12 Toffe dingen om te doen in Mirissa, Sri Lanka

Het kleine kuststadje Mirissa is een populaire uitvalsbasis om de zuidkust van Sri Lanka te verkennen. Er hangt een gezellige sfeer, zijn vele leuke restaurants en mooie stranden. Daarbij ligt het centraal in het zuiden waardoor je vanaf hier makkelijk een dagtrip naar een andere kustplaats kunt maken. In dit artikel met 12 tips voor Mirissa lees je over unieke activiteiten, de leukste hotspots en de mooiste stranden. Zo weet je zeker dat je niets mist en haal je alles uit je bezoek aan Mirissa!

Wat te doen in Mirissa?

Of je nu houdt van dagen luieren op het strand of juist lekker actief wilt zijn; in- en rondom Mirissa is er genoeg leuks te doen om je goed te vermaken.

Chillen en bodyboarden bij Mirissa Beach

Zoals de naam al doet vermoeden, is Mirissa Beach het hoofdstrand van Mirissa. Mirissa Beach is een breed strand waar je genoeg ruimte hebt om te zwemmen, surfen en bodyboarden. Er is altijd wel iemand op het strand te vinden die bodyboards en surfboards verhuurt. Dus spring op een board en ga die golven te lijf! Heb je meer zin om te luieren dan zijn er ook veel leuke strandtenten te vinden. Oh la la Beachbar and Restaurant en Salt Mirissa zijn beide leuke strandtenten op Mirissa Beach.

Tip: Wil je liever in een groot zwembad zwemmen in plaats van in de zee? Zoek dan een lekker plekje uit bij Paradise Beach Club om de dag door te brengen.

Beklim Parrot Rock

Wanneer je op Mirissa Beach naar de zee kijkt, zul je aan de linkerkant een mooie rotspartij in het water zien liggen; Parrot Rock. Je zou het van veraf misschien niet verwachten, maar op deze rotspartij gaat een mooi stukje natuur schuil. Wanneer het eb is, kan je vanaf het strand naar Parrot Rock lopen. Via een geïmproviseerde trap klim je naar boven en kan je genieten van het mooie uitzicht. Vooral met zonsondergang is dit een prachtige spot!

Verse vis eten op het strand van Mirissa

In kustplaatsjes als Mirissa kan je heerlijk verse vis eten. Alle restaurants aan het strand hebben hun vangst van de dag tentoongesteld en hier mag je zelf je vis uitkiezen die de kok vervolgens gaat bereiden. Salt Mirissa is een van de leukste strandtenten waar je met je voeten in het zand van een visje kunt genieten. En zodra de zon ondergaat, gaan de kaarsen en lampjes aan.

Trotseer de kou in een ijsbad

Wil je echt, maar dan ook écht even goed afkoelen? Breng dan een bezoek aan Ice in Weligama, het buurdorpje van Mirissa. Hier kun je jouw grenzen verleggen door een ijsbad te trotseren. Dit klinkt misschien eenvoudig voor degene die dit nog nooit gedaan heeft, maar het kan best een uitdaging zijn om je lichaam onder controle te krijgen in de ijzige kou. Om alvast de truc te verklappen; alles valt of staat met je ademhaling. Daarom bieden ze bij Ice ook breathwork workshops aan. Na deze workshop weet je precies hoe je de kou te lijf moet gaan en word je begeleid om een paar minuten in het ijsbad te kunnen blijven zitten. Het gevoel is onbeschrijfelijk wanneer je uit het ijsbad stapt en je jezelf weer warm hebt gesprongen.

Zoek de gezelligheid op bij The Doctor’s House

Een van de meest bekende uitgaansplekken langs de zuidkust van Sri Lanka is The Doctor’s House in Matara, gelegen op 10 kilometer van Mirissa. Deze locatie was 200 jaar geleden een Nederlands Ayurvedisch ziekenhuis, waar nu nog wat restanten van oude muren van zijn overgebleven. Ondertussen zijn er op deze plek een aantal barren en gezellige terrassen gekomen en is The Doctor’s House een populaire plek voor een drankje en een dansje. Overdag kun je er lekker eten, chillen en borrelen. Op woensdag- en zaterdagavond staat alles in het teken van uitgaan. Je kunt dan tot 18:00 gratis naar binnen en na die tijd betaal je een paar euro entree.

Tip: Er wordt hier ook af en toe een leuke markt gehouden met veel kraampjes van lokale ondernemers die kleding, sieraden en andere mooie spullen verkopen. Check de Instagram van The Doctor’s House voor de actuele planning.

