6 Redenen om een reis door Iran te maken

Ken je de injectienaaldtheorie nog? Waarschijnlijk heb je het ooit op een schoolexamen voorbij zien komen en is het inmiddels weer een beetje weggezakt. Heel kort gezegd houdt deze theorie in dat informatie door veel lezers zonder kritiek wordt overgenomen en als ‘de waarheid’ wordt gezien. Het gevolg is een eenzijdig en niet altijd even juist beeld van een bepaalde situatie. Landen die veelvuldig op een negatieve manier in het nieuws komen, merken dit met name in de toeristensector. Zeg eens eerlijk: wat is jouw beeld van een land als… Iran?

Oké, globaal gezien heeft het land op meerdere vlakken een inktzwarte reputatie. Sinds de Islamitische Revolutie van 1979 is Iran veranderd in een streng islamitisch land waarin tegenspraak niet wordt geduld. Voor maar liefst 14 vergrijpen kun je in Iran de doodstraf krijgen en de ligging tussen Irak (IS) en Afghanistan (Taliban) zit de meeste vakantiegangers ook niet echt lekker. ‘Wegblijven dus’, zou je denken. Onterecht! Touroperators organiseren al jaren groepsreizen naar Iran en ook backpackers beginnen het voormalige Perzië meer en meer te ontdekken. Iran heeft cultureel enorm veel te bieden aan degenen die verder durven te kijken dan hun neus lang is. Hier zes redenen om Iran te bezoeken!

Grenzeloze gastvrijheid

Zelfs de meest doorgewinterde backpackers zullen versteld staan van de manier waarop Iraniërs met bezoekers omgaan. Kijk je enigszins verdwaald om je heen, dan staan er in no-time vijf mensen om je heen om je belangeloos te helpen. Kom je langs een bakker, dan krijg je gratis een ovenvers platbrood mee. Taxichauffeurs lopen je hostel mee binnen tot ze zeker weten dat er een slaapplek voor je is. Kijk ook niet raar op als mensen je zomaar  thee, eten of zelfs een slaapplek aanbieden. Iraniërs balen zelf enorm van het negatieve imago dat hun land heeft opgebouwd, dus ze willen jou als reiziger op elke mogelijke manier laten merken dat je meer dan welkom bent. Ondanks dat Iran jarenlang is afgesloten van de buitenwereld hebben haar inwoners een ongekende interesse in Westerlingen.  “Where’re you from? Holland? Welcome to Iran!”.

1 Grenzeloze gastvrijheid

Goudeerlijke goedzakken

In Iran wordt betaald met de rial, maar in de volksmond wordt de term tuman gebruikt. Deze is 1/10 minder waard dan de rial, waardoor het nog wel eens voorkomt dat je bij het betalen veel te veel geld geeft. Gelukkig zit eerlijkheid ingebakken in de Perzische cultuur en dus krijg je het overgebleven bedrag altijd netjes terug. En hoe relaxed is het als je je spullen nauwelijks in de gaten hoeft te houden in de metro, bus of bazaar? Mede door strenge straffen en de afwezigheid van alcohol is er vrijwel geen diefstal of agressie in Iran te bespeuren. Zo kun je heerlijk onbezorgd het land verkennen!

2 Goudeerlijke goedzakken

Warme, oeroude cultuur

Om je onder te dompelen in de geschiedenis van Iran hoef je geen stoffig museum binnen te stappen. Het meeste culturele erfgoed vind je namelijk gewoon op straat. De ontelbare moskeeën, hammams en bazaars voeren je mee terug naar een tijd waarin mannen in gewaden op kamelen door de straten reden. Azuurblauwe en zachtroze mozaïeken schitteren in de avondzon terwijl je op een Perzisch tapijt de omgeving in je opneemt.

3.1 Bazaar

3.2 Hammam

Slenter hierna door de bazaars en proef van de heerlijkste zoetigheden van het Midden Oosten. Iraniërs zijn verzot op snoep, gedroogd fruit, fruitsappen en ijsjes, dus zoetekauwen zitten hier gebakken. Vergeet ook vooral niet om een theehuis binnen te stappen voor een pot thee, waterpijp, een verrassend gesprek met locals en nationale gerechten als dizy, khoresh en natuurlijk kebab.

3.3 Theehuis

Het meest trots zijn de Iraniërs op hun pre-islamitische beschaving, waarbij de ruïnes van Persepolis de kers op de taart vormen. Al meer dan tweeduizend jaar weerstaan de kolommen, paleizen en tombes die samen Persepolis vormen de elementen. Ongelofelijk om te zien waar men destijds al toe in staat was!

