Een reis door de Filipijnen staat in teken van tropische stranden, kleurrijke koraaltuinen en vriendelijke locals. Met meer dan 7.000 eilanden is hier geen dag hetzelfde en word je telkens weer verrast door de afwisselende natuur en relaxte sfeer. Van de azuurblauwe lagunes bij Palawan tot de groene rijstterrassen in Banaue – elke plek is uniek en heeft zijn eigen charme. Reizen in de Filipijnen gaat anders dan thuis en ook de cultuur verschilt met die van andere landen in Zuidoost-Azië. Daarom is het fijn om goed voorbereid op pad te gaan. Wij hebben de Filipijnen meerdere keren bezocht en hebben 13 praktische tips en handige weetjes voor je verzameld. Zo haal je het maximale uit jouw reis door de Filipijnen!
Dit is de beste reistijd voor de Filipijnen
De Filipijnen kent verschillende seizoenen, en het weer kan behoorlijk variëren per regio. Over het algemeen is de periode van december tot en met mei de beste tijd om de Filipijnen te bezoeken. Dit is het droge seizoen, met de meeste kans op zon, blauwe lucht en een kalme zee. Van juni tot en met oktober valt er de meeste regen en is er zelfs kan op tyfoons, vooral in juli en augustus. November is de overgangsmaand, met geluk laat de zon zich dan geregeld zien, maar de kans bestaat dat ook dan veel regen valt. Houd er rekening mee dat het in de periodes rond Kerst, Chinees Nieuwjaar en Pasen extra druk zijn op sommige plaatsen.
Let op: Het klimaat op het eiland Siargao wijkt iets af van de rest van het land, want daar komt het droge seizoen pas later op gang. De beste maanden om Siargao te bezoeken zijn van maart tot en met juni.
Download voor vertrek de officiële registratie-app
Voor vertrek naar de Filipijnen moet je je online registreren via een etravelcard. Dit is verplicht voor alle reizigers en vervangt het oude papieren formulier dat je voorheen moest invullen in het vliegtuig. Het proces is eenvoudig: je maakt een account aan, vult je persoonlijke gegevens en een korte gezondheidsverklaring in. Na registratie ontvang je een QR-code die wordt gescand bij de immigratie. Je kunt je registratie vanaf 72 uur voor vertrek invullen. Doe dit het liefst voor je vlucht, want op het vliegveld in de Filipijnen is de wifi vaak traag, en na een lange reis zit je natuurlijk niet te wachten op extra gedoe of wachtrijen.
Reizen door de Filipijnen vraagt om wat meer planning
Reizen door de Filipijnen vraagt nét wat meer planning dan je misschien gewend bent in andere Aziatische landen. Om het meeste uit je reis te halen, lees je hieronder een paar praktische tips voor je reis door de Filipijnen.
- Boek je binnenlandse vluchten vooraf – Omdat de Filipijnen uit duizenden eilanden bestaat en de afstanden vaak groter zijn dan verwacht, ontkom je niet aan binnenlandse vluchten. Als je die een paar maanden op voorhand boekt, scoor je deze vaak al voor zo’n €40-€60. Wacht je langer en boek je last-minute tickets, dan schieten de prijzen omhoog.
- Leg populaire accommodaties op tijd vast – In tegenstelling tot landen als Thailand of Bali, is het aanbod van echt goede accommodaties in de Filipijnen veel beperkter. Vooral de populaire, sfeervolle hostels en kleinschalige hotels zitten vaak al ver van tevoren vol, zeker in het hoogseizoen. Wie graag bij de leukste accomodaties verblijft, kan deze beter vooraf boeken. We hebben een overzicht gemaakt van onze favoriete accommodaties in de Filipijnen. Dit zijn plekken waar we zelf een fijne tijd hebben gehad of die we als tip kregen van volgers. Zo ben je zeker van een fijn verblijf.
- Regel je expeditie tussen Coron en El Nido op voorhand – Ook voor de meerdaagse expeditie tussen Coron en El Nido loont het om op tijd te reserveren. Deze activiteit is zo populair dat het vaak maanden van tevoren volgeboekt is.
Met een beetje vooruit denken leg je dus niet alleen de mooiste plekken vast, maar reis je ook een stuk relaxter. Je hoeft dan ter plekke niet meer te zoeken, te wachten of concessies te doen.
Hoe werkt het reizen op en tussen de eilanden
Reizen door de Filipijnen betekent afwisselen tussen boten, bussen, scooters en alles daartussenin. Tussen sommige eilanden neem je de ferry, die op veel routes dagelijks vaart, en voor verre afstanden boek je het beste een binnenlandse vlucht. Op het vasteland reis je spotgoedkoop met de bus of jeepney; een ouderwetse bus die vaak in felle kleuren zijn geschilderd en waar je al voor een paar pesos in mag stappen. Het systeem lijkt in eerste instantie wat chaotisch want er zijn geen duidelijke routes aangegeven, maar als je navraagt welke jeepney je moet hebben, is het een leuke manier van reizen. Voor korte ritjes zijn er overal tuktuks en tricycles aan te houden. Tricycles zijn brommertjes met een overdekte zijspan. Eenmaal op je bestemming kun je ook eenvoudig een scooter huren via je accommodatie of een verhuurbedrijf.
Proef de Filipijnse keuken
Stap een lokaal eettentje binnen, genaamd een carinderia, en je ziet rijen dampende pannetjes vol heerlijke huisgemaakte gerechten. Laat je bord hier volscheppen met alles wat er lekker uitziet: geroosterd varkensvlees, gebakken vis, aubergine-omelet, hotdog-worstjes, groenten of een lepel stoof. Langs de weg vind je ook overal barbecues waar stokjes met kip of varkensvlees boven het vuur liggen te smeulen. Een paar klassieke gerechten die je zeker moet proberen:
- Adobo – Een stoofgerecht met sojasaus en azijn.
- Sisig – Fijngehakt vlees op een sissend gietijzeren pannetje.
- Kinilaw – De Filipijnse variant van ceviche met kokosmelk.
De Filipijnse cultuur
De cultuur van de Filipino’s is een bijzondere mix van invloeden en gewoonten. De Filipijnen is het enige overwegend katholieke land in Zuidoost-Azië, een erfenis van de Spaanse kolonisatie. Die invloed zie je niet alleen terug in kerken, maar ook in namen, taalgebruik en zelfs in het geld: de munteenheid heet nog altijd peso.
Wat je tijdens het reizen misschien nog wel het meest bijblijft, is de warmte van de mensen. Gastvrijheid zit hier diep in de cultuur ingebakken. Je wordt begroet met een glimlach, zomaar geholpen op straat of spontaan uitgenodigd om mee te eten bij een lokale familie thuis. En grote kans dat er dan ook gezongen wordt, want karaoke is niet weg te denken uit het dagelijks leven van de Filipino’s. Het is zelfs een sociale traditie. Je ziet werkelijk overal karaoke-installaties; in huiskamers, restaurants tot op het strand en in parken. Verjaardagen, familiebijeenkomsten, zondagen: elk moment is een goed excuus om de microfoon erbij te pakken. Zingen is een manier om emoties te uiten en samen plezier te maken. De officiële talen zijn Filipino en Engels, maar in elke regio hoor je ook lokale dialecten terug. Juist die combinatie van taal, muziek en warme tradities maakt de Filipijnse cultuur zo levendig en toegankelijk voor reizigers. De meeste mensen sprekend uitstekend Engels door de Amerikaanse koloniale invloed.
Respecteer de natuur en draag zorg voor stranden, koraal en onderwaterleven
De Filipijnen staat bekend om de paradijselijke stranden en mooie onderwaterwereld. Dit is de reden waarom menig reiziger de Filipijnen op zijn bucketlist heeft staan. Geniet daar volop van, maar doe dat op een bewuste en respectvolle manier. Vermijd excursies waarbij walvishaaien gevoerd worden voor toeristen en raak geen koraal aan. Houd altijd voldoende afstand tot schildpadden en ander zeeleven, hoe verleidelijk dichtbij ze soms ook komen.
Laat ook de mooie schelpjes op het strand liggen. Schelpen lijken misschien verlaten, maar vormen nog steeds een belangrijk onderdeel van het ecosysteem. Heremietkreeften wisselen regelmatig naar een groter huisje, en de mineralen in schelpen dragen bij aan de gezondheid van het strand en de zee. Alles in de natuur heeft een functie, ook als het stil ligt in het zand.
Op veel plekken in de Filipijnen is een gids verplicht
Bij het bezoeken van watervallen, uitzichtpunten of andere natuurplekken, is het in de Filipijnen vaak verplicht om het met een lokale gids te bezoeken. Niet omdat de route zo ingewikkeld is, maar meer uit veiligheidsoverwegingen. Sommige paden kunnen glad of steil zijn en bij sommige plekken zijn er in het verleden ongelukken gebeurd. Daarnaast is het ook een manier om de lokale economie te ondersteunen en werkgelegenheid in de dorpen te creëren. Vaak betaal je voor een gids slechts een paar euro of wordt er gewerkt met een donatie. Zie het als een mooie kans om meer te leren over de omgeving en om bij te dragen aan de gemeenschap.
Goed om te weten: Op veel plekken wordt ook om een environmental fee gevraagd om de natuur te beschermen en te onderhouden. Dit varieert meestal tussen 20 en 200 pesos.
Let op bij het kopen van zonnebrand
Zonnebrand is onmisbaar in de Filipijnen, maar wees alert op wat je koopt en waar. Zonnebrand met een whitening effect is in de Filipijnen eerder regel dan uitzondering en bij veel lokale kraampjes worden producten verkocht die niet zijn wat ze lijken. Zo duiken er regelmatig namaak producten op van bekende merken als Nivea. Deze namaak producten beschermen vervolgens minder of soms zelf helemaal niet. De veiligste plekken om zonnebrand te kopen is bij een drogist zoals Watsons, een 7-Eleven of een betrouwbare duikshop. Nog beter: neem je eigen vertrouwde merk van huis mee. Kies voor een reef-safe variant, zodat je niet alleen jezelf beschermt, maar ook het koraal en het onderwaterleven.
Neem je eigen snorkelset mee
De onderwaterwereld van de Filipijnen is een waar paradijs vol prachtige koraalriffen. De oceaan herbergt een ongelooflijke biodiversiteit, van kleurrijke zeesterren, tropische vissen tot majestueuze manta’s. De wateren rondom de Filipijnen behoren tot de mooiste ter wereld! De kans is dan ook groot dat je veel gaat snorkelen tijdens je reis door de Filipijnen. Daarom is het slim om je eigen snorkelset mee te nemen. Dat is goedkoper en hygiënischer dan dat je telkens een snorkelset moet huren. Daarnaast past je eigen snorkel het beste op je hoofd en je kunt overal gelijk het water inspringen.
Tip: Neem ook babyshampoo mee om een druppel op de binnenkant van je duikbril uit te smeren voordat je gaat snorken. Dit helpt tegen het beslaan van je glazen en het prikt niet in je ogen.
Geldzaken en fooien in de Filipijnen
De munteenheid in de Filipijnen is de Filipijnse peso (PHP). Het is handig om direct na aankomst op het vliegveld wat contant geld te pinnen. Houd er rekening mee dat er een fee wordt gerekend en dat deze per bank kan verschillen. De BPI-bank is vaak de goedkoopste optie. Daar kun je tot 20.000 pesos per keer opnemen, terwijl je bij andere banken meestal maximaal 10.000 pesos kan pinnen.
Je kunt bij grote hotels en restaurants vaak met je creditcard betalen, maar je zult ook nog altijd bij veel andere plekken met contant geld moeten betalen. Op de meeste toeristische plekken zijn pinautomaten te vinden, al kan dit op de kleinere eilanden soms uitdagender zijn. Pinautomaten kunnen soms leeg of tijdelijk buiten werking zijn. Zorg daarom dat je altijd voldoende contant geld op zak hebt.
Fooi geven is niet verplicht, maar wordt zeker gewaardeerd. De lonen liggen laag in de Filipijnen en een extraatje is daarom erg welkom. In restaurants en cafés is 10% fooi gebruikelijk. Gidsen werken vaak op donatiebasis of krijgen slechts een kleine vergoeding. Ben je tevreden over de tour of begeleiding? Dan is een extraatje zeker op z’n plaats.
Je hebt een wereldstekker nodig
In de Filipijnen heb je op veel plekken een wereldstekker nodig. In het land worden stekkertypes A, B en soms C gebruikt. Type A en B zijn hetzelfde als in de Verenigde Staten: platte, rechthoekige pinnen. Soms past onze Europese type C-stekker ook, maar dat is niet overal het geval. Neem daarom een wereldstekker mee, zodat je altijd en overal je apparaten kunt opladen. Een exemplaar met meerdere USB-poorten is extra handig, zeker als je meerdere apparaten tegelijk wilt opladen, zoals je telefoon, camera en powerbank.
Zo plan je makkelijk jouw reis naar de Filipijnen
Reizen door de Filipijnen klinkt misschien als een logistieke uitdaging met al die eilanden, ferries en vluchten, maar je reis is heel makkelijk zelf te regelen zonder hulp van een reisorganisatie. Wij hebben meerdere keren een reis door de Filipijnen gemaakt, en met behulp van onze tips organiseer je heel eenvoudig je reis. Zo hebben we de ideale reisroute door de Filipijnen uitgestippeld en over elke bestemming een apart artikel geschreven. In deze artikelen staat beschreven hoe je er komt, wat er allemaal te doen is en geven we tips voor de beste restaurants en accommodaties. Daarbij hebben we ook een lijst gecreëerd met onze favoriete adresjes in de Filipijnen. Zo kan je dus heel makkelijk zelf je reis naar de Filipijnen plannen. Veel plezier!