste inwoner en we brachten een middag door bij jonge nonnen, die ons op de thee vroegen. We oefenden Engels met een monnik in Mandalay, bespraken voetbaluitslagen met de fietsenmaker in Nyaungshwe en maakten overal waar we kwamen praatjes met tientallen hartelijke Myanmarezen.

myanmar

Gouden pagodes

Natuurlijk heeft Myanmar ook qua bezienswaardigheden veel te bieden. Dat begint al in Yangon, met de gouden Shwedagon-pagode. Dit tempelcomplex wordt druk bezocht en ook hier is het makkelijk om in contact te komen met locals. Datzelfde geldt bij een bezoek aan de Gouden Rots Pagode in het zuidoosten van het land, waar honderden pelgrims zich elk dag verzamelen.

yangon Myanmar

Levendige drijvende markten

Het Inle Lake is één van de hoogtepunten van Myanmar. Geniet van drijvende dorpen, tempels, weekmarkten en de vissers die met hun benen roeien. Vanuit het Inle Lake kun je bovendien een mooie trip maken naar de duizenden stupa’s van Kakku en de weekmarkt van Taunggyi. Hier komen volkeren uit de omgeving samen om te handelen tijdens de kleurrijkste markt in de regio.

inle lake myanmar

Mandalay

Qua tempels en cultuur kun je je hart ophalen in Mandalay. In en rondom deze drukke stad vind je talloze tempelcomplexen, de beroemde teakhouten U Bein Bridge (ga hier naartoe bij zonsondergang, voor de mooiste foto’s) en de immense tempel in Mingun, die beschadigd raakte tijdens een aardbeving. Een tip voor Mandalay zelf: bezoek de Jade Market. Hier worden sieraden en edelstenen verkocht en het is mooi om te zien hoe er stevig onderhandeld wordt.

u bein brug myanmar

Eindeloze tempelvlakte

Ga je naar Myanmar, dan mag je Bagan niet overslaan. Bij je eerste blik op deze enorme tempelvlakte valt je mond open. Zo ver als je kunt kijken zie je stupa’s, kloosters en tempels, zo’n 2200 in totaal. Neem de fiets of huur een paard en wagen en ga de tempels ontdekken. Ze zijn allemaal anders, dus vervelen doet het niet. Vergeet niet om ook binnen te kijken, want daar zijn vaak mooie muurschilderingen en Boeddha-beelden te vinden.

bagan tempels

Off the beaten track

Wil je ook meer off the beaten track reizen, dan is dat geen probleem. In het noorden vind je slaperige, sfeervolle dorpjes als Hpa-an, Hsipaw en Pyin Oo Lwin, de tempels van Monywa zijn meer dan de moeite waard en vanuit Kalaw kun je trekkings door afgelegen gebieden maken. Uitrusten op een strand? Ga dan naar de witte stranden van Ngpali. Myanmar heeft het allemaal: het beste van Azië in één land.

people myanmar

Zo reis je door Myanmar

Wil je ook een reis maken door Myanmar? Bekijk dan het aanbod van Better Places. Dit platform verbindt reizigers rechtstreeks met een lokale reisprofessional. In overleg met een lokale Myanmarese expert stel je je ideale reis samen. Authentieke ervaringen en verantwoord reizen staan bij Better Places centraal. Kijk voor meer informatie op www.betterplaces.nl.

myanmar