3.4 Persepolis

Oogstrelende landschappen

Iran is een culturele schatkist waar je je zonder twijfel welkom en veilig zult voelen. Voor wie de stedelijke drukte echter even wil laten voor wat het is, heeft Moeder Natuur door de eeuwen heen haar stinkende best gedaan. Bergdorpen als Abyaneh, Kharanaq en Chak Chak liggen verscholen tussen scherpe bergkammen en ook woestijn zie je zo ver het oog reikt. Maar denk ook aan ongerepte zandduinen waar de wind in je oren suist en wilde kamelen de onverharde wegen oversteken. Wist je dat er ook zoutvlaktes te vinden zijn in Iran? In de maand maart zijn ze hagelwit en de ondergaande zon speelt een magistraal lichtspel met dit verschijnsel. Dit wil je niet missen!

4.1 Chaq Chaq

4.2 Zandduinen

4.3 Zoutvlakte

Makkelijk bereisbaar

Hoewel de meeste backpackers die Iran bezoeken vrij ervaren zijn, is rondreizen door dit land veel eenvoudiger en comfortabeler dan je zou verwachten. Per vliegtuig kun je niet alleen in- en uitreizen via de hoofdstad Teheran, maar ook via steden als Shiraz en Tabriz. Betreft vervoer wordt het meeste gebruik gemaakt van langeafstandsbussen, (nacht)treinen, taxi’s en binnenlandse vluchten.

De langeafstandsbussen rijden tussen de grotere steden en vertrekken meerdere malen per dag vanaf centrale busterminals. Het meest gebruikte type bus is de VIP (Very Important Passenger)-bus, met stoelen die je eerder zou verwachten in de businessclass van een luxe vliegmaatschappij. Op elke bus rijdt een steward mee die je voorziet van drinken en snacks voor onderweg. De afstanden variëren tussen de 4 en 7 uur voor reizen tussen populaire steden als Teheran, Esfahan, Shiraz en Yazd. Je bent gemiddeld 200.000 rial/20.000 tuman (€ 6,-) kwijt voor een kaartje, die je bij de bussteward of bij de busterminal zelf kunt kopen. Treinreizen zijn iets duurder, maar wanneer je een nachttrein neemt bespaar je natuurlijk ook op je verblijf. Je deelt een coupé met drie andere reizigers en kunt rekenen op eten aan boord.

Omdat Iran een kolossaal land is, kun je er ook voor kiezen om te vliegen naar je volgende bestemming. Binnenlandse vluchten hebben in Iran een onveilig imago vanwege de Amerikaanse onderdelenboycot, maar met de komst van het recente atoomakkoord zal de vliegveiligheid in Iran vlot verbeteren. Elke grote stad heeft een eigen vliegveld van waaraf je voor een paar tientjes enorme afstanden kunt afleggen. Wanneer je Teheran bezoekt, kun je gebruik maken van het metronetwerk. Er zijn vier lijnen en alle stations zijn in zowel het Farsi als het Engels weergegeven. Je hebt de keuze tussen een enkeltje, retourtje of een tienrittenkaart. Een gemiddelde taxirit binnen een stad kost je zo’n 100.000 rial/10.000 tuman (€ 3,-). Wil je je een echte local voelen, neem dan de stadsbus voor 500 rial/50 tuman (€ 0,02). Voor dat bedrag ga je toch niet lopen?

5 Makkelijk bereisbaar

Spotgoedkoop

Wanneer je je visum, vliegticket en verblijfskosten bij elkaar optelt zou je verwachten veel geld kwijt te zijn bij een onbekende bestemming als Iran. Laat dat nou even mooi meevallen! Voor een reis van zo’n 3 weken, wat gezien de grootte van het land wordt aangeraden, kun je als backpacker makkelijk onder de € 1250,- per persoon blijven (alle uitgaven, inclusief vliegticket en visum). Voor een bed in een dorm betaal je omgerekend zo’n € 9,- per nacht en betreft eten en drinken hoef je ook geen volle portemonnee te hebben. Wat goed is om te weten is dat pinnen niet mogelijk is in Iran; je dient contante euro’s of dollars mee op reis te nemen omdat Visa en Mastercard worden geweerd door Iraanse banken. Er wordt aangeraden om voor de zekerheid zo’n € 2000,- aan contanten mee te nemen per persoon (om vervolgens het merendeel weer mee naar huis te nemen omdat het land zo goedkoop is).

6 Spotgoedkoop

Na een reis door Iran zul je ervaren dat het land meer is dan het beeld dat wij via de media voorgeschoteld krijgen. Durf jij je vooroordelen opzij te schuiven en dit land te gaan verkennen?