De Borobudur bezoeken staat zeer waarschijnlijk op je planning wanneer je aan het reizen bent door Java. Dit boeddhistisch heiligdom op 40 km ten noordwesten van Jogjakarta is de grootste boeddhistische tempel ter wereld en een van de meest mooie tempels van Indonesië. De Borobudur is gelegen naast de Merapi, de meest actieve vulkaan van Indonesië. De tempel is gebouwd in de periode 750-850 en is opgebouwd als een grote stoepa. De basis van deze stoepa is 123 bij 123 meter. De Borobudur heeft negen etages; de eerste zes zijn vierkant en de bovenste drie zijn rond. Op de bovenste etages bevinden zich 72 kleine stoepa’s, die gebouwd zijn rondom één grote stoepa in het midden. De grote stoepa staat symbool voor het Nirwana. In deze stoepa’s bevinden zich beelden van Boeddha en wanneer je deze aanraakt via de gaten in de stoepa zou je volgens het lokale bijgeloof eeuwig geluk ontvangen.

borobudur indonesië

De zonsopkomst bekijken vanaf de tempel

Je kan de tempel overdag bezoeken maar reken erop dat het dan vaak enorm druk is. Er komen bussen vol toeristen en studenten. De entrée prijs ligt overdag wel een stuk lager maar eigenlijk mag je de zonsopkomst hier niet missen. Je komt er waarschijnlijk maar één keer in je leven en dan kan je het maar beter gewoon goed doen toch? Vanaf Jogjakarta is het zo’n 1,5 uur rijden dus je vertrekt rond 4 uur in de ochtend en je bent dan rond 10 uur weer terug in Jogjakarta. Zeker wanneer je mooie foto’s wil maken is dit een aanrader. Zelfs tijdens de zonsopkomst zijn er al heel wat mensen en het is best lasting om een foto te maken zonder dat er meteen 10 toeristen op je foto staan. Geniet vooral de eerste 15 minuten van de zonsopkomst zonder als een gek rond te rennen en foto’s te maken. Het licht zal toch pas na ongeveer een kwartier echt mooi zijn.

tempel Borobudurleuk hotel jogjakarta

Hoe kom je er?

Vrijwel iedereen die de Borobudur bezoekt doet dit vanuit Jogjakarta. Ga je overdag dan kan je zelf op de brommer gaan of met de lokale bus. Natuurlijk kan je ook een tour nemen met een gedeelde taxi maar dan ben je wel wat meer geld kwijt. Wil je de zonsopkomst zien dan ben je aangewezen op een tour/taxi. Reken op ongeveer €6 per persoon voor het vervoer en de entree voor de zonsopkomst moet je rekenen rond de €30. Een boel geld maar wel de beste optie volgens ons. Een alternatief is de zonsopkomst bekijken vanaf een nabij gelegen heuvel met uitzicht op de tempel en na zonsopkomst de tempel bezoeken. Ben je student en wil je overdag gaan? Vergeet dan vooral je studentenkaart niet want hiermee krijg je korting. Dit geldt helaas niet op een ticket voor de zonsopkomst.

IMG_7108

Hotel tips Jogjakarta

Leuk hostel in Jogjakarta
Als je graag lowbudget wil reizen en een gezellig hostel zoekt dan kunnen wij je ViaVia Guesthouse aanraden. Ze hebben zowel goedkope dorms als tweepersoonskamers. Een tweepersoonskamer met airco en ontbijt kost zo’n 13 euro. Het is een goed hostel met erg vriendelijk personeel en zelfs een klein zwembad in de tuin.

Hotel dichtbij Borobudur
Wil je de zonsopkomst bekijken en wat minder vroeg opstaan dan kan je ervoor kiezen om te verblijven in het Manohara Resort. Dit hotel ligt net naast de tempel waardoor je zelfs geen vervoer hoeft te regelen. Ideaal dus.