Backpacken in Sri Lanka is makkelijk, spotgoedkoop en een geweldige ervaring! Het toerisme is in opkomst dus het moment om te gaan is nu. Het is een ideale bestemming om te backpacken omdat je er makkelijk met het openbaar vervoer kan reizen. Je kan er genieten aan een van de vele stranden, op safari gaan in de nationale parken of je verdiepen in de cultuur in een van de tempelsteden. In dit artikel lees je alles over de kosten, veiligheid, vervoer en nog veel meer.

Kosten en budget voor backpacken door Sri Lanka

Backpacken door Sri Lanka is spotgoedkoop! Onze kosten waren 800 euro pp voor 30 dagen. Wij hebben alles gedaan wat we graag wilde doen zoals een safari in Yala, met haaien snorkelen bij Pigeon Island en leren surfen in Arugam Bay. We sliepen basic maar comfortabel genoeg, altijd een kamer met eigen douche. Er zijn maar weinig landen waar je met zo’n laag budget een maand kunt gaan backpacken. Een ticket naar Colombo heb je vaak al vanaf 500 tot 600 euro.

reisjunk-sri-lanka

Veiligheid

Sri Lanka is een veilig land om alleen te reizen al kan het als vrouw alleen wel irritant worden omdat de jongens en mannen je erg interessant vinden. Mocht dit je plan zijn dan kan je een nep trouwring dragen. Dit maakt al een groot verschil. Wij hebben tijdens onze reis nergens last van gehad en volop genoten van al het moois dat Sri Lanka te bieden heeft. Het is wel een totaal andere cultuur en daar moet je rekening mee houden. Het kan zijn dat mensen je uren lang aanstaren in de trein. Wees niet boos maar lach vriendelijk en als het irritant gaat worden probeer dan gewoon te verplaatsen of even te gaan slapen. Mensen vinden toeristen simpelweg nog erg interessant in Sri Lanka.

Vervoer

Tijdens het backpacken door Sri Lanka kun je makkelijk en snel met de bus of trein reizen. Vooral de trein is een erg fijne en mooie manier van reizen. De bus is handig voor korte afstanden en vaak een hele ervaring. Wat je in Sri Lanka ook veel ziet is dat mensen een auto met chauffeur huren. Dit is natuurlijk ook een makkelijke optie al is het idee van het backpacken er dan wel een beetje af.

Bekijk hier de video van onze reis:

Accommodatie

Je hebt in Sri Lanka alle keus. Maak het zo duur of goedkoop als je zelf wilt. Vaak hoef je ook niet af te spreken hoe lang je wilt blijven. Mocht je naar de surfplekken gaan in het hoogseizoen dan kan het wel handig zijn van te voren iets te regelen gezien de drukte. Wij hebben dit niet gedaan en moesten even zoeken voor een betaalbare kamer.

Leuke hotel en guesthouse tips

Wij hebben tijdens onze reizen door Sri Lanka heel wat leuke adresjes gevonden om te slapen. Deze tips hebben we verpakt in één lijst met onze favoriete hostels en hotels in Sri Lanka. Hier vind je onze aanraders maar ook tips die we hebben gekregen van andere reizigers.

Sri Lanka

reisjunk-sri-lanka-2

Hoogtepunten van Sri Lanka

Benieuwd naar hoe je backpack avontuur door Sri Lanka eruit kan zien? Check dan onze reisroute voor Sri Lanka of lees hieronder over de hoogtepunten.

– Ella

Een heerlijk rustig dorpje op redelijke hoogte. Het klimaat is er een stuk beter dan in de rest van Sri Lanka en je kunt er vooral een aantal mooie wandelingen maken. Daarnaast kun je een brommer huren en daarmee de omgeving verkennen. Lees meer over de bezienswaardigheden van Ella door de link te volgen aan het einde van dit artikel.

– Arugam Bay

De meest laid back plek die wij hebben kunnen vinden in Sri Lanka! Ideaal voor een paar dagen rust of om te leren surfen. Met veel gezellige tentjes aan het strand een een goede backpackers sfeer. Zeker onze favoriete strandbestemming in Sri Lanka. Ga je in het hoogseizoen dan kan het handig zijn om van te voren even wat te hebben geboekt. De prijzen schieten namelijk omhoog en het is lastig iets betaalbaars te vinden.

– Yala National Park

Dé plek om luipaarden te spotten. Ver weg het meest bekende nationale park in Sri Lanka maar dat is natuurlijk niet voor niets. Het is prachtig en je ziet er ongelofelijk veel verschillende dieren. Wil je een bezoek brengen aan dit park dan is het makkelijk om in het dorpje Tissa te verblijven. Vanaf hier kun je je bezoek aan Yala regelen.

– Sigiriya

Vanaf hier kun je de Lion Rock beklimmen. Iets wat je zeker gedaan moet hebben als je gaat backpacken door Sri Lanka. Het uitzicht is geweldig en het is leuk om de geschiedenis erbij te lezen die in de Lonely Planet staat. Vind je het te duur dan kun je de rots ertegenover beklimmen. Deze is net wat minder hoog en mist natuurlijk alle geschiedenis maar heeft ook een spectaculair uitzicht. De entree van die rots is nog geen 2 euro.reisjunk-sri-lanka-3

– Anuradhapura

Net als Sigiriya ook een van de drie koningssteden. Vol gigantische pagodes en belangrijke tempels. Zonder echt de entree te betalen kun je al een boel zien. Er zijn namelijk een groot aantal pagodes buiten de entree grenzen of waarvoor je ook los kunt betalen. Wij hebben hiervoor gekozen omdat het na een tijd toch allemaal hetzelfde is en de prijs echt te duur vonden. Om dit te compenseren zijn we in de namiddag naar Mihintale gegaan. Een echte aanrader!

– Mihintale

De plek waar het Boeddhisme is ontstaan in Sri Lanka. Het is de moeite om hier een paar roepies aan een gids te geven en het prachtige verhaal erbij te horen. Een mooie klim naar een heilige plek met geweldig uitzicht. Mihintale is makkelijk te bezoeken vanaf Anuradhapura per tuktuk.

– Kandy

Een rustige stad met een fijn klimaat. Top om je backpack trip te beginnen of te eindigen met een aantal leuke bezienswaardigheden.

Lees verder

sri-lanka