De zonsopkomst bekijken bij de Borobudur op Java

Update: Sinds 2023 is er veel veranderd rondom het bezoeken van de Borobudur. Zo zijn er bijvoorbeeld tijdssloten die je vooraf moet reserveren om de tempel te mogen beklimmen. Veel informatie op het internet is hierdoor niet meer kloppend. Bekijk de officiële website van de Borobudur voor actuele informatie.

Welkom bij de grootste boeddhistische tempel ter wereld: Borobudur! Dit boeddhistisch heiligdom ligt op het eiland Java in Indonesië op 40 km ten noordwesten van Jogjakarta. Het staat bekend als één van de mooiste tempels van Indonesië en het is gebouwd in de periode 750 en 850 na Christus. De Borobudur ligt de Merapi, de meest actieve vulkaan van Indonesië. De basis van de Borobudur is gigantisch, maar liefst 123 bij 123 meter! De Borobudur heeft 9 etages. De eerste 6 etages zijn vierkant en de bovenste 3 zijn rond. Op de bovenste etages bevinden 72 kleine stoepa’s die gebouwd zijn rondom één grote stoepa in het midden. In deze stoepa’s bevinden zich beelden van Boeddha en wanneer je deze aanraakt via de gaten in de stoepa zou je volgens het lokale bijgeloof eeuwig geluk ontvangen. Wat een bijzondere plek!

borobudur indonesië

De zonsopkomst bekijken vanaf Borobudur

Je kan de tempel overdag bezoeken maar reken erop dat het dan enorm druk is. Er komen bussen vol toeristen en studenten. De entreeprijs ligt overdag wel een stuk lager maar eigenlijk mag je de zonsopkomst hier niet missen. Je komt er waarschijnlijk maar één keer in je leven en dan kan je het maar beter gewoon goed doen toch? Vanaf Jogjakarta is het iets langer dan een uur rijden naar de Borobudur tempel dus je vertrekt rond 4 uur in de ochtend en je bent dan rond 10 uur weer terug in Jogjakarta. Denk niet dat je de enige bent die zo idioot vroeg opstaat want zelfs tijdens zonsopkomst zijn er al heel wat mensen en het is best lastig om een foto te maken zonder dat er meteen 10 toeristen op je foto staan. Wij raden je aan om meteen een fijn plekje uit te zoeken en het eerste kwartier van de zonsopkomst te genieten zonder meteen als een gek rond te rennen en foto’s te maken. Het licht zal toch pas na ongeveer een kwartier echt mooi zijn.

tempel Borobudurleuk hotel jogjakarta

Hoe kom je bij Borobudur?

Vrijwel iedereen die de Borobudur bezoekt doet dit vanuit Jogjakarta. Ga je overdag dan kan je zelf op de brommer gaan of met de lokale bus. De bus van Jogjakarta naar Borobudur vertrekt ieder half uur vanaf Jombor Terminal en is spotgoedkoop. Je kan ook een georganiseerde tour nemen met een gedeelde taxi maar dan ben je wel wat meer geld kwijt. Wil je de zonsopkomst zien dan ben je aangewezen op een tour of taxi. Reken op ongeveer €6 per persoon voor het vervoer en de entree voor de zonsopkomst moet je rekenen rond de €30. Een boel geld maar wel de beste optie als je het ons vraagt.

IMG_7108

Hotel tips Jogjakarta

Leuk hostel in Jogjakarta
Als je graag lowbudget wil reizen en een gezellig hostel zoekt dan kunnen wij je ViaVia Guesthouse aanraden. Ze hebben zowel goedkope dorms als tweepersoonskamers. Een tweepersoonskamer met airco en ontbijt kost zo’n 13 euro. Het is een goed hostel met erg vriendelijk personeel en zelfs een klein zwembad in de tuin.

Hotel dichtbij Borobudur
Wil je de zonsopkomst bekijken en wat minder vroeg opstaan dan kan je ervoor kiezen om te verblijven in het Manohara Resort. Dit hotel ligt net naast de tempel waardoor je zelfs geen vervoer hoeft te regelen. Ideaal dus.