Kosten & budget Sri Lanka: dit kan je verwachten

Wanneer je een reis naar Sri Lanka op de planning hebt staan, ben je natuurlijk benieuwd naar de kosten om zo je budget te bepalen. Wij hebben meerdere keren door Sri Lanka gereisd, zowel in het hoogseizoen als in het laagseizoen, en delen hier onze ervaringen met je. In Sri Lanka betaal je met de Sri Lankaanse Roepie en door heel het land vind je geldautomaten. Wanneer je Sri Lanka in de zomervakantie gaat bezoeken, moet je er rekening mee houden dat alles een stukje duurder zal zijn. In dit artikel lees je alles over de kosten voor vervoer, eten, accommodaties en excursies. Wij hebben voor het gemak alles omgerekend naar euro’s zodat het lekker overzichtelijk is.

Kosten voor eten en drinken in Sri Lanka

Laten we gelijk beginnen met een leuk onderwerp: eten en drinken. Dit is namelijk super cheap in Sri Lanka. In een lokaal restaurant betaal je voor een goed bord eten met groente, kip en rijst vaak niet meer dan €2 en een heerlijke vegetable roti kost maar liefst €0,50. Ga je bij een wat duurder restaurant eten dat meer op het toerisme is ingesteld dan ben je natuurlijk wat meer geld kwijt. Een pizza kost bijvoorbeeld ongeveer €6. Een fles water van 1,5 liter kost €0,50 en datzelfde geldt voor een verse kokosnoot. Daarentegen zijn sigaretten en alcohol wel weer behoorlijk prijzig in Sri Lanka. Een biertje in een restaurant kost al snel €2,50 en een pakje sigaretten rond de €6.

Kosten voor hotels & guesthouses in Sri Lanka

Het prijzen voor accommodaties zijn enorm seizoensgebonden in Sri Lanka. In de zomervakantie gaan de prijzen elk jaar behoorlijk omhoog. Zo hebben wij in het laagseizoen voor €20 geslapen en vertelde de eigenaar dat hij diezelfde kamer in het hoogseizoen voor €40 verhuurde. Reis je in de zomervakantie dan is het dus slim om al ver van te voren te boeken zodat je nog alle keuze hebt. Je kan al een kamer vinden voor vijf euro per nacht maar dan moet je natuurlijk niets verwachten. Wanneer je goedkoop maar wel in een goed guesthouse wilt slapen in een tweepersoonskamer moet je rekenen op zo’n €15 per nacht. Een tweepersoonskamer met airconditioning en een warme douche kost minimaal €20 tot €25 per nacht. Verder geldt de simpel regel: hoe meer een kamer kost, hoe meer luxe je krijgt. Wij hebben een lijst gemaakt met onze favoriete hotels en guesthouses in Sri Lanka en hier staan de vanaf prijzen bij per accommodaties. Zo kan je goed vergelijken wat je precies voor je geld krijgt. Dit artikel vind je hier.

Kosten voor vervoer in Sri Lanka

Reizen met het openbaar vervoer is belachelijk goedkoop in Sri Lanka. Een uur in de bus kost omgerekend ongeveer €0,50. De trein is nóg goedkoper en kan fijn zijn voor langere afstanden. Je kan er ook voor kiezen om met een privé taxi naar de volgende bestemming te reizen als je even geen zin hebt om met de bus of trein te reizen. Voor ongeveer 3,5 uur in de taxi met airco betaal je €50. Goed te doen wanneer je de auto deelt met meer personen. Overal in Sri Lanka rijden tuktuk’s die je voor een prikkie overal naartoe kunnen brengen. Ben je van plan om veel te ondernemen op een bestemming dan kan het handig zijn om een scooter te huren. Dit kost ongeveer €5 per dag en de tank gooi je al vol voor €3.

Kosten voor tours en excursies in Sri Lanka

Bepaalde tours en excursies kunnen aan de dure kant zijn in Sri Lanka. Dit geldt voor de échte toeristische trekpleisters. Als je bijvoorbeeld de Lion Rock in Sigiriya wilt beklimmen moet je maar liefst €25 neerleggen. Een entree ticket om de historische stad Anuradhapura te verkennen is ongeveer hetzelfde. De meeste activiteiten zijn gratis zoals het beklimmen van viewpoints of het bezoeken van watervallen.

Gemiddelde kosten per dag voor Sri Lanka

Omdat de kosten voor accommodatie erg persoonlijk zijn en die bedragen zo uiteen lopen, berekenen we de gemiddelde kosten even zonder de kosten voor de accommodatie en de vlucht. Wij komen altijd uit op een bedrag van zo’n €25 per persoon per dag. Daarmee hoef je niet echt op je geld te letten en kan je prima rondreizen. De backpackers onder ons zullen waarschijnlijk op een wat lager bedrag uitkomen.