Walvissen spotten vanuit Mirissa

Walvissen spotten is één van de meest bekende activiteiten om te doen in Mirissa. Het is een super gave activiteit, maar ik geef er wel graag een reëel beeld van. Het is namelijk niet zo dat er scholen met walvissen voor de kust van Sri Lanka leven. Je kunt je dus wel voorstellen dat veel boten erbovenop willen zitten wanneer ze eindelijk een walvis zien en dat maakt zo’n walvistour nogal dubbel. Er zijn veel verschillende organisaties die walvistours aanbieden, waarvan vele organisaties geen rekening houden met het dierenwelzijn en ze vooral heel erg opjagen met hun boten.

Als je mee wilt met een walvistour dan raden wij aan om dit alleen te doen met de Whale Watching Club. Dit is een professionele organisatie die met respect de zee opgaat en altijd gepaste afstand houdt tot de walvissen. Daarnaast laten ze maar een beperkt aantal mensen op de boot en is ontbijt, koffie en snacks inbegrepen bij de tour. Ze gaan zelfs rond met reispilletjes en zakjes, voor het geval je zeeziek bent geworden. De leuke crew vertelt tijdens de tour wat over de walvissen en zorgt voor een fijne sfeer op de boot.

Goed om te weten: Whale Watching Club biedt tours aan tussen juli en mei. De beste periode om walvissen te spotten in Mirissa is van november tot en met april.

Relax op Secret Beach

Echt geheim is Secret Beach niet meer, nu veel mensen dit verborgen pareltje ondertussen weten te vinden. Maar deze prachtige, kleine baai is nog steeds een van de mooiste stranden van Mirissa. Het heeft helder zeewater en is omgeven door palmbomen en rotsen. In de ochtend is het er vaak nog lekker rustiger maar in de middag begint het aardig druk te worden. Zeker tijdens de zonsondergang want Secret Beach is een populaire spot om de zon achter de horizon te zien zakken. In het hoogseizoen is er een leuke beachbar geopend, wordt er muziek gedraait en hangt er een gezellige sfeer.

Schiet een foto bij Coconut Tree Hill

Coconut Tree Hill is dé Instagram hotspot in Mirissa. Deze heuvel staat namelijk vol palmbomen. In combinatie met de blauwe zee op de achtergrond is het een heerlijk tropisch plaatje! Je vindt de Coconut Tree Hill op ongeveer 1,5 kilometer van het centrum van Mirissa. Dit is de exacte locatie.

Goed om te weten: Jammer genoeg zijn een aantal palmbomen ondertussen kaal geworden, waardoor deze plek niet meer zo ‘perfect’ is als voorheen. Ondanks dat is het nog steeds een mooie locatie om naartoe te gaan voor een foto.

Snorkelen met schildpadden in Mirissa

Ook de wateren rondom Coconut Tree Hill zijn leuk om te verkennen. Huur bij de SunSet Bar (onderaan de heuvel) een snorkelset. Vanaf hier kan je gelijk de zee inlopen en als je geluk hebt spot je een van de schildpadden die hier regelmatig rondzwemmen! Hoe tof is het om een stukje mee te zwemmen met deze fantastische dieren en te genieten van de rust van de onderwaterwereld. Houd wel altijd voldoende afstand van de schildpadden en raak ze nooit aan.

Tip: Wil je meer hulp bij het spotten van schildpadden? Dan kun je ook altijd een snorkeltour boeken. Hierbij wordt je dan meegenomen door een local die precies de juiste plekken weet waar de schildpadden meestal uithangen.

Surfen in het buurdorpje Weligama

Mirissa heeft een aantal surfspots maar deze zijn vaak geschikter voor gevorderde surfers. Voor perfecte golven voor beginnende surfers moet je naar buurdorpje Weligama rijden. Op het strand vind je vele tentjes waar ze surfboards verhuren en dit is de perfecte plek om lessen te nemen bij een van de vele surfscholen. Heb je trek gekregen van het surfen? Dan zullen de heerlijke bowls bij Nomads Cafe & Boutique je vast en zeker goed doen! Meer trek in een ijsje? Zoek dan even het karretje van Cruising Smoothly op langs het strand, voor een heerlijk uitziend én smakend ijsje.

Maak een uitstapje naar Galle

Galle is een bijzondere bestemming aan de zuidkust van Sri Lanka. Je vindt hier namelijk een groot fort aan de kust, dat nog stamt uit de tijd dat Sri Lanka een Nederlandse kolonie was. De oude gebouwen binnenin het fort zijn goed bewaard gebleven en ondertussen gecombineerd met moderne elementen.

Heb je de tijd dan raad ik je aan om een nachtje te verblijven in Galle. Zo heb je net wat meer tijd om in de avond lekker een hapje te eten en vroeg in de ochtend een mooie wandeling te maken. Past het niet in je planning dan kan je er ook een dagtrip van maken met de bus of tuktuk. Vanuit Mirissa is het ongeveer een uur rijden naar Galle. Bekijk onze tips voor Galle om te lezen hoe je er komt, wat er te doen is en waar je lekker kan eten.

Unawatuna bezoeken: doen of niet doen?

Online wordt heel enthousiast geschreven over het kustplaatsje Unawatuna. Voor covid was dit een rustig en fijn dorpje, maar tegenwoordig is het niet meer wat het ooit geweest is. Het is een razend populaire bestemming geworden onder Russische toeristen waardoor het niet meer helemaal aanvoelt als een strandbestemming in Sri Lanka. Zelf de menukaarten zijn bijna allemaal ook in het Russisch. Ondanks dat Unawatuna best een leuk straatje heeft met winkels en restaurants, voelde ik mij er niet helemaal thuis en dit hoorde ik ook van veel andere reizigers terug.

Als je vanuit Mirissa naar Galle rijdt, kom je langs Unawatuna. Je kunt er dan prima een korte stop maken want Unawatuna heeft wel degelijk een paar leuke plekken. Zo is het leuk om een hapje te eten bij The Hideout en een bezoek te brengen aan Dalawella Beach. Op dit strand heb je namelijk een paar mooie fotospots, zoals Frog Rock en Palm Rope Swing.

Tip: Ahangama ligt precies tussen Mirissa en Unawatuna in en dit is een super leuk dorp dat nog in de kinderschoenen staat wat betreft het toerisme. Wat ons betreft is Ahangama het absoluut waard om een paar dagen te verblijven. Het is er nog wat rustiger dan in Mirissa en heeft een hele relaxte sfeer. Lees alle tips voor Ahangama.

Tips voor goede restaurants in Mirissa

Salt Mirissa – Voor heerlijke verse vis aan het strand ben je bij Salt Mirissa op de juiste plek.
Mila Mirissa – Fijne zaak aan de hoofdstraat van Mirissa waar ze onder andere lekkere poké bowls serveren.
Dhana’s Curry Pot – Hier kan je aanschuiven voor een heerlijk buffet en kan je onbeperkt Sri Lankaanse curry’s eten.
Curry Gedara Mirissa –
Dit is een vergelijkbaar restaurant als Dhana’s Curry Pot want ook hier hebben ze een buffet met traditionele Sri Lankaanse curry’s.
Squeeze me – Vegan friendly café met een all day breakfast menu.
South Coast –  Dit is een klein restaurant waar je heerlijk Mexicaans kunt eten. De taco’s zijn super lekker!
Koral Kafe –  Voor een goede kop koffie in de ochtend met een gezond ontbijtje.
Shady Lane – Dit is een hippe zaak met onwijs lekker eten (de pannenkoeken zijn fantastisch). Het is geopend voor ontbijt & lunch.
No. 1 Dewmini Roti Shop – Dit is hét restaurant om heerlijke roti te eten.
Swell Cafe – Gezellig zaakje met een gaaf interieur waar je de hele dag terecht kunt voor lekkere gerechten. Bestel een smoothie bowls, avocado toast, pasta of pizza.
Wood Space Cafe – Schattig zaakje met lekkere gezonde gerechten. Het is vanaf 11.00 tot 22:00 geopend.

Onze favoriete adresjes in Mirissa

Gezien je Mirissa waarschijnlijk ergens aan het einde van je reis door Sri Lanka bezoekt, kan het fijn zijn om in een hotel met zwembad te verblijven om nog even ultiem te genieten. The Secret Guesthouse is een accommodatie waar alles aan klopt. De locatie is super centraal in Mirissa en toch heerlijk rustig. Er is een groene tuin met een heerlijk zwembad en fijne zitplekken. De ruime kamers zijn voorzien van airconditioning, een lekker bed, een koelkast en goedwerkende wifi. Tip: Het nabijgelegen Secret Root Spa is onderdeel van dit guesthouse en hier geven ze super goede massages!

Heb je een iets ruimer budget dan is D Canal House een fantastische plek. Deze sfeervolle boutique B&B straalt gezelligheid en warmte uit. De accommodatie is omgeven door een prachtige tuin vol tropische planten waardoor je vanuit je kamer én het zwembad kan genieten van een geweldig uitzicht. Verblijf je graag in een gezellig hostel? Dan is JJ’s Hostel Mirissa de beste keuze. Vanuit het hostel worden veel activiteiten georganiseerd waardoor je heel makkelijk in contact komt met andere reizigers. Ook hier is natuurlijk een lekker zwembad en iedere ochtend (in het hoogseizoen) kan je meedoen met een yogales om vervolgens heerlijk te ontbijten.