Taman Festival: Een verlaten pretpark vol street art op Bali

Wanneer je aan Bali denkt dan denk je aan luxe hotels, watervallen, hippe lunchtentjes en groene rijstvelden. Maar aan een verlaten pretpark dat overgenomen is door de jungle had je waarschijnlijk nog niet gedacht. Net boven Sanur, in het zuiden van Bali, ligt Taman Festival. Dit pretpark sloot meer dan 20 jaar geleden zijn deuren en sindsdien is er niet meer naar omgekeken. Tegenwoordig is het pretpark een spookachtige plek met vervallen gebouwen vol street art. Je zult zien hoe de natuur dit park heeft overgenomen en hoe graffiti-artiesten hier hun hart hebben kunnen ophalen. Wat deze plek ook zo bijzonder maakt, is dat je hier bijna niemand tegenkomt. Dat komt omdat locals denken dat de plek vervloekt is en het nog niet zo bekend is onder toeristen. Tijdens ons bezoek aan Taman festival zijn wij slechts een handje vol mensen tegengekomen. 

Het verhaal van het pretpark Taman Festival Bali

Taman Festival opende zijn deuren in 1997. Het pretpark had op dat moment het grootste zwembad van Bali, een 3D theater en een lasershow die meer dan 5 miljoen dollar gekost had. Al met al heeft het bouwen van dit pretpark ongeveer 100 miljoen dollar gekost. Een giga investering die niet heel succesvol bleek te zijn. Op vrijdag 13 maart (vrijdag de 13e) werd de lasershow geraakt door de bliksem en locals geloofde daarna dat het park vervloekt was. Daardoor en door de economische crisis in Indonesië kwamen er steeds minder bezoekers. De eigenaar kreeg financiële problemen en na een grote rechtszaak over het gebruik van het land sloot Taman Festival de deuren voorgoed. Sindsdien is de natuur hier weer de baas en vertellen reizigers en locals spannende verhalen over demonen, krokodillen en gigantische vleermuizen die hier zouden leven. Nu is het een toffe plek om te verkennen wanneer je niet vies ben van wat avontuur!

Tip: Kijk goed uit wanneer je door Taman Festival loopt want sommige gebouwen staan op instorten. Er kunnen soms gaten in de grond zitten en er kunnen stukken van het dak instorten als je ergens tegenaan stoot. Wees daarom extra voorzichtig!

Taman Festival bezoeken?

Vanaf het vliegveld van Bali is het zo’n 30 minuten rijden naar Taman Festival. Mocht je de laatste nacht bij het vliegveld in de buurt verblijven dan kan je hier dus mooi even langs gaan. Ook kan je dit meepakken als je met de boot naar Nusa Lembongan gaat want het park ligt namelijk iets ten noorden van Sanur, vanwaar de boten vertrekken. Dit is de exacte locatie. Bij de ingang zitten wat mannen die 20.000 IDR (€1,20) entree vragen. Natuurlijk is dit helemaal niet officieel maar om gedoe te voorkomen kan je dit kleine bedrag beter gewoon betalen.

Wat moet je meenemen?

Er zijn een aantal dingen die je zeker niet moet vergeten als je een bezoekje gaat brengen aan Taman Festival:

  • Muggenspray: Het stikt er van de muggen op sommige plekken.
  • Water: Waarschijnlijk spendeer je ongeveer twee uur in het park.
  • Kleingeld: 20.000 IDR per persoon entree.
  • Camera: Deze plek is een paradijs voor fotografie.
  • Schoenen: Er ligt veel glas op de grond.