Dit zijn de mooiste nationale parken van Tanzania

Het is bijna onmogelijk om een betere safaribestemming te vinden dan Tanzania. Het land bezit een aantal van de beroemdste nationale parken ter wereld en de kans is groot dat je hier oog in oog komt te staan met de meest indrukwekkende dieren. Van enorme kuddes olifanten tot leeuwinnen die jagen op hun prooi: in Tanzania waan je even in een National Geographic-documentaire. Deze vijf nationale parken in Tanzania mag je echt niet missen volgens reisexpert Karin van Better Places die er al jaren woont.

serengeti-4 serengeti-2

De eindeloze Serengeti

Dit wildpark is misschien wel het bekendste park ter wereld. De naam alleen al roept beelden op van kuddes zebra’s, woeste leeuwen en jagende luipaarden. De kans dat je hier leeuwen ziet is bijna 100% en daarnaast kom je olifanten, zebra’s, gnoes en giraffen tegen, naast luipaarden, cheeta’s en nijlpaarden. Serengeti is Maasai voor ‘eindeloze vlakte’ en die naam had niet beter gekozen kunnen worden. Zodra je het park binnenrijdt, vraag je je af waar al die dieren zich verstoppen, want je ziet alleen maar lege vlakte om je heen. Maar zodra je dieper de Serengeti binnendringt, komt het park tot leven. Ben je in de zomermaanden in Tanzania? Reis dan af naar het noorden van de Serengeti. Met een beetje geluk maak je hier een deel van de Great Migration mee, waarbij duizenden zebra’s en gnoes de Mara-rivier tussen Tanzania en Kenia oversteken.

oversteek-wildebeesten-serengeti serengeti

Het weinig bezochte Selous Game Reserve

Slechts een heel klein deel van de reizigers in Tanzania bezoekt het zuidelijke Selous Game Reserve. Daarmee heeft dit bijzondere park al een klein streepje voor op haar concurrenten, want hier is het overal heerlijk rustig. Selous is het grootste nationale park van Afrika en hier vind je zwarte neushoorns, grote kuddes olifanten (bijna de helft van de complete olifantenpopulatie van Tanzania leeft hier), giraffen, krokodillen en nijlpaarden, in landschappen die steeds veranderen. Je kunt ook een bootsafari maken op de Rufiji-rivier die door het park loopt. Vooral een aanrader tijdens zonsondergang!

serengeti-3giraffen-algemeen

De olifanten van Tarangire National Park

Het landschap van Tarangire National Park is uniek: door het hele park staan grote, dikke baobabbomen met woeste takken en op veel plekken steken hoge palmbomen boven de vlaktes uit. Tarangire is lang niet zo bekend als de Serengeti, maar het is op zijn eigen manier erg indrukwekkend. Hier leven grote kuddes olifanten en je kunt hier ook makkelijk jonge olifantjes spotten. Daarnaast stikt het van de zebra’s, wildebeesten, gazelles, struisvogels, giraffes en nog veel meer andere dieren. In Tarangire moet je om de paar minuten stoppen om weer nieuwe dieren te bewonderen. Een must op je bucketlist voor Tanzania.

olifanten-serengeti Mooiste nationale parken tanzania

De magische Ngorongoro-krater

Wil je de Big Five in één dag zien? Dan heb je in de Ngorongoro-krater de meeste kans. Deze krater werd gevormd toen miljoenen jaren geleden een grote vulkaan uitbarstte en instortte. Je daalt vanaf de rand van de vulkaan de krater in, ruim vijfhonderd meter naar beneden. Op de bodem leven talloze diersoorten, van grote kuddes buffels en zebra’s tot hyena’s en de zwarte neushoorn, een zeldzaamheid in Tanzania. Bovendien rijd je dwars door verschillende landschappen: je ziet droge vlaktes, vruchtbare wetlands, bossen en zoutmeren en elke omgeving barst van de dieren. In totaal leven er zo’n 25.000 grote dieren in de krater, waaronder ruim zestig leeuwen. De Ngorongoro-krater is een ongelofelijk spektakel en je afdaling in de krater vergeet je nooit meer.

ngorongoro-nijlpaardenzebras-tarangire

Jagende dieren in Ruaha National Park

Net als Selous wordt ook het enorme Ruaha National Park weinig bezocht. Dat komt grotendeels door de afgelegen locatie in het zuidwesten van Tanzania. Het grote voordeel is dat maar weinig reizigers naar dit park trekken en dat je hier een unieke safari kunt beleven. Ruaha staat bekend als één van de meest spectaculaire parken van Tanzania. Het is nog echt een wildernis, met ruige landschappen en de Ruaha-rivier, waar je volop dieren kunt spotten. Langs de rivier kom je regelmatig jagende leeuwen, luipaarden, cheeta’s, jakhalzen en wilde honden tegen, die hun pijlen richten op grazende impala’s en gazelles.

Zo reis je in Tanzania

Wil je veel zien van Tanzania en ben je op zoek naar een bijzondere reis? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele reis in overleg met Karin, de reisexpert die al jaren in Tanzania woont. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek.

leeuw-serengeti