MUST DO: Coba tempel beklimmen tijdens zonsondergang in Mexico

UPDATE: helaas is het op dit moment niet toegestaan om Coba tempel te beklimmen. Mocht je zien dat het wel weer mag dan horen wij het graag zodat we deze update kunnen aanpassen.

Maya tempels, je vindt ze werkelijk overal in het zuiden van Mexico. Sommige zijn helemaal gerestaureerd en andere bijna helemaal overgenomen door de jungle. Een hele tijd geleden mocht je vrijwel alle tempels nog beklimmen maar omdat veel tempels tegenwoordig druk bezocht worden, is dit nog maar toegestaan bij een heel klein aantal. De 42 meter hoge El Castillo in Coba mag je vandaag de dag nog steeds beklimmen en geloof ons, dat maakt de ervaring een heel stuk unieker. Zeker wanneer je dit doet tijdens de zonsondergang.

Een stukje geschiedenis over Coba

De Maya-stad Coba is kort na het begin van de jaartelling opgericht. Rond het jaar 600 tot 800 na Christus had Coba de meeste inwoners en dit moeten er ongeveer 50.000 zijn geweest. Coba was een rijke en machtige stad met landbouwgrond, handelsroutes en belangrijke waterbronnen. Toen de Spanjaarden in Mexico aankwamen was de stad nog gedeeltelijk bewoond maar raakte daarna in de vergetelheid totdat pas in 1920 een groep wetenschappers de stad weer ontdekte.

Hoe kom je bij Coba?

Coba ligt op de weg tussen Tulum en Valladolid. De makkelijkste manier om Coba te bereiken is met een huurauto. Zeker wanneer je de zonsondergang wil bekijken, omdat er na zonsondergang geen bussen meer vertrekken vanuit Coba. Je kan in Tulum een auto huren voor zo’n €35 per dag. Via Sunnycars kan je heel makkelijk zien welke aanbieder het goedkoopste is. Wil je met het openbaar vervoer reizen, dan kan je beter overdag gaan. Vanaf Tulum en Valladolid gaan bussen van ADO en colectivos die je in ongeveer 1 uurtje naar Coba brengen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een hotel in Coba te boeken. Helaas is Coba zo klein dat er maar een paar hotels zijn en de prijzen daardoor hoger liggen dan normaal. Als dit geen probleem voor je is, is hotel Mayahau Coba een goede keuze.

Tips voor het beklimmen van El Castillo bij Coba

  • De allerbelangrijkste tip is dat je muggenspray mee moet nemen! Zeker na de zonsondergang stikt het er van de muggen.
  • Check vooraf hoe laat de zon ondergaat en start de klim ongeveer een half uur voor de zonsondergang.
  • Neem een zaklamp mee of zorg dat je telefoon voldoende batterij heeft want na de zonsondergang is het al snel donker in het park. Als het helemaal donker is komen er soms honderden vuurvliegjes tevoorschijn.
  • Vergeet niet om voldoende water en een snack mee te nemen.
  • Vanaf de ingang naar El Castillo is het zeker 20 minuten lopen. Zorg dus dat je op tijd hier bent en niet na de zonsondergang bij de tempel aankomt.

Let op: In de zomer gaat de zon in Mexico iets later onder dan in de winter. Coba sluit om 19:00 waardoor je in sommige maanden van de zomer net de zonsondergang zal missen. Natuurlijk is het nog steeds ontzettend mooi met het lage licht. Check vooraf dus even hoe laat de zon ondergaat zodat je weet wat je kan verwachten.

Verken de rest van Coba met de fiets

Naast de tempel El Castillo zijn er nog veel meer ruïnes te vinden in Coba en het is tof om deze op de fiets te verkennen. Je fietst door de jungle en komt onderweg mooie tempels en ruïnes tegen. De ruïnes liggen wel redelijk ver uit elkaar dus het is echt aan te raden om dit op de fiets te doen en niet te voet. De fietsen kun je bij de ingang huren. Als je niet zelf wilt fietsen dan kan je tegen betaling gebruik maken van een fietstaxi en word je met maximaal 2 personen door Coba gefietst.

Belangrijk: Tijden en verschillende soorten tickets

De reguliere entree tickets voor Coba kosten 75 pesos (€3,50) maar helaas mag je met deze tickets maar tot 17:00 uur in het park blijven. Wil je de zonsondergang bij Coba bekijken dan moet je een speciaal sunset ticket kopen en dat kan pas vanaf 16:30 voor 225 pesos (€10,-). Een stuk duurder maar wel zeker het geld waard. Met dit ticket mag je Coba in tussen 17:00 en 19:00. Huur je een fiets en ga je naast El Castillo ook de andere tempels bekijken dan moet je naast het sunset ticket ook nog een regulier ticket kopen om eerder het park in te mogen. Zo heb je nog genoeg tijd hebt om de verschillende tempels te bekijken en vervolgens El Castillo te beklimmen voor de zonsondergang.