Dit is de beste reistijd voor Mexico

De beste reistijd voor Mexico is van verschillende dingen afhankelijk. Voordat je jouw reis gaat boeken, wil je natuurlijk weten wat nou de allerbeste periode is om naar Mexico te gaan. Hoe zit het met het regenseizoen en in welke maanden kun je het goedkoopst rondreizen? Wanneer zijn er veel toeristen en in welke maanden is reizen in Mexico lekker rustig? In dit artikel lees je alles over de beste reistijd voor Mexico.

Mexico is een gigantisch land met verschillende klimaten. Dit artikel gaat over de beste reistijd voor Zuid-Mexico.

Beste reistijd Mexico in het kort

Het zuiden van Mexico kent het hele jaar door tropische temperaturen van gemiddeld 30 graden. Alleen in de zomermaanden kan het soms nog iets warmer worden en valt er meer regen. December, januari, februari en maart zijn de maanden met de minste neerslag, dus deze periode wordt bestempeld als beste reistijd voor Mexico. Het overgrote deel van deze maanden schijnt de zon vrijwel de hele dag. De maanden september en oktober heb je de grootste kans op orkanen en daarmee ook de grootste kans op stevige wind en regen. Dit is daardoor dus de minst goede reistijd. Een beste reistijd betekent automatisch ook hoogseizoen, dus reken erop dat je in deze periode ook veel andere reizigers gaat tegenkomen. Vooral de maanden december en januari zijn drukker en daardoor duurder dan andere maanden.

Het regenseizoen in Mexico

Het regenseizoen in Mexico start rond april, maar dat wil niet zeggen dat het vanaf dat moment aan één stuk door regent. Wil je het hoogseizoen ontlopen, dan zijn de overgangsmaanden april en november, tussen het droge- en het regenseizoen, vaak ook nog maanden waarin het veelal goed weer is. Juli en augustus zijn weer wat drukker door de zomervakantie. Ondanks het regenseizoen zijn de zomermaanden hierdoor weer iets duurder.

Het regenseizoen in Mexico is anders dan het regenachtige weer dat we in Nederland gewend zijn. Je hebt meestal te maken met korte en hevige buien die vaak aan het einde van de dag vallen. Uiteraard kunnen ze je plannen even vertragen of kan het zijn dat je onderweg moet schuilen, maar over het algemeen regent het niet de hele dag en kun je prima rondreizen tijdens het regenseizoen in Mexico. Het kan natuurlijk ook wel eens voorkomen dan het wel dagen aan één stuk blijft regenen maar meestal is dat niet het geval.

Het orkaanseizoen in Mexico

Officieel loopt het orkaanseizoen in het Caribisch gebied van 1 juni tot 1 december maar meestal hebben ze in Mexico voornamelijk last van orkanen in september en oktober. Ook regent het in deze maanden het vaakst dus als je de keuze hebt, raden wij je aan om in andere maanden naar Mexico af te reizen. Het voordeel is wel dat er weinig toeristen zijn in deze periode, dus als je echt graag plekken voor jezelf wil hebben en goedkoop wilt reizen dan worden deze maanden opeens wel interessant. Zeker omdat de temperatuur gemiddeld gezien nog steeds 30 graden is.

Beste reistijd voor activiteiten in Mexico

De westkust van Mexico is perfect voor surfers en aan de oostkust kan je prachtig snorkelen en duiken.

De beste reistijd voor surfers

De beste plek om te surfen in Mexico is zonder twijfel Puerto Escondido. Eigenlijk kan je het hele jaar door hier surfen maar de beste en grootste golven zijn in de maanden juni, juli en augustus. Ben je een beginnende surfer? Dan is het droge seizoen tussen december en maart beter om te surfen want dan zijn de golven het kleinst.

De beste reistijd voor duiken en snorkelen

Ook duiken en snorkelen kan het hele jaar door. Het zicht onder water is het best wanneer de zon schijnt dus de maanden december, januari, februari en maart zijn het allerbest. Ook ligt het water dan stiller en daardoor is de helderheid beter.

Feestdagen en speciale gebeurtenissen in Mexico

Bijna iedere maand is er in Mexico wel een feestdag dus de kans is aanwezig dat je tijdens je reis door Mexico een feestdag mee gaat maken. Feesten zoals Dia de los Muertos en carnaval worden vaak groots en kleurrijk gevierd. Dit is een hele belevenis om mee te maken. Op de nationale feestdagen zijn de meeste bedrijven gesloten. De belangrijkste dagen die gevierd worden in Mexico zijn:

 • Nieuwjaar (1 januari)
 • Dag van de Grondwet (4 februari)
 • Carnaval (Ieder jaar op een andere datum in februari en/of maart)
 • Geboorte van Benito Juaraz (21 maart)
 • Heilige Week (donderdag en vrijdag voor Pasen)
 • Dag van de Arbeid (1 mei)
 • Cinquo de Mayo (5 mei)
 • Onafhankelijkheidsdag (16 september)
 • Día de Muertos (1 en 2 november)
 • Dag van de Revolutie (20 november) 
 • Día del Virgen de Guadalupe (12 december)
 • Kerstmis (25 december)

Reis je in februari en maart door Mexico? Dan kan het zomaar zijn dat je het carnaval mee kan maken! In Zuid-Mexico wordt jaarlijks het carnaval groots en bijzonder gevierd. Vooral in Merida, Cozumel, Oaxaca en Campeche worden er veel evenementen georganiseerd. De exaxcte datum van carnaval is ieder jaar anders, dus check online wanneer je in Mexico moet zijn om dit feest mee te maken. 

Walvishaai seizoen

Isla Holbox is één van de weinige plekken op aarde waar je tussen midden juni en midden september 95% kans hebt om walvishaaien te zien. Deze gigantische dieren worden wel 12 meter lang en het is een unieke ervaring om daarmee te zwemmen. Wees niet bang want ondanks dat het woord ‘haai’ misschien wat gevaarlijk klinkt, eten deze reuzen enkel plankton.

Hoe reis je door Mexico?

Mexico is een hele makkelijke en veilige reisbestemming die je prima op eigen houtje kan ontdekken zonder reisorganisatie. Door zelf je reis te plannen bespaar je een boel geld en heb je alle vrijheid in keuzes voor bestemmingen en hotels. Wij hebben Mexico drie keer bezocht en hebben hier altijd een fantastische tijd gehad. Met al deze ervaringen hebben we twee gave reisroutes door het zuiden van Mexico gecreëerd. Bekijk De ultieme bounty reisroute en De alternatieve reisroute en kies welke reisroute het beste bij jou past. Daarbij delen we hier alle tips die je nodig hebt om zelf een te gekke reis naar Mexico te organiseren!