Slaap in een boomhut van The Gibbon Experience in Laos

In het noorden van Laos, net over de grens met Thailand, ligt het slaperige dorpje Houay Xai. Het dorpje zelf heeft niet veel te bieden maar het is het beginpunt van iets geweldigs, namelijk The Gibbon Experience. 

Wat is de Gibbon Experience?

The Gibbon Experience is opgezet om het woud van het Bokeo Nature Reserve te beschermen. Tijdens de Gibbon Experience slaap je in een hoge boomhut midden in de jungle van Laos. De enige manier om bij de boomhut te komen is door middel van stevige hikes en ziplines. Je vliegt als een aapje door de jungle en tijdens deze trip ben je echt één met de natuur. De jungle van Laos is een thuis voor vele diersoorten. Zo ook de Gibbon aap die met uitsterven wordt bedreigd. Doe goed je best om ze te spotten, je kans is 50/50.

boomhut

Dag 1 van de Gibbon Experience

Je vertrekt ’s ochtends vanuit Houay Xai; inmiddels heb je gekozen voor de Classic Experience of de Waterfall Experience. Laatstgenoemde neemt je dieper de jungle in, maar de kans om gibbons te zien is kleiner en de treks zijn zwaarder. De Classic wordt aangeraden als de ‘lichte’ variant en is geschikt voor mensen die geen extreem goede conditie hebben. Maar vergis je niet, de Gibbon Experience is niet voor watjes. Op de eerste dag arriveer je, na een adembenemende jeeptrip dwars door de Laotiaanse bergen, in een afgelegen jungledorp. Na een korte stop vertrek je met 15-20 mensen het oerwoud in naar een hut waar je uitleg krijgt over de do’s en don’t van het ziplinen. Hierna worden jullie verdeeld in kleinere groepen. De gidsen van de Gibbon Experience waarschuwen je vooraf dat je de tocht niet moet doen als het je alleen om het ziplinen gaat. Het extreme gevoel van vrijheid dat het je geeft, maakt het een van de highlights van deze trip. Een groot deel van de ervaring is ook het hiken van zipline naar zipline. Daarnaast is het ook de enige manier om door de jungle bij de boomhut te komen; je vliegt letterlijk de boomhut in! Na aankomst krijg je lunch en even de tijd om bij te komen en voor de diehards is er de mogelijkheid een extra trekking te doen voor de zonsondergang. De achterblijvers kunnen genieten van het fantastische uitzicht of zich afspoelen onder de openlucht douche, waarbij je je stiekem afvraagt of er ergens in de verte een gibbon je aan het bespieden is.

kosten gibbon experience

Dag 2 en 3 van de Gibbon Experience

Bereid je voor op een vroege start; bij zonsopgang beginnen de gibbons namelijk te zingen. Een magische ervaring. De jungle vult zich met het sirene-achtige geluid terwijl je wakker wordt (als je dat niet al was door de tirannie van de boomratten) en de dorpsvrouwen je ontbijt komen brengen. De gids helpt je daarna met het spotten van de gibbons. Verwacht echter niet dat ze je boomhut in komen slingeren; ze zitten meestal een paar honderd meter verderop en zijn alleen goed zichtbaar met een verrekijker.

De rest van de dag bezoek je andere boomhutten (er zijn er tien!) en verken je het reservaat door middel van ziplines. De langste zipline is bijna 600 meter, een echte adrenalinekick! Daarnaast zie je misschien andere zeldzame beesten, zoals de reuzeneekhoorn. Je sluit de dag moe maar voldaan af met een welverdiende maaltijd in je eigen boomhut. De laatste dag hike je vroeg ’s ochtends terug naar het jungledorp, waar je door een jeep wordt opgepikt en terug wordt gebracht naar Houay Xai.

the gibbon experience boomhut

Do’s & Don’ts Gibbon Experience

Goede wandelschoenen zijn een must aangezien je per dag drie tot vier uur aan het trekken en klimmen bent door de jungle. In slecht weer zijn de paden slecht en waarschuwen ze voor bloedzuigers dus zorg voor hoge wandelsokken als je in het regenseizoen gaat. Het ziplinen en trekken kan je verder prima doen in een kort (sport)broekje of luchtige lange broek en een t-shirt. Voor klimhandschoenen wordt gezorgd. ’s Nachts kan het afkoelen dus een trui mee. Onderschat de trip niet. Vaak zijn de hikes uren achter elkaar zonder echte pauze en het wandelpad is vaak bergopwaarts. Deins je hier niet voor terug en hunker je het avontuur weg van technologie en back to basic? Dan is The Gibbon Experience zeker wat voor jou!