Doe vrijwilligerswerk in Malawi

Dit artikel is geschreven door Demi Bokern en is onderdeel van de Reisjunk Bucket List. Een bucket list gecreëerd door onze volgers.
 

Malawi, een puur land en een land waar iemand al blij is met een knuffel. Die knuffel kan jij geven tijdens het doen van vrijwilligerswerk. Ga het avontuur aan: leef in een klein dorpje in Zomba en laat de trein of auto voor wat het is, loop naar je werk in een wakker wordende natuur met onwijs schattige kids aan je handen.

spellen-doen-met-kinderen

Back to basic

Een huisje met een golfplaten dak, een prachtige berg in de achtertuin en omringd door het rode Afrikaanse zand: dan woon je in Malawi. Zonder douche, zonder internet, een gat in de grond als toilet en kakkerlakken op je kamer. De stroom valt regelmatig uit, maar kaarsen in combinatie met een biertje zorgen voor gezelligheid. De Malawiaanse sfeer en de vrolijke mensen maken van dit back to basic leven iets onvergetelijks.

Je kan de wereld niet veranderen

Een lokaal project in Malawi is een mooie manier om iets te doen voor een ander. Je ondersteunt de lokale mensen maar neemt het werk niet over, want zij moeten het uiteindelijk op eigen houtje doen. Bedenk dat je mensen gaat helpen en niet op reis gaat om de wereld te verbeteren. Malawi loopt twintig jaar achter op Nederland, wat betekent dat wij Nederlanders veel meer dwang in ons hebben om iets te veranderen. Ga langs bij mensen thuis om te vragen hoe het met ze gaat, speel een spel met een gehandicapt kindje, steun mensen tijdens een aids bijeenkomst of help jongeren bij het praten over seks en liefde. Wordt bij bijeenkomsten niet boos om de, in onze ogen, verkeerde dingen die er gezegd worden. Het wordt jongeren aangeleerd dat geld belangrijk is in de liefde. Voor ons niet voor te stellen, maar dit is hun cultuur.

meisje-malawi

Geen blote knieën

Blote knieën of een strakke jeans behoren tot het straatbeeld van Nederland. In Malawi is dit anders: vrouwen mogen hun knieën niet laten zien. Knieën zijn is de ogen van de man sexy en alleen hij mag ze dan ook zien. Daarentegen zijn borsten niet sexy en behoren tot het straatbeeld van Malawi. Kinderen krijgen borstvoeding, wat lopend op straat gegeven wordt. Een vrouw bedekt haar knieën met een zitenji, een gekleurde doek die als rok om de heup gewikkeld wordt. In steden of op toeristische plekken, zoals Blantyre en Lake Malawi, worden blote knieën of broeken bij vrouwen wel geaccepteerd, mensen zullen soms wel wat raar op kijken. Voor mannen is er geen dresscode.

Hoe gek is betalen voor vrijwilligerswerk eigenlijk?

Het zorgt voor rare reacties, maar inderdaad. je moet betalen voor vrijwilligerswerk. Van een vliegticket rond de €1.000,- kan een heel dorp in Malawi een jaar lang gevoed worden. Best logisch dat jij het ticket zelf moet betalen, toch? Naast een vliegticket betaal je geld aan een organisatie voor de bemiddeling, verblijf bij een lokaal persoon en voedsel. Vele organisaties vragen veel geld, waarvan het grootste deel in Nederland blijft. Bij de eerlijke organisatie Be-More is dit niet het geval, zij laten duidelijk zien waar jouw geld heen gaat. Mocht je dit geld niet bij elkaar kunnen krijgen probeer dan eens een inzamelingsactie. Familie, vrienden en kennissen zijn bereid te helpen, je gaat immers iets goeds doen voor de wereld. Het leven in Malawi is goedkoop, zeker als je het land op eigen gelegenheid gaat onderzoeken. Laat de duurdere georganiseerde excursies achter je en maak gebruik van het lokale vervoer. Op deze manier kom je in contact met verschillende mensen en zie je de mooiste plekken van Malawi.

Reis info

Beste reistijd: Mei t/m augustus
Visum: 
Krijg je bij aankomst
Goedkoopste vliegticket aanbieder: 
Cheaptickets.nl