Reizen met het openbaar vervoer is in Mexico super goed geregeld. ADO is de grootste busmaatschappij van Mexico en rijdt door het hele land. Mexico is natuurlijk een gigantisch land dus de afstanden die je aflegt kunnen groot zijn maar de bussen zijn gelukkig erg comfortabel. Er is een toilet aan boord, er worden films afgespeeld, er is airco en de stoelen zitten vaak super fijn. De busstations zijn schoon en het wordt erg duidelijk aangegeven waar en hoe laat je welke bus moet nemen. Daarnaast rijden de bussen over het algemeen stipt op tijd. Medewerkers achter de loketten spreken engels en voordat je de bus instapt wordt je naam en ticket gecontroleerd. In dit artikel hebben wij 4 tips voor je op een rijtje gezet wat je moet weten voordat je een ADO bus in stapt.

#1 Check de busverbindingen

Wanneer je de keuze gemaakt hebt om met de bus door Mexico te gaan reizen dan zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken. Allereerst is het handig om je route te bepalen en te checken of er tussen twee plaatsen een acceptabele busverbinding is. Vaak kun je overal wel komen maar als je eerst 4x moet overstappen om op een bestemming te komen, is het misschien handig om je route een klein beetje aan te passen. Een ritje van 2,5 uur kost zo’n 10 euro en een rit van 5-6 uur ongeveer 20 euro.

Extra tip: Twijfel je nog of het reizen met de ADO-bus voor jou de beste (en misschien goedkoopste) keuze is, dan kun je op de website van ADO al direct prijzen van ritten zien. De website is in het Spaans, maar je kunt de pagina door Google Translate laten vertalen als je Spaans niet goed genoeg is. De pagina spreekt dan redelijk voor zich. Bij de prijzen zie je een dollar teken staan maar de getoonde valuta is de Mexicaanse peso en niet de Amerikaanse dollar. Wil je iets meer vrijheid en heb je wat meer budget dan kan je er ook voor kiezen om een auto huren. Dit kan vaak al vanaf €16 per dag in Mexico. Lees hier al onze tips voor een auto huren in Mexico!

#2 Tickets reserveren met de ADO-app

Helaas kun je online geen tickets kopen, ook al lijkt het boekingsproces op de website van ADO dat wel aan te geven. Alleen als je een Mexicaanse creditcard hebt, kan je de tickets vooraf boeken en betalen. Er is wel een trucje om in ieder geval alvast bustickets te reserveren, zodat je ze bij een loket op het busstation op kunt halen. Het is aan te raden om bustickets te reserveren als je een vrij strakke planning hebt, want de busmaatschappij is populair en de bussen zitten vaak vol. Het kan dus zijn dat wanneer je op een busstation aankomt zonder reservering, de bus al vol zit en je moet wachten op de volgende bus. Als je geluk hebt gaat de volgende bus twee uur later maar als die ook vol zit of je net de laatste bus hebt gemist dan is dat flink balen. Dus, reserveren!

UPDATE: Het is vanaf nu ook mogelijk om met je Nederlandse VISA of Mastercard creditcard tickets te boeken.

Om te reserveren moet je de ADO-app downloaden op je telefoon. Ook deze is weer in het Spaans en jammer genoeg zit hier ook geen vertaalmogelijkheid in. We nemen de stappen met je door en gelukkig is het niet heel moeilijk. Allereerst kies je jouw start- en eindbestemming. Je kiest een datum en gaat verder door het boekingsproces. Je moet je naam invullen en een plaats in de bus kiezen. Alles spreekt redelijk voor zich. De belangrijkste stap is het betalingsproces. Je krijgt nu de vraag hoe je wilt betalen. Standaard staat dat op ‘Tarjeta cred/deb’ (betalen met credit-of debitcard). Kies voor de andere optie namelijk: ‘Pago en taquilla’ (ophalen bij een loket). De reservering hoef je nog niet te betalen, dat doe je bij het loket. Je ontvangt een reserveringsbevestiging in je app die je kunt laten zien bij het ophalen van de tickets.

Let op: Het is nog wel belangrijk om te weten dat je de gereserveerde tickets minimaal 2 uur van tevoren moet ophalen, anders komt je reservering te vervallen. Het beste is dus om je tickets meteen op te halen zodra je op een ADO-busstation aankomt, want dan hoef je niet twee uur eerder op het station te zijn als je weer vertrekt. Het kan ook erg druk zijn bij de loketten op het busstation, dus dat is nog een reden om alvast je tickets op te halen. Scheelt een hoop stress als je een bus moet halen.

#3 Neem genoeg warme kleding mee in de bus

Dit soort tips lijken altijd een beetje overbodig, maar geloof ons: het kan echt heel erg koud zijn in de bus. Als het 30 graden is en je met je zware backpack hebt gesjouwd geniet je in eerste instantie van de airco die in je nek blaast. Na een half uurtje ga je het al iets minder waarderen en na 4 uur zit je rillend in de bus. Neem dus altijd warme kleding mee in je handbagage en ook sokken zijn fijn als je slippers draagt.

#4 Waardevolle spullen in je handbagage

Op de busstations van ADO hangen posters met instructies om op de veiligste manier te reizen met de bus. Ook dit klinkt weer vrij vanzelfsprekend, maar tijdens het reizen moet je vaak op zoveel dingen tegelijk letten dat dit je misschien even ontglipt. Stop al je waardevolle spullen in je handbagage en neem die mee de bus in. De rest van je bagage gaat in het bagageruim en eenmaal in de bus heb je geen zicht meer op die spullen. Mocht er dan iets met je bagage gebeuren, dan ben je in ieder geval je belangrijkste en waardevolle spullen niet kwijt.