Dit artikel is geschreven door Ilona Smolders en is onderdeel van de Reisjunk Bucket List. Een bucket list gecreëerd door onze volgers.

In het noorden van Laos, net over de grens met Thailand, ligt het slaperige dorpje Houay Xai. Het heeft niet veel te bieden, maar als je geld en een reservering hebt, kan je hier ook een geweldige trip beginnen, genaamd The Gibbon Experience.

The Gibbon Experience

The Gibbon Experience is opgezet om het woud van het Bokeo Nature Reserve te beschermen. De kosten bedragen €225 en voor dat geld heb je de kans twee nachten te slapen in een echte boomhut in het regenwoud. De enige manier om bij de boomhut te komen is door middel van stevige hikes en ziplines. Met een beetje geluk spot je de met uitsterven bedreigde gibbon aap, al is de kans hier op fifty-fifty. Ook zijn alle maaltijden bij deze prijs inbegrepen.

boomhut

Dag 1 

Je vertrekt ’s ochtends vanuit Houay Xai; inmiddels heb je gekozen voor de Classic Experience of de Waterfall Experience. Laatstgenoemde neemt je dieper de jungle in, maar de kans om gibbons te zien is kleiner en de treks zijn zwaarder. De Classic wordt aangeraden als de ‘lichte’ variant, voor mensen die geen extreem goede conditie hebben. Maar vergis je niet; de experience is niet voor watjes. Op de eerste dag arriveer je, na een adembenemende jeeptrip dwars door de Laotiaanse bergen, in een afgelegen jungledorp. Na een korte stop vertrek je met 15-20 mensen het oerwoud in naar een hut waar je uitleg krijgt over de do’s en don’t van het ziplinen en je verdeeld wordt in kleinere groepen. De gidsen van de Gibbon Experience waarschuwen je vooraf dat je de tocht niet moet doen als het je alleen om het ziplinen gaat. Het extreme gevoel van vrijheid dat het je geeft, maakt het een van de highlights van deze trip. Een groot deel van de ervaring is ook het hiken van zipline naar zipline. Daarnaast is het ook de enige manier om door de jungle bij je slaapplek te komen; je ziplinet letterlijk je boomhut in! Na aankomst krijg je lunch en tijd om bij te komen en voor de diehards is er de mogelijkheid een extra trekking te doen voor zonsondergang. De achterblijvers kunnen genieten van het fantastische uitzicht of zich afspoelen onder de openlucht douche, waarbij je je stiekem afvraagt of er ergens in de verte een gibbon je aan het bespieden is.

kosten gibbon experience

Dag 2-3

Bereid je voor op een vroege start; bij zonsopgang beginnen de gibbons namelijk te zingen. Een magische ervaring, de jungle vult zich met het sirene-achtige geluid terwijl je wakker wordt (als je dat niet al was door de tirannie van de boomratten) en de dorpsvrouwen je ontbijt komen brengen. Je gids helpt je daarna met het spotten van de gibbons. Verwacht echter niet dat ze je boomhut in komen slingeren; ze zitten meestal een paar honderd meter verderop en zijn alleen goed zichtbaar met een verrekijker.

De rest van de dag bezoek je andere boomhutten (er zijn er tien!) en verken je het reservaat door middel van ziplines. De langste zipline is bijna 600 meter, een echte adrenalinekick! Daarnaast zie je misschien andere zeldzame beesten, zoals de reuzeneekhoorn. Je sluit de dag moe maar voldaan af met een welverdiende maaltijd in je eigen boomhut. De laatste dag hike je vroeg ’s ochtends terug naar het jungledorp, waar je door een jeep wordt opgepikt en terug wordt gebracht naar Houay Xai.

the gibbon experience boomhut

Do’s & Don’ts

Goede wandelschoenen zijn een must, aangezien je per dag drie tot vier uur aan het trekken en klimmen bent door de jungle. In slecht weer zijn de paden slecht en wordt er gewaarschuwd voor bloedzuigers, zorg dus voor hoge wandelsokken als je in het regenseizoen gaat. Het ziplinen en trekken kan je verder prima doen in een kort (sport)broekje of lange backpackersbroek en een t-shirt. Voor klimhandschoenen wordt gezorgd. ’s Nachts kan het afkoelen, neem dus een vestje mee. Voor beddengoed is gezorgd. Daarnaast is het goed om te vermelden dat de tocht te zwaar is als je in een zwakke lichamelijke gezondheid verkeert. Vaak zijn de hikes uren achter elkaar zonder echte pauze, en de weg is vaak bergopwaarts. Deins je hier niet voor terug en hunker je naar drie dagen natuur, weg van technologie en back to basics, dan is The Gibbon Experience voor jou gemaakt.

Reis info Laos

Beste reistijd: November t/m februari
Visum:
 Regel je makkelijk bij aankomst in Laos
Goedkoopste vliegticket aanbieders: Vliegtickets.nl
Leuke hotel en hostel deals: 
Booking